Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PREDSJEDNICA KOSOVA VJOSA OSMANI-SADRIU: NEZAVISNOST KOSOVA JE NEPOVRATAN PROCES
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 21. June 2021. 16:06:15


Kosovu je potrebna stalna podrška Turske da bi steklo priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama, rekla je predsjednica te zemlje Vjosa Osmani-Sadriu.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) na marginama trodnevnog Diplomatskog foruma u Antaliji u Turskoj, koji je završen u nedjelju, Osmani-Sadriu je istakla:

“I dalje će nam trebati podrška Turske u sticanju većeg priznanja i trebat će nam i dalje podrška za članstvo u međunarodnim organizacijama. Bićemo u kontaktu s turskim institucijama kako bismo bili sigurni da će svaki pojedinačni napor koji poduzmemo na međunarodnom planu dobiti snažnu podršku Turske - ne samo njihovu podršku putem glasanja, već i njihov glas koji će lobirati u korist priznavanja i članstva Kosova".

Nadalje istakla je:

”Jer to je izuzetno važno ne samo za naš prosperitet i razvoj, već i za dugogodišnji mir i stabilnost u regiji".

Odnosi između Kosova i Turske snažni

Odnosi između Kosova i Turske su snažni, zahvaljujući dinamičnom turskom stanovništvu na Kosovu i kosovskoj zajednici u Turskoj, rekla je.

Prema njenom mišljenju, te zajednice trebale bi i dalje biti most između dviju nacija.

Na sastanku s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom predsjednica Kosova je razgovarala o brojnim područjima saradnje, od trgovine do zdravstva i odbrane.

Poručila je da je Kosovo odlično mjesto za investiranje sa mladom populacijom "koja govori mnogo jezika i vrlo je tehnološki osviještena."

Kako je kazala, 80 posto kosovske proizvodnje u IT sektoru izvozi se u Sjedinjene Američke Države, "što pokazuje o kakvom ogromnom kvalitetu se radi".

"To je područje u kojem bismo se definitivno mogli više razvijati, ali postoji toliko mnogo područja u kojima bi turske kompanije bile ne samo dobrodošle u smislu politike, već i dobrodošle u pogledu pravnih instrumenata koje pružamo", dodala je.

Osmani-Sadriu je kazala da je održala vrlo plodonosne sastanke na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, dodajući da je proces priznavanja Kosova kao nezavisne države “put koji se suočava sa dosta izazova i prepreka, zbog napora Srbije i Rusije da zaustave ovaj proces."

“Ali dozvolite mi da naglasim da je nezavisnost Kosova nepovratan proces. Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti naš put naprijed za više priznanja i više članstva. Ponekad nam treba više vremena, ali i dalje se krećemo naprijed“, dodala je.

Predsjednica je rekla da je Kosovo do sada priznalo preko 100 država širom svijeta i da nastavljaju napore na povećanju tog broja.

"Budući da je Međunarodni sud pravde potvrdio da je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom, praktično nema razloga da bilo koja država oklijeva da prizna Kosovo", rekla je Osmani-Sadriu.

Dijalog nije o statusu Kosova

U pitanju tekućih razgovora sa Srbijom, Osmani-Sadriu je rekla da dijalog između dvije zemlje “nije o statusu Kosova. Status Kosova je jednom zauvijek riješen 17. februara 2008. godine."

“Dijalog govori o dva susjeda koji žive rame uz rame, uklanjanju barijera u trgovini, razgovorima o nestalim osobama tokom rata i razgovorima o drugim pitanjima koja su u korist dva naroda, a koja predstavljamo ravnopravno kao dvije suverene države. Nikada nećemo prihvatiti da nezavisnost Kosova bude na tom stolu, niti njegove granice”, rekla je Osmani-Sadriu, dodajući da bi ponovno pokretanje ovih pitanja samo destabiliziralo čitav region.Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora: