Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bivši reis mi je rekao - nemoj da umreš dok ovo ne završimo!
RUŠENJE I UKLANJANJE CRKVE IZ DVORIŠTA NANE FATE ORLOVIĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 05. June 2021. 11:06:18
Foto: Adem Mehemdović


Srušena nelegalno izgrađena crkva u dvorištu nane Fate Orlović

U Konjević Polju jutros je počelo rušenje pravoslavne crkve iz dvorišta nane Fate Orlović. Rušenje odnosno izmještanje crkve je završeno oko 13.00 sati, a nana Fata je poslije dvadeset godina čekanja dočekala pravdu.
Pravoslavna crkva je srušena do temelja, a još se odvozi materijal prema Bratuncu na mjesto gdje je planirano građenje nove crkve.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović.
U njenom dvorištu u mjestu Konjević Polje, crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.
Rano jutros počelo je uklanjanje bespravno izgrađene crkve iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju je na svom Facebook profilu potvrdio Rusmir Karkin, advokat koji zastupa porodicu Orlović.

Na fotografijama koje je Karkin podijelio mogu se vidjeti radne mašine u dvorištu Fate Orlović.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu, objavila je Anadolu Agency (AA).

Nana Fata komentira uklanjanje crkve: Bivši reis mi je rekao - nemoj da umreš dok ovo ne završimo!
Tokom rušenja nelegalno izgrađene crkve u avliji nane Fate Orlović, pojavio se video-snimak iz njene kuće na kojem se čuju komentari nane Fate, ali i ostalih prisutnih u kući u tom trenutku.

Na snimku se čuje razgovor, gdje nana Fata prepričava kako je pozvao bivši reisu-l-ulema.

- Zvao me je prijašnji reis i rekao mi "nano, nemoj da umreš dok ovo ne završiš" - prepričava nana Fata.

Jedan od prisutnih je dodao:

- Nano, ovo je pobjeda! Ti si bila i ostala heroj - čuje se na snimku.

Teška mehanizacija trenutno je u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju, gdje je u toku proces uklanjanja nelegalno izgrađene crkve o kojoj je odlučivao Evropski sud za ljudska prava.

Kako prenosi Fena, u momentima rušenje crkve došlo je do pogoršanja zdravlja Fate Orlović,vjerovatno zbog emocija, kako tvrde članovi njene porodice, a koje je ionako u posljednje vrijeme nije zadovoljavajuće.

Njena kćerka Hurija je tražila i ljekarsku pomoć, a informacija je stigla i do predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Ćamila Durakovića koji je kontaktirao medicinskog radnika Sulju Čakanovića koji je odmah otišao na teren.

Čakanović je nakon kućne posjete rekao da su kod nane Fata vitalni organi dobro i da nema potrebe za hitnom intervencijom.

- Njena čvrsta odluka je da ostaje u Konjević Polju - kazao je Čakanović.

Hurija Karić putem telefona je potvrdila da je nana zajedno s njom u svojoj kući, te da ne izlaze iz kuće.

Izmještanje crkve još traje, a nepoznato je gdje će biti sagrađena ponovo, objavila je Fena.Mirović: Izmještanje crkve u Konjević Polju biće završeno danas

Radovi u Konjević Polju kod Bratunca u vezi sa izmještanjem crkve iz dvorišta nane Fate Orlović danas će biti završeni i lokacija će biti uređena, rekao je Srni vlasnik bratunačke firme "Trend" Danko Mirović.
On je istakao da su dobili blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se pristupilo izmještanju crkve.
"Bez blagoslova niko nije htio da pristupi radovima. Ovo nije rušenje nego izmještanje crkve jer se materijal odvozi u Bratunac na lokaciju gdje će se graditi novi hram korištenjem dijela ovog materijala koji je upotrebljiv", objasnio je Mirović.
U Konjević Polju kod Bratunca danas je u toku izmještanje crkve čime se realizuje presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.
Tužbu za uklanjanje crkve podnijela je nana Fata Orlović, a rok za izvršenje sudske odluke bio je prvi april prošle godine. Radnici i mehanizacija više firmi danas je angažovana na izvođenju radova oko uklanjanja crkve i prevoza materijala, javila je Srna.

SDA: Uklanjanje crkve iz avlije nane Fate dokaz da će pravda pobijediti

Konačna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, iako dolazi sa ogromnim zakašnjenjem, nosi sa sobom historijsku poruku i potvrđuje da pravda zna biti spora, ali da je dostižna.

Provođenje ove presude i uklanjanje bespravno izgrađenog vjerskog objekta na privatnoj imovini ulijeva nadu da će u dogledno vrijeme na cijeloj teritoriji BiH biti na snazi vladavina prava, da će se poštovati i provoditi presude međunarodnih sudova i da će svaki čovjek imati jednaka prava bez obzira kako se zvao i Bogu molio.

Pozivamo vlasti entiteta Republika Srpska da hitno realiziraju i presudu Vrhovnog suda RS kojom se Bošnjacima u RS-u potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika, te da počnu poštovati presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, jer je jutrošnji događaj iz Konjević-Polja dokaz da je svako odlaganje samo uzaludno iscrpljivanje svih u Bosni i Hercegovini i prepreka uspostavljanju zakonom uređene države.Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora: