Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Non Paper
KUČANOV DOKUMENT RAZOTKRIVEN: VLADA SLOVENIJE POVUKLA OZNAKU POVJERLJIVO
Autor: B.net
Objavljeno: 11. June 2021. 02:06:08


Vlada je na današnjoj sjednici uklonila povjerljivu oznaku iz dokumenta o mogućim daljnjim putovima za uspjeh procesa ustavne reforme Bosne i Hercegovine u 2011. godini. Vlada je najavila da je dokument pripremio bivši predsjednik na osnovu odluka Milan Kučan.

Kao što je vladin ured za komunikacije najavio nakon današnje sjednice vlade, niz podataka o t. i. non-paper koji se pripisuje Sloveniji, a trenutna vlada nije upoznata s takvim dokumentom, jer o njemu nije raspravljala, pripremala ili raspravljala u svom trenutnom mandatu, niti je to učinilo neko ministarstvo ili vladino tijelo.

Međutim, vlada je potvrdila da postoji dokument broj Z-103-34 / 2010 od 26. januara 2011. o mogućim daljnjim putovima za uspjeh procesa ustavne reforme u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je sadržaj dokumenta javno poznat već nekoliko sedmica, više ne postoje uslovi potrebni za daljnji povjerljivi status ovog dokumenta, najavili su nakon sjednice vlade.

STA je već uputila zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova za pristup dokumentu.

Vlada koju je do tada vodio premijer Borut Pahor imenovala je Kučana za svog posebnog izvještača za BiH 2010. godine.

Prije više od mjesec dana, Kučan je u pismu koje je dobila STA napisao da se uvijek zalagao za teritorijalni integritet suverene BiH, koju podjednako čine sva tri naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, u granicama koje je imala kao jugoslovenska republika. Naglasio je da je uvijek bio predan evropskoj budućnosti BiH.

Istakao je da je u pripremi izvještaja 2011. godine "polazio od okrutne stvarnosti u kojoj žive građani BiH, a ne od fiktivnih situacija i iracionalnih pretpostavki".
"Moje polazište je bilo da postojanje BiH garantiraju njezini građani, jer je to u njihovom interesu, a ne snagama izvana ili odozgo", rekao je.

"Čitava moja analiza (...) poziv je na očuvanje teritorijalnog integriteta BiH. Da ponovim, BiH kao država tri ravnopravne nacije", napisao je Kučan u pismu, objavio je slovenski portal reporter.si.Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora: