Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BRITANSKI AMBASADOR FIELD: PREŽIVJELE RATNO SEKSUALNO NASILJE TREBAJU NAŠU PODRŠKU
Autor: Fena
Objavljeno: 26. June 2021. 12:06:12
- Ukoliko se dokaže da počinitelj nije u mogućnosti platiti odštetu koja je dosuđena žrtvi, tad bh. institucije trebaju uspostaviti efektivni sistem reparacije. Preživjele ratnog seksualnog nasilja trebaju našu podršku. Svi zajedno moramo osigurati pravdu, - naveo je ambasador Field.


TRIAL International - Ured u BiH i ove godine, na Međunarodni dan podrške žrtvama torture, podsjeća na odluku UN Komiteta protiv torture koja je donesena protiv države BiH zbog neispunjavanja obaveza prema žrtvi ratnog seksualnog nasilja.

Komitet je donio Odluku u avgustu 2019. godine, u skladu s članom 22. Konvencije prema kojoj je Bosna i Hercegovina dužna isplatiti naknadu štete, osigurati odgovarajuću besplatnu medicinsku i psihološku pomoć te uspostaviti efektivni sistem reparacija na državnom nivou.

Neispunjenjem obaveza prema preživjeloj „A“, BiH krši ne samo UN-ovu Konvenciju protiv torture, već i standarde ustanovljene u drugim međunarodnim dokumentima.

- Glavna prepreka implementaciji Odluke jeste sporost u radu institucija i donosioca odluka i neopredijeljenost ključnih aktera za prioritetan rad ne samo na implementaciji te odluke već generalno na pitanjima tranzicijske pravde. Zbog toga je još važnije da stalno podsjećamo na implementaciju te odluke i podržimo uspostavljanje radne grupe na nivou državnih ministarstava koja će raditi na rješenjima za implementaciju preporuka, - ističu iz TRIAL International - Ureda u BiH.

Tim povodom ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field istakao je da glavnu odgovornost trebaju preuzeti vlasti BiH koje moraju osigurati adekvatnu brigu za žrtve.

- Ukoliko se dokaže da počinitelj nije u mogućnosti platiti odštetu koja je dosuđena žrtvi, tad bh. institucije trebaju uspostaviti efektivni sistem reparacije. Preživjele ratnog seksualnog nasilja trebaju našu podršku. Svi zajedno moramo osigurati pravdu, - naveo je ambasador Field.

Kako je kazao šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, Međunarodni dan podrške žrtvama torture služi kao važan podsjetnik da se svi zajedno moraju boriti za prava preživjelih torture.

- Krajnje je vrijeme da se odluka UN Komiteta protiv mučenja u potpunosti provede. Nastavit ćemo pozivati i savjetovati vlasti BiH kako da ispune svoje međunarodne obaveze kao i da zagovaramo prava žrtava torture, - istaknuo je.

TRIAL International – Ured u BiH organizovao je, u junu 2020. godine zajedno za Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, okrugli sto na kojem je uz prisustvo predstavnika domaćih institucija i međunarodne zajednice razgovarano o implementaciji te odluke. Kao rezultat tog susreta, kreirana je Informacija Bosne i Hercegovine o poduzetim aktivnostima u vezi s tom odlukom, čiji zaključci su u konačnici usvojeni jednoglasno na sjednici Vijeća ministara BiH u aprilu 2021. godine. To predstavlja značajnu prekretnicu za implementaciju Odluke, a uskoro se očekuje i prvi sastanaOstali prilozi:
» VRAĆANJE ISLAMU: U MINHENU MILUN POSTAO MALIK
Bošnjaci.Net | 17. September 2021 16:56
» OGLASILE SE PRAVNE ZASTUPNICE EDINA VRANJA
Vijesti.ba | 17. September 2021 15:02
» DESETA GODIŠNJICA SMRTI BH. KNJIŽEVNIKA NEDŽADA IBRIŠIMOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 15. September 2021 13:28
Ostali prilozi istog autora: