Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U SKUPŠTINI CRNE GORE RASPRAVA O REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 09. June 2021. 15:06:54


U Skupštini Crne Gore u toku je rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je podnijela Bošnjačka stranka.

Podršku usvajanju rezolucije najavili su poslanici opozicije, kao i vladajuće URA-e, dok bi eventualno mogla dobiti i podršku Demokrata, ako se prihvate njihovi amandmani.

U decembru prošle godine Bošnjačka stranka je iznijela prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, u trenutku kada je u Crnoj Gori povećan trend govora mržnje, ali zabilježeno i sve češće negiranje genocida u Srebrenici. Tada prijedlog nije uvršten u dnevni red, da bi četiri mjeseca kasnije glasovima opozicije i pokreta URA bilo prihvaćeno da se o tome raspravlja u Skupštini.

Osim Bošnjačke stranke, podršku rezoluciji najavili su i opozicioni DPS, SDP, SD, LP i albanske partije. Kada je riječ o partijama vlasti, podršku je najavio pokret URA, koji ima četiri poslanika. Demokratski front jasno je poručio da je protiv, dok su Demokrate Alekse Bečića danas saopštile da će amandmanski djelovati na tekst rezolucije.

“Nas nekoliko će imati pravne nadogradnje i korekcije prijedloga rezolucije gdje ćemo sačuvati u dobroj mjeri postojeći tekst, ali ćemo napraviti korekciju u dijelu pravljenja jasne razlike kada je generalizacija ili kolektivizacija genocida u pitanju sa jasnim naznakama da za bilo koji genocid nije odgovoran narod nego pojedinci. Ukoliko ih predlagači prihvate, mi ćemo podržati rezoluciju“, poručio je Albin Ćeman, poslanik Demokrata.

Da bi Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila usvojena, potrebno je da od 81 poslanika 41 podrži prijedlog.

Tekst rezolucije, o kojem se Odbor za ljudska prava Skupštine Crne Gore negativno izjasnio, predviđa da Skupština Crne Gore potvrdi da je u Srebrenici počinjen genocid jula 1995. godine. Takođe, u tekstu se ističe da Skupština potvrđuje da je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Rezolucija predviđa da Skupština osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a takođe se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

U tekstu rezolucije navodi se da Skupština Crne Gore izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

“Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore da u budućnosti spriječi genocid i druge ozbiljne zločine”, isitče se u prijedlogu rezolucije.

Nakon završetka parlamentarnih izbora, u nekoliko navrata u parlamentu Crne Gore čule su se konstatacije koje negiraju genocid u Srebrenici. Poslanik DF-a Jole Vučurović je tokom zasjedanja u novembru prošle godine kazao da se u Srebrenici nije desio genocid, dok je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić odgovarajući na poslaničko pitanje kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi. Ovakvu izjavu su osudile brojne međunarodne organizacije, strane ambasade, opozicione partije, ali i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je od Skupštine zatražio da razriješi ministra Leposavića.Ostali prilozi:
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
» NUB BIH SE VRAĆA U VIJEĆNICU
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 12:59
» OD SUTRA KAŽNJIVO NEGIRANJE GENOCIDA I ZLOČINA
Vijesti.ba | 27. July 2021 17:14
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
28. July 2021 21:19