Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Refleksije dan nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici
PODGORICA: GRAĐANI ISPRED MINISTARSTVA PRAVDE APLAUZOM POZDRAVILI USVAJANJE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI I RAZRJEŠENJE NEGATORA GENOCIDA MINISTRA LEPOSAVIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 18. June 2021. 15:06:15


U Podgorici, u petak, 18. juna 2021., građani i građanke, okupljeni u organizaciji Građanske inicijative 21. maj, ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, dugim aplauzom su pozdravili odluku Skuštine Crne Gore o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Također, aplauzom je pozdravljena odluka Skupštine o razrješenju negaotora genocida-, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, objavljuje web magazin Bošnjaci.Net.MUNIRA SUBAŠIĆ: Veliki iskorak demokratije u Crnoj Gori, hoće li BiH i Srbija slijediti primjer

Nakon više od 25 godina od genocida u Srebrenici,Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o Srebrenici. Veliki je to iskorak demokratije u Crnoj Gori.
Imaju li zastupnici u BiH i Srbiji spremnosti da učine isto?Ne zbog nas, niti zbog njih već zbog budućnosti, budućih generacija?

Pozivamo zastupnike u Parlamentu BiH i zastupnike u Skupštini Srbije da slijede primjer kolega iz Crne Gore i da na istini i pravdi zajedno grade put prema miru i stabilnosti u regionu, saopćeno je iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Ministrica Turković u Beču čestitala Dritanu Abazoviću usvajanje Rezolucije u genocidu u SrebreniciSusret u Beču, na marginama samita: Turković i Abazović (Foto: FB)

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je u Beču, na marginama samita, čestitala potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore.
Ministrica je kazala da su takve odluke put ka boljoj regionalnoj saradnji, stabilnosti i napretku.
Skupština Crne Gore Rezolucijom, koja je usvojena sinoć, osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.
Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici.

Gradonačelnica Sarajeva Karić Londrc: Rezolucija za Bosnu i Hercegovinu, za cijeli region

- Skupština Crne Gore donijela je odluku. Za Bosnu i Hercegovinu, za cijeli region. Usvojila je Rezoluciju o Srebrenici, genocid nazvala pravim imenom.
Crna Gora ovim činom pokazuje i dokazuje svoju spremnost da bude aktivni sudionik svjetskog mirovnog pokreta, posvećenost istini i pravdi, posvećenost borbi protiv negiranja genocida i ratnih zločina koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini.
Istina i pravda su neophodne za pomirenje, vraćanje povjerenja i sigurnu budućnost našeg regiona!, - napisala je na svom FB profilu gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić Londrc.

IGK: Trijumf istine, pravde i kulture sjećanja u Crnoj Gori

Institut za istraživanje genocida Kanada povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore:

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravlja usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore. Usvajanjem Rezolucije i smjenom ministra koji je javno negirao genocid, Parlament Crne Gore je uključio svoju državu u red civilizovanih država koje su priznale genocid u Srebrenici. Na taj način Crna Gora se priključila civilizacijskim tekovinama više desetina država koje priznaju istinu o genocidu u Srebrenici, traže pravdu za žrtve tog zločina i utvrđuju institucionalnu kulturu sjećanja na taj strašni zločin kao još jednu opomenu za "Nikad više".
Odluka Parlamenta Crne Gore je velika za ne samo za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, već i za bolju budućnost regiona, Evrope i Svijeta. Istovremeno Rezolucija je i poziv na akciju za usvajanje sličnih rezolucija u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu u Srebrenici jeste pitanje očuvanja mira i stabilnosti, očuvanje identiteta žrtava i potomaka žrtava. Sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima i revizionistima koji nisu dostojni istini i pravdi i samim tim boljoj budućnosti.
Rezolucija je još jedna opomena cijelom svijetu da se genocid nikada više nikome ne smije ponoviti, da se treba preventivno djelovati, da međunarodne organizacije, posebno Ujedinjene Nacije moraju ispoljiti veči stepen aktivnosti.
Posebno je važno što tekst usvojene rezolucije: najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici i proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice. To je trijumf istine, pravde i kulture sjećanja u Crnoj Gori. Zahvaljujemo se predlagaču i svima koji su sudjelovali u ovoj historijskoj političkoj pobjedi. Hvala svim prijateljima istine i pravde koji podržavaju žrtve genocida, kulturu sjećanja, istinu i pravdu, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

TAHIROVIĆ: Čekamo da i Parlament BiH uradi isto

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pozdravio je sinoćnje usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i smjenu crnogorskog ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

- Zahvalni smo svim zastupnicima u Parlamentu Crne Gore koji su podržali usvajanje Rezolucije, kao i smjenu ministra koji je javno negirao genocid. Ovo je veliki iskorak crnogorske demokracije. Čekamo da i Parlament Bosne i Hercegovine uradi isto, - rekao je za Vijesti.ba Tahirović.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore usvojila je sinoć Rezoluciju o genocidu u Srebrenici sa 55 glasova za, 19 protiv i sedam suzdržanih. Također, sa 43 glasova za, 27 protiv i 10 suzdržanih smijenjen je ministar Leposavić zbog relativizacije genocida u Srebrenici.

BS: Zadovoljni smo što je naš prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici naišao na podršku opozicije, ali i partija vladajuće strukture

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Crna Gora je večeras poslala snažnu poruku da je centar demokratije i da su suočavanje s prošlošću i poziv na pomirenje pravci kojima iskreno želi ići većinska Crna Gora, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

„Podrška dvije trećine poslanika u Skupštini Crne Gore, jasan je pokazatelj da većinska Crna Gora želi da nastavi koračati evropskim putem. Crnoj Gori kao građanskoj državi, multivjerskoj i multinacionalnoj, koja baštini evropske vrijednosti, vrijednosti zaštite ljudskih i manjinskih prava, demokratije, antifašizma i čojstva je bila potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici”, navode u saopštenju.

Iz BS su poručili da su zadovoljni što je njihov prijedlog naišao na širok krug podrške, kako među partijama opozicije, tako i unutar vladajuće strukture.

“Vjerujemo da će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane dvije trećine poslanika Skupštine Crne Gore, kao i nedavna presuda Ratku Mladiću, biti opomena onima koji javno negiraju genocid u Srebrenici, da prihvate potvrđene činjenice”, zaključuju u saopštenju.

Mijatović pozvao Skupštinu Srbije i Parlament BiH da usvoje rezoluciju o Srebrenici

Nakon što je Skupština Crne Gore sinoć izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, oglasio se i potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, uputivši poziv Skupštini Srbije i Parlamentu BiH da urade isto.

Mijatovićev Facebook status u nastavku prenosimo u cjelosti:

"Usvajanje Rezolucije predstavlja civilizacijski čin, a pokazuje da je Crna Gora, bez obzira na velike unutrašnje turbulencije, izrasla u zrelu državu.

Sve što se dogodilo u i oko Srebrenice je definisano presudama Međunarodnog suda u Hagu koji su priznale sve zemlje bivše Jugoslavije i sa kojim sarađuju i danas.

Genocid koji je počinjen ne može nikom biti na ponos, već velika neizbrisiva sramota ali pojedinaca i nikako jednog naroda!

Negiranje genocida je anticivilizacijski čin i sa tim se mora prekinuti.

Nova generacija političara mora prihvatiti teret prošlosti i krenuti naprijed, to je jedini ispravan put.

Srpski političari u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini moraju pokazati ljudsku zrelost i reći DA - genocid je počinjen, neka odgovaraju oni koji su ga planirali i počinili i da se više nikada i nikome ne dogodi.

Bošnjački političari u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini trebaju uraditi sve da se počinjeni genocid ne zaboravi, ali i da prestanu isti da koriste u političke shvrhe jer bošnjački narod je mnogo veći i ima mnogo više da ponudi regionu od korištenja genocida u Srebrenici u političke svrhe.

Čestitam Crnoj Gori na činu usvajanja Rezolucije, a pozivam Skupštinu Republike Srbije i Parlamentarnu Skupštinu BiH da usvojimo istu Rezoluciju i time pokažemo da smo zreli i odgovorni ljudi, da zatvorimo jedno poglavlje naše teške istorije, a otvorimo poglavlje života i zajedničke budućnosti", prenio je portal Vijesti.ba.

Dodik: Odluka Skupštine Crne Gore - neprijateljski čin

Odluku Skupštine Crne Gore o rezoluciji o Srebrenici doživljavam apsolutno kao neprijateljski čin, rekao je za RTRS Milorad Dodik, presjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da je neshvatljivo da crnogorski Parlament izglasa rezoluciju o Srebrenici, a da to nije još uvijek prošlo u BiH.

- Ako Parlamentarna skupština BiH nije donijela sličan dokument, onda se postavlja pitanje zašto je to uradila Crna Gora, i postavlja se pitanje da li je to akt miješanja u unutrašnje stvari. Ako politika BiH nije mogla da dođe do konsenzusa o tom pitanju, kako je moguće da oni imaju pravo o tome da pričaju. Da li je to pranje njihove savijesti - naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je to bila nepotrebna priča.

- Skupština Crne Gore ništa nije dokazala oko Srebrenice, ali je dokazala da je u kontinitetu protiv Srba i antisrpska. Doživljavam to apsolutno kao neprijateljski čin i ja ću znati da se odnosim prema njima i prema njihovom stavu o tome, kao i prema toj Crnoj Gori koju ta većina čini - istakao je Dodik, objavila je RTRS.

Vučić: Odgovorićemo vlastodršcima u Crnoj Gori onako kako zaslužuju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom jučerašnjih događaja u Crnoj Gori, poručivši da će Srbija u narednim danima analizirati odluke crnogorskog parlamenta.

Vučić je kazao da Srbija neće donositi ishitrena rješenja.

- Nećemo vrijeđati one koji su donosili te odluke protivne interesima Republike Srbije. A narodu u Crnoj Gori da kažemo da smo uvijek bili sa njima i bit ćemo sa njima. Mi bliže nemamo, i niko nikada neće moći da nas razdvoji. Ali da ćemo prema onima koji su donosili političke odluke samo da bi napakostili Srbiji ili da bi učinili nešto protiv Srbije umjeti da se odnosimo baš onako kako zaslužuju - ističe Vučić.

Prethodnih dana i nedjelja, nastavlja predsjednik Srbije, bili smo izloženi velikim pritiscima.

- Očekivali smo ih od svih onih koji su učestvovali u pokušaju stvaranja takozvanog nezavisnog Kosova, i od svih onih kojima ne pada lako činjenica da Srbija napreduje najbrže u svojoj istoriji. Očekivali smo ih od svih onih koji bi upravo zato željeli da Srbiju oslabe, ali nismo ih očekivali od onih koji su nam uvijek bili najbliži - govori Vučić.

Naglašava da je njegova poruka upućena srpskom narodu gdje god da živi, koji "mora da izdrži napade i pritiske".

- Nije naša ni sramota ni krivica, samo treba da držimo glavu visoko uzdignuto, da radimo što je moguće više i da se borimo još snažnije. Da se borimo za svoju Srbiju i sve naše građane. Da odgovorimo na svaku optužbu, ali da i dalje gradimo mir i čuvamo stabilnost. Da nikoga ne vrijeđamo i nikome ne radimo ono što nama rade - poručio je.

Prema njegovim riječima, ekonomski rast ne znači ništa "ako i naše komšije u regionu nisu bogati".

- Zato smo spremni da pomognemo i narodu u Crnoj Gori, i u svim drugim zemljama u okruženju, spremni da investiramo i uložimo u nove fabrike. I da pomognemo i ljudima u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici, na primorju, svuda na svakom mjestu.

I zato nikada nećemo pozivati ljude da negdje ljetuju a negdje ne ljetuju, ali ćemo umjeti da napravimo odnos kakav je potreban, odnos kakav zaslužuju vlastodršci koji donose odluke nikada ne konsultujući Srbiju, a te odluke se tiču Srbije, i koje gledaju kako i na koji način da uvrijede našu zemlju ili obesčaste naš narod. Za njih uvijek ćemo imati pravi, adekvatan odgovor, koji će biti miran i takav da će neki da pomisle da je možda i kukavički, ali nikada neće biti udvorički i podanički - dodaje Vučić.

Ističe da "mi nemamo gazde u stranim ambasadama", i da su "naš jedini gazda srpski narod i građani Srbije".

- Građani Srbije, narode, glavu gore, imat ćemo još rezolucija i deklaracija po regionu. Sve će biti prepisane britanske rezolucije iz Vijeća sigurnosti, i neke druge rezolucije, i svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima vam je jasno zbog čega i protiv koga su donijete.

Ali mi ćemo da nastavimo da razgovaramo sa svima, da radimo sa svima i da pokazujemo narodima u okruženju da sa njima želimo najbolju saradnju. A Srbiju, u njenom usponu i rastu niko neće moći da zaustavi. Naprijed Srbijo, bit ćemo mnogo uspješniji nego što smo ikada bili, - zaključio je Vučić, objavio je Sputnjik.

Krivokapić: Ne mislim da je Rezolucija bila potrebna,
ali ja nisam britva, stranke same donose odluke

Smatram da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici zaista bila nepotrebna, jer produbljuje dalje podjele i sukobe u društvu, a pored toga u Bosni i Hercegovini nije usvojena takva rezolucija, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

Naglasio je da kada su u pitanju događaji u Jasenovcu, Srebrenici, Velici, Bratuncu i bilo gdje drugo gdje su nevino stradali, više puta je govorio da ne možemo politizovati žrtve i koristiti ih za sakupljanje jeftinih političkih poena.

“Ja iskazujem jednako poštovanje prema svim žrtvama. Iza zločina stoje pojedinci, nikada narodi i ni jedan narod ne može biti genocidan, zbog postupanja pojedinaca iz tog naroda”, naveo je Krivokapić

Dodao je da opraštamo i suze naših bližnjih ne zaboravljamo, ali se moramo okrenuti budućnosti, te da prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo uticati na sadašnjost i bolju budućnost naše djece.

Istakao je da je Crna Gora već imala usvojenu deklaraciju evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici.

“Možda su ljudi navikli na ‘britvu’ ili da sprovodite naredbe ‘šefa’ na svim nivoima države, suprotno demokratskim načelima o odvojenosti organa vlasti, jer je to bila dugogodišnja praksa na ovim prostorima, ali to nije slučaj sa mnom i ovom Vladom”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, parlamentarne stranke su nezavisne i same donose odluke i snose ishode istih, ma kakvi oni bili, objavio je portal CdM.me.

Usvajanje rezolucije o Srebrenici i smjena Leposavića veliki iskorak za Crnu Goru i region

Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Udruženje pravnika Crne Gore, ADAMAS, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za ženska prava, Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Politikon mreža, NVO PRIMA i Komitet mladih pravnika pozdravljaju odluku Skupštine Crne Gore o usvajanju rezolucije kojom je najoštrije osuđen genocid u Srebrenici.

“Pozdravljamo i odluku Skupštine o razriješenju Vladimira Leposavića funkcije ministra pravde i ljudskih prava u Vladi Crne Gore zbog relativizacije tog genocida”, saopštili su iz 11 NVO.

Ističu da imaju razloga da budu ponosni, jer je Crna Gora, kako kažu, jedina država u regionu koja je razriješila svog ministra zbog relativizacije genocida i usvojila čak dva skupštinska akta o genocidu u Srebrenici (deklaraciju i rezoluciju), čime je dala doprinos pomirenju u regionu koji može da služi za primjer.

“Glasanje poslanika je odrazilo stavove građana, jer su istraživanja javnog mnjenja pokazala da većina stanovništva u Crnoj Gori prepoznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, kao i da građani većinski nisu saglasni sa stavom Leposavića”, dodaju iz 11 NVO.

Prema njihovim riječima istraživanja ukazuju i da većina građana u kontinuitetu želi učlanjenje u Evropsku uniju, a to podrazumijeva odbacivanje i osudu svakog poricanja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja genocida u Srebrenici.

“Žalimo što Rezolucijom nije ustanovljen 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, u skladu s rezolucijom Evropskog parlamenta, već je samo ‘naglašen značaj i potreba da se taj dan sjećanja ustanovi’, čime se odstupilo od prvobitnog prijedloga. Ipak, izražavamo nadu da će makar oni koji su glasali za Rezoluciju uložiti dodatne napore da ovaj dan sjećanja ustanove”, saopštili su iz 11 NVO.

Naglašavaju da jučerašnje odluke Skupštine ostaju da kao luče razuma i čojstva osvjetljavaju put u budućnost u kojoj više neće biti stradanja u ratovima i zločinima. Iako će uvijek biti onih koji
odbijaju da prihvate neprijatne činjenice, napredak našeg društva zahtijeva da se pogleda istini u oči i naše organizacije će u skladu s tim nastaviti da doprinose suočavanju sa prošlošću, objavljuje CdM.me.Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora: