Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RIJETKI KUR’ANI IZ OSMOG STOLJEĆA DODANI U MUZEJSKU ZBIRKU SHARJAHU
Autor: B.net
Objavljeno: 21. June 2021. 02:06:36


Akademija Časnog Kur'ana u Sharjahu dodala je u svoje arhive rijetku kolekciju antičkih rukopisa Kur'ana iz osmog vijeka.

Nova kolekcija uključuje 17 rijetkih predmeta, sačinjenih od rukopisa i kompletnih Kur’ana, koji datiraju još iz Mamelučkog, Timuridskog i Osmanskog doba.

Šerzad Abdul Rahman Taher, generalni sekretar Akademije Časnog Kur'ana, rekao je da je akvizicija dio kontinuiranih napora da se kolekcija poveća u akademiji, koja je danas dom jedne od najvećih kolekcija Kur’ana u islamskom svijetu.- "Naša nova kolekcija uključuje 17 rijetkih predmeta, od kojih su neki rukopisi, a neki od njih su cjelovite kopije Kur'ana, datirane iz 2-13. vijeka po Hidžri [u islamskom kalendaru, ili od osmog do 13. vijeka]", rekao je Taher.
„Svaki komad zaslužuje biti u nezavisnom muzeju zbog svoje vrijedne religiozne vrijednosti. Kolekcija datira iz država Umajade, Mamluka, Timurida, Safavida i Osmanlija, a potječu iz Indije, Turske, Kine, Irana, Sjeverne Afrike, Maroka i Andaluzije, a dolaze u različitim oblicima i veličinama."Kaligrafija na kopijama pokazuje da su neke od njih napisali najpoznatiji kaligrafi koji su koristili ukrase, koristeći zlato i drago kamenje, poput plavog lapis lazulija."
Akademija Časnog Kur'ana u Sharjahu posvećena je brizi o Kur’anu u svim njegovim oblicima, uključujući rukopis, štampu, zvuk i digital.

Akademija uključuje brojne muzeje, poput muzeja Časnog Kur'ana, Muzeja sedam čitanja i Muzeja Kur'anskih stupova, objavio je portal thenationalnews.com.

Muzej islamske civilizacije u Sharjahu (Ujedinjeni Arapski Emirati), otvoren je 2008. godine, pokriva islamsku kulturu, s više od 5.000 predmeta iz islamskog svijeta. Predmeti uključuju kaligrafiju, rezbarije, keramiku, novčiće, staklo, rukopise, metalne radove i naučne instrumente. Prije je bio poznat kao Islamski muzej, a otvoren je 1996. godine prije nego što je premješten i ponovo smješten u sadašnju zgradu.

Tekst, Foto: Sophie Prideaux, thenationalnews.com
Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora: