Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Srebrenica: Memorijalni Centar žrtava genocida
PODSEKRETARKA UN-A NDERITU U POTOČARIMA: ŽRTVAMA I PREŽIVJELIMA PORUČUJEM NEĆEMO DOZVOLITI DA VAS SVIJET ZABORAVI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. June 2021. 16:06:40


Alice Nderitu, podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida u prvoj službenoj posjeti Memorijalnom Centru Srebrenica: Žrtvama i preživjelima poručujem da nećemo dozvoliti da vas svijet zaboravi.

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je boravila Alice Nderitu, specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida. Nakon što je odala počast žrtvama genocida polaganjem cvijeća i obilaskom mezarja Memorijalnog centra, Nderitu je obišla muzej u kojem je stalna postavka izložbe "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice". Nakon obilaska uslijedio je razgovor sa direktorom i predsjedavajućim upravnog odbora Memorijalnog centra, dr. Emirom Suljagićem i Ševketom Hafizovićem, na kojem se, između ostalog, razgovaralo o trenutnim aktivnostima u Centru i predstojećoj 26. godišnjici genocida.


"Danas smo u Memorijalnom centru imali priliku razgovarati o aktuelnim pitanjima vezanim za genocid, za preživjele žrtve genocida i sa čime se danas nakon toliko godina suočavaju. Želimo da znamo na koji način sankcionisati one koji šire govor mržnje i negiraju genocid, te smo tražili od specijalne savjetnice, da generalnom sekretaru UN-a, Antoniu Guterresu, prenese našu i zabrinutost. Očekujemo da Ujedinjene nacije, koje nisu uspjele zaštititi stanovništvo u sigurnoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine, sada preuzmu konkretne obaveze kad je u pitanju zakonsko kažnjavanje negatora genocida i onih koji još održavaju živom istu onu ideologiju koja je dovela do genocida.'', rekao je predsjedavajući upravnog odbora, Ševket Hafizović.

"Izuzetna mi je čast biti ovdje u okviru svoje prve službene posjete kao specijalnog savjetnika za prevenciju genocida. Poricanje genocida i govor mržnje su za mene šokantni. Od izuzetne važnosti je riješiti i poricanje genocida i govor mržnje, to je imperativ za unapređenje napora ka pomirenju u zemlji.'', istakla je specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alice Nderitu.

Ona je također naglasila važnost izgradnje obrazovanja kao polja za međusobno razumijevanje , a ne podjelu, koje bi pružilo budućnost mladim ljudima u Bosni i Hercegovini.
Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
28. July 2021 21:19