Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
SRPSKA INAT CRKVA OD ZLOČINCA RADOVANA DO KRIMINALCA MILORADA
Procitaj komentar
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 05. June 2021. 19:06:07


ESAD KRCIĆ: Treba imati u obzir da je Nana Fata vodila pravnu bitku protiv bespravno izgrađenog objekta na njenoj otetoj i uzurpiranoj zemlji. To što je sagrađen objekat crkve iza kojeg je stajala ratna politička vlast ali i crkveni vrh na čelu sa pedofilom i bivšim episkopom Vasilijem Kačavendom, to bi trebalo da zabrine čestite pravoslavce. Svi su znali u Bosni i okruženju, da će doći dan pravde i odnošenje crkve sa zemlje Orlovića. Postupci srpskih političara, sudstva i crkvenih vjerodostojnika koji su branili pljačku Orlovića imovine i bespravno izgrađene crkve, to upravo govori o njima.
Zato neka rušenje ili izmještanje samog objekta ili inat crkve bude opomena svima da se nikada i nikome ne smije dozvoliti da otima privatnu ali i državnu imovinu. Najzad ovo je opomena svim općinskim i državnim institucijama da ne smiju dozvoliti bespravne gradnje. Također je opomena vjerskim institucijama da ne dopuste, odnosno da pod svakoj osnovi spriječe izgradnju vjerskih objekata na opljačkanoj ili na bilo koji nelegalan način stečenoj zemlji / imovini.
U historiji države Bosne i Hercegovine bit će zapisan današnji datum, 5. juni 2021., da je nakon četvrt stoljeća pravne borbe srušena crkva koju su nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima 1992 – 1995., u Konjević Polju u porodičnoj avliji Nane Fate Orlović, velikosrpski političari i predvodnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), opljačkali i bespravno izgradili crkvu, koja je u javnosti poznata kao “Inat crkva”.

Četvrt stoljeća borbe Nane Fate Orlović od Općinskog suda u Srebrenici do Europskog suda u Strazburu, borila se nana Fata da se iz njene avlije pravoslavna crkva ukloni, sruši, izmjesti, prenese i ko zna kakve su još termine koristili pravnici, advokati i sudije u pravnoj proceduri, novinari i mediji u svojim objavama. Dok danas je javnost svjedočila da je inat crkva srušena građevinskim mašinama i kamionima prenesena na predviđenu lokaciju za deponiju otpadnog građevinskog materijala.

Kako god bilo, inat Crkva sagrađena u vremenu zločinca Radovana – osuđenog za genocid, zločine protiv čovječnosti i UZP, a srušena je u vremenu kriminalca i političkog manipulanta i dilitanta Milorada, također u Bosni i šire poznat kao megafon zvanične velikonacionalističke beogradske politike koju danas predvodi Aleksandar Vučić, jedan od aktivnih učesnika rata u Bosni i Genocida nad Bošnjacima.
Primjetno je kako se javnost čudi, sa pitanjima; kako su mogli opljačkati i bespravno sagraditi crkvu na tuđoj zemlji, kakva je to politička i vjerska institucija, te kako ih nije stid, itd?

Logično je da ne može biti stid one koji su na pravdi Boga u genocidu pobili više od stotinu hiljada nevinih bošnjačkih i drugih civila, prognali preko miliona ljudi, opljačkali i porušili njihovu imovinu, i posebno koji su porušili preko hiljadu džamija i drugih islamskih objekata.Srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, gradovima cijele istočne Bosne, kao i prijedorskoj regiji posebno je pokazao mentalni genocidni sklop velikosrpskog estabilišmenta (političkog i vojnog), SANU i SPC, i svih onih njihovih sljedbenika koji su ih u stopu slijedili u planovima, naredbama, zlu, pljačkama, istrebljenju, ubijanju, zlostavljanju, silovanju….

Bog im vratio istom mjerom na ovom i budućem svijetu!

Nana Fata u četvrt stoljeća borbe doživjela je i preživjela razna podmetanja i udare. Političko-sudski sistem sa crkvenim vjerodostojnicima odugovlačili su cijeli proces. Iscrpljivali su nanu Fatu, moralno, materijalno, zdravstveno... iščekujući i nadajući se njenoj smrti, kako bi sve zataškali. Nije se za čuditi, što joj je nedavno reisu-l-ulema (1993 - 2012) dr. Mustafa Cerić u telefonsko m razgovoru poručio: - Nano, nemoj da umreš dok ovo ne završimo!

Hala Gospodaru Svjetova koji je nani Fati dao vijeka da doživi uklanjanje inat crkve iz porodične avlije. Napokon, današnja izjava nane Fate Orlović, govori govori o njoj kao čovjeku, da se ona ne raduje rušenju crkve kao vjeroskog objekta, ali je logično da je zaštitila svoju privatnu imovinu:

- "Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima.
Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena", kazala je nana Fata Orlović, koja jeste istinski heroj i heroina Bosne i Hercegovine, koja je svim bosnoljubima ojačala želju za svojom državom i domovinom.

Da podsjetimo, Šaćir-, suprug Nane Fate i još dvadesetak članova porodice ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Time je dodatni razlog upornosti i pravna borba Nane Fate Orlović bila sasvim razumljiva što je četvrt stoljeća zahtjevala uklanjanje crkve iz njene avlije, sa njene imovine koja je bespravno uzurpirana.Sve javne ličnosti u Bosni i Hercegovini se trebaju ugledati u Nanu Fatu i njenu borbu za svoj toprak, time se na svakom pedlju zemlje boriti za državu Bosnu i Herceovinu, time za privatno i državno vlasništvo. Posebno se boriti za prava žrtava genocida.

Srbi kao narod, moraju ustati protiv zločinaca iz svoga naroda koji su odgovorni i presuđeni za genocid i druge ratne zločine. Svako veličanje ratnih zločinaca i zločina, sami na svoja leđa tvare kolektivnu odgovornost. Isto tako ne davati podršku kriminalacima iz svoga naroda, koji nacionalističkom retorikom nastoje održati sebe i svoje stranke na vlasti kako bi nastavili sa pljačkom države BiH ali i naroda. U manjem bh. entitetu, narod srpski, ali i Bošnjaci, Hrvati i ostali, svedeni su na najniži nivo, mnogi žive na rubu egzistencije, dok se enormono bogate političari u vrhu vlasti.

Treba imati u obzir da je Nana Fata vodila pravnu bitku protiv bespravno izgrađenog objekta na njenoj otetoj i uzurpiranoj zemlji. To što je sagrađen objekat crkve iza kojeg je stajala ratna politička vlast ali i crkveni vrh na čelu sa pedofilom i bivšim episkopom Vasilijem Kačavendom, to bi trebalo da zabrine čestite pravoslavce. Svi su znali u Bosni i okruženju, da će doći dan pravde i odnošenje crkve sa zemlje Orlovića. Postupci srpskih političara, sudstva i crkvenih vjerodostojnika koji su branili pljačku Orlovića imovine i bespravno izgrađene crkve, to upravo govori o njima.
Zato neka rušenje ili izmještanje samog objekta ili inat crkve bude opomena svima da se nikada i nikome ne smije dozvoliti da otima privatnu ali i državnu imovinu. Najzad ovo je opomena svim općinskim i državnim institucijama da ne smiju dozvoliti bespravne gradnje. Također je opomena vjerskim institucijama da ne dopuste, odnosno da pod svakoj osnovi spriječe izgradnju vjerskih objekata na opljačkanoj ili na bilo koji nelegalan način stečenoj zemlji / imovini.

Pravne institucije, Tužilaštvo i Sud, moraju brže reagirati! Najzad, četvrt stoljeća odvijanja procesa koji je vodila nana Fata, Tužilaštvo BiH i pravosudne institucije moraju provesti istragu i pokrenuti postupak protiv svih lica i kazniti ih koji su odugovlačili i otežavali cijeli ovaj proces, koji je financijski itekako koštao i oštetio budžetske kase institucija.

Ujedno prvosudne institucije u Bosni i Hercegovini trebaju se pozabaviti svim onim javnim ličnostima koji su nakon rušenja putem socijalnih mreža i medija uputili otvorene prijetnje Bošnjacima, prijeteći rušenjem džamija.

Podsjećamo da je tokom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, prema službenim podacima Islamske zajednice u BiH 534 džamije sa munarom je potpuno uništila srpska vojska, dok je 80 džamija uništila hrvatska vojska. U ovom broju nisu uračnate tekije, mesdžidi, biblioteke, džematske kuće... čiji je broj 1148. Zar nakon genocida, urbicida, kulturocida, odnosno pokušaja potpunog zatiranja jednog naroda, kulture i nestanku države, još uvijek prijete retrogradne snage u vrhu vlasti čija politika svakim danom doživljava kolaps.

VRHOstali prilozi:
» NEKA NAMA NAŠIH KOMŠIJA
Dr. Mesud A. Ramić | 06. July 2022 16:06
» TEMELJNI UGOVOR POLITIČKA PREVARA NEGATORA DRŽAVE CRNE GORE
Božidar Proročić | 06. July 2022 13:27
» EVROPSKA UNIJA KOD OČIJU SLIJEPA
Zijad Bećirević | 05. July 2022 21:05
» TUŽNO SRPSKO PITANJE IZDAJE U MOSTARU!
Mr. Milan Jovičić | 05. July 2022 03:00
» MOJA AMERIKA
Fatmir S. Bači | 04. July 2022 20:30
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» DRAGAŠKI RINGIŠPIL
20. February 2022 00:16
» CRNI PRAZNIK U KARA CRNOJ GORI
29. December 2021 23:00
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif