Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Genocid nad Bošnjacima
VIŠEGRADSKE „ŽIVE LOMAČE“: ISTINA NEĆE BITI PROMIJENJENA VAŠIM LAŽIMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. June 2021. 14:06:43


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 12. juna 2021. godine, prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice svirepih zločina u Višegradu.

Potpredsjednik Salkić je najprije prisustvovao prigodnom programu na mostu Mehmed-paše Sokolovića, odakle su spuštene i ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na ubijene.

Potom, obišao je mjesta „žive lomače“ u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici i Mehe Aljića na Bikavcu. U ovim kućama 14. i 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Tokom dana upriličen je obilazak i šehidskog mezarja Stražište.Potpredsjednik Salkić u svom obraćanju istakao je da je veoma važno izgraditi sistem na utvrđenim činjenicama i donesenim presudama, te personalno i institucionalno otkloniti svaku opasnost od ponavljanja zločina genocida u budućnosti.

Ne mogu oni nas ubijediti da je njihova laž istina, a da je presuđena istina laž. Ta njihova matrica „ponavljajmo naše laži dok ih drugi ne prihvate kao istinu“ više ne pije vode.
Prestanite lagati svoj narod i recite svome narodu istinu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu jasno su utvrdili institucionalnu odgovornost vojske i dijelova policije bosanskih Srba pod institucionalnom kontrolom njihovog predsjednika zločinca Radovana Kradžića i komandanta zločinca Ratka Mladića.Ovo jasno pokazuje da je zločin genocida i svi drugi ratni zločini bio dio institucionalnog plana za eliminaciju Bošnjaka sa ovog dijela teritorije Bosne i Hercegovine.

Nikakve njihove kvazi komisije neće i ne mogu oprati odgovornost o počinjenom, dokazanom i presuđenom genocidu nad muslimanima Bošnjacima od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba, pod rukovodstvom zločinca Karadžića i komandom zločinca Mladića.

Pozivam izabrane političke predstavnike bosanskih Srba, intelektulace, kulturne radnike, medije, sportiste i sve druge građane da prihvate sudske presude i povedu svoj narod putem katarze radi izgradnje stabilnog mira i vraćanja povjerenja među građanima.Preživjele žrtve nemaju povjerenje u institucije koje vode oni koji veličaju ratne zločince, negiraju sudske presude i negiraju genocid.

Preživjele žrtve i potomci žrtava osnovano sumnjaju da bi negatori genocida mogli, kroz institucije koje predvode u ovom entitetu, u budućnosti krenuti stopama zločinaca koje smatraju svojim herojima.
Zbog toga je veoma važno izgraditi sistem na utvrđenim činjenicama i donesenim presudama, te personalno i institucionalno otkloniti svaku opasnost od ponavljanja zločina genocida u budućnosti, rekao je potpredsjednik Salkić.

U Višegradu je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, dok je oko 14.000 protjerano. Hotel Vilina vlas, na periferiji Višegrada, pretvoren je 1992. godine u logor gdje je silovano najmanje 200 Bošnjakinja.
Za zločine u Višegradu osuđeno je ukupno 18 osoba. Samo je Milan Lukić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
Ostali prilozi:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
31. July 2021 13:50