Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Komšić: EU poslala jasnu poruku Zagrebu, obrukali su se
DIPLOMATSKI DEBAKL: MOLILI SU, PLAKALI SU: EUROPSKI PARLAMENT ODBIO DA HRVATSKE ZAHTJEVE UVRSTI O REZOLUCIJU O BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 24. June 2021. 15:06:06


Hrvatski zastupnici insistirali da se u rezoluciji o BiH "ugura" i konstitutivnost

Sva tri amandmana koje su u Europskom parlamentu uložili hrvatski predstavnici su odbijeni većinom glasova, saznajemo od naših izvora.

Danas je, na plenarnom zasijedanju Europskog parlamenta, na dnevnom redu, između ostalog bio i prijedlog rezolucije o stanju u BiH. Tekst rezolucije je sačinjen na osnovu izvještaja posebne komisije koju je formirao Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta, a na čijem čelu je bio Paulo Rangel.

Ono što je bitno istaći u vezi sa ovim izvještajem je da se u njemu nigdje ne spominju "konstitutivni narodi" ili "legitimno predstavljanje". Umjesto toga govori se o potrebi da se BiH učini funkcionalnom efikasnom državom u kojoj će se na jednak način poštovati prava svih građana. Također se govori o potrebi izmjena Ustava BiH i Izbronog zakona, koje bi omogućile svim državljanima BiH na cijelom prostoru države da se kandiduju na izborima, odnosno da se provedu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima "Sejdić i Finci", "Pilav", "Zornić", "Šlaku" i "Pudarić".

Upravo zbog toga sva tri člana komisije, Željana Zovko, Tonino Picula i Sunčana Glavak su glasali protiv ovog izvještaja u komisiji.

Iz istog razloga su članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske uložili amandmane kojima su nastojali konstitutivnost i legitimno predstavljanje "ugurati" u tekst rezolucije. Međutim, svi diplomatski napori koje je Hrvatska uložila poteklih dana da to bude i učinjeno pokazalo se uzaludnim.

U prvom amandmanu, koji je uložen na dio u kojem se upozorava da secesionistička retorika onemogućava normalno funkcionisanje zemlje, hrvatski zastupnici su tražili da se uvrsti da to vodi i "ka produbljivanju podjela među konstitutivnim narodima", piše Oslobođenje.ba.

Komšić: EU poslala jasnu poruku Zagrebu, obrukali su se

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da je očekivao da će EU parlament odbaciti amandmane Hrvatske o konstitutivnosti.

- Amandmani koji se odnose na takozvanu konstitutivnost naroda odbačeni su većinom glasova u Evropskom parlamentu. To je bilo i očekivano obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava. Štaviše izričito se nalaže da se taj princip odbaci. Nekada je to u Bosni i Hercegovini bilo teško i reći. Odmah vas napadnu, rekao je Komšić i dodao:

- Danas Evropski parlament se jasno izjasnio o tome pitanju. Mogu reći da sam zadovoljan. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini, nije prihvarljiv za EU

Komšić očekuje da danas Rezolucija o BiH bude usvojena.

- Bilo bi dobro da se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente, kaže Komšić, objavio je portal Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora: