Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UDRUŽENJE “ŽENE SREBRENICE”: NEKA MLADIĆ ŽIVI U PATNJI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 08. June 2021. 19:06:11
Foto: Ahmed Bešić - Anadolu Agency


U Udruženje “Žene Srebrenice” sa sjedištem u Tuzli pratilo se izricanje konačne presude Ratku Mladiću, komandantu Vojske Republike Srpke, koga je danas Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove osudilo na doživotnu kaznu zatvora, čime je potvrđena prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Time je Mladić pravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovječnosti u 15 bh. opština, progon, istrebljivanje, ubistva, deportaciju, nehumana djela, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

“Najbolje bi bilo da ima smrtna kazna, a pošto nema možda je ovo i bolje, ko zna koliko će živjeti, nek se pati i živi još 20 godina, ali neka živi u patnji”, kazala je kratko Vasvija Kadić.

Ona je zajedno sa još dvije majke Srebrenice u Tuzli pratila izricanje presude nakon čega su tužne napustile sjedište Udruženja “Žene Srebrenice”.

“Pravda je nama zadovoljena. Nama je ipak drago, a nama naše niko ne može vratiti”, kazala je Naza Hasanović.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, koja traga za sinom Nihadom, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja već mjesecima ne izlazi ni na proteste svakog 11. u mjesecu dok je njena zamjenica Nura Begović otišla u Haag.

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” će nastaviti svakog 11. u mjesecu izlaziti na mirni mimohod u Tuzli jer smatraju da se genocide više nikom i nikad ne smije ponoviti.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora: