Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Bošnjačka mladost u svijetu nauke
MEDINA GRACA DIPLOMIRALA NA NJUJORŠKOM FORDHAM UNIVERZITETU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. May 2021. 03:05:23

Medina Graca diplomirala na Fordham univerzitetu, odsjek biologija


Na prostoru bivše YU, Bošnjaci u Bosni i Sandžaku, kao i Albanci i Bošnjaci na Kosovu, ranih '90-tih (ali i decenijama prije toga) bili su na udaru genocidne politike Srbije i Crne Gore, kasnije i Hrvatske. Stotine hiljada žrtava rata, genocida i više od miliona prognanih uzrokom vojne agresije i policijskih represalija, bili su uzrok da brojne bošnjačke porodice napuste rodni toprak.

Početkom ratnih 90-tih, Sadat Graca, tada još mladić, emigrirao je u New York, kraće vrijeme nakon njegovog dolaska, doputovala je i njegova životna izabranica Muamera, gdje su se zaručili. Da bi nakon kraćeg vremena uplovili u zajednički novi život…

Ranih 90-tih dosta teške muhadžirske sudbine pratile su hiljade naših sunaridnika. Sa bolom u srcu zbog svega šta su preživjeli na rodnom topraku od komšija / susjeda, sa ranom u duši krenuli su u novi život. Sviju je pratila briga za opastanak i egzistenciju porodice ovdje, ali i da pomognu onima koji su još ostali na rodnom topraku; trčanje za raznim poslovima, učenje engleskog jezika, školovanje… Iako je Sadat iz mlađe generacije, ipak sve je to prolazio sa suprugom Muamerom, kojima je Gospodar Svjetova darivao troje zdrave, pametne i lijepe djece: Harisa, Medinu i Emila.

Medina sa roditeljima


Sadat i Muamera su radili za bolje sutra njihove djece, dok su im djeca kroz školovanje uzvraćala odličnim uspjehom.

Tako je njihova mezimica Medina, upravo diplomirala na prestižnom njujorškom Fordham univerzitetu, odsjek biologija. Kako saznaju Bosnjaci.net, Medina je kroz osnovno i srednje obrazovanje bila među odličnim đacima, a to je sada potvrdila sa visokim uspjehom, gdje je ujedno bila jedna od najboljih studenata.

Sadat i Muamera, ne kriju zadovoljstvo za veliki uspjeh u edukaciji njihove kćerke Medine, što su istakli u razgovoru:

- Izuzetno smo ponosni i sretni. Ponosni smo na svaki trenutak njenog života i što nas je počastila njenim uspjehom. Posebno smo zahvalni Gospodaru Svjetova na Njegovoj odredbi i evladu koji nam je darivao. U nad Allaha da će biti zadovoljan na nas, nastojimo da opravdamo roditeljsko povjerenje.

Bosnjaci.Net saznaju, da je Medinin stariji brat Haris, na St John's University Queens, magistar financija. Zaposlen je na Wall Streetu, profesija Bank investment, dok ujedno pomaže u porodičnom biznisu.

Medina sa kolegicama nakon promocije


Mlađi brat Emil upravo završava prvu godinu fakulteta i korača Harisovim stopama, financije i biznis.
Sve više uspješne bošnjačke omladine se pridržava prvog objavljenog ajeta i kur’anskog imperativa: ”Čitaj u ime Gospodara svoga Koji stvara”; (Ikre’ bismi Rabbike el-lezī halek), tako će, insha’Allah, i Medina u dogledno vrijeme upisati magisterij i nastaviti svoje usavršavanje na polju nauke.

Bošnjačka omladina u New Yorku sa ostvarenim visokim uspjesima na prestižnim univerzitetima zauzimaju značajna mjesta u društvenom i privrednom životu ove svjetske metropole. Izuzetno su poštovani u firmama / organizacijama u kojima rade, ali i kontakte koje ostvaruju u ovoj prijateljskoj zemlji.

Porodica Graca


Pored svih tih obaveza nastoje kroz zajednice, organizacijski se uklopiti i pomoći bošnjačkoj kumuni u ovom gradu, uz posvećenost roditelja da i na taj način budu sačuvani od negative asimilacije. Tako Sadat ističe:

- Rođeni smo u Peći, tačnije u Dobruši, time smo po rođenju Kosovari, po porijeklu i emocijama Sandžaklije, sa domovinom Bosnom su srcu, i tako u tuđini udruženo jačamo svoj bošnjački nacionalni kao i islamski identitet.

Iako više od godine dana pandemija hara svijetom, otežala je društveno-ekonomski život, ali i pored toga bošnjačka mladost daleko od Bosne, Sandžaka i Kosova, postižu odlične rezultate na polju obrazovanja. To jeste velika radost za sve!

U ime redakcije Bosnjaci.Net čestitamo Medini na diplomiranju i ostvarenom odličnom rezultatu. Čestitke upućujemo i njenim roditeljima Sadatu i Muameri, na uspješnom odgoju djece. Također čestitamo cijeloj našoj omladini koji ovog maja završavaju fakultete. Naše stranice su otvorene za promociju novih intelektualnih kadrova.

Šaljite nam slike, informacije…Ostali prilozi:
» DŽEMKO I SAMIRA DEDOVIĆ - VIŠE OD LJUBAVI
Fahra Kurdija | 29. July 2021 19:53
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» TEŠKO ONOM KOGA DODIK BRANI OD BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. July 2021 14:26
» IZLOŽBA O ENVERU MARIĆU SPOJILA UGLEDNE LIČNOSTI MOSTARA
Zlatko Serdarević | 28. June 2021 17:48
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA ,,INICIJALI” KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 23. June 2021 17:10
» OSVRT NA KNJIGU "SAVREMENA KNJIŽEVNOST AZERBEJDŽANA“
Božidar Proročić | 19. June 2021 15:12
» ZUMRETA, MUNIRA I KADA – BOSANSKE HEROINE SIMBOLI SU BORBE ZA BUDNU SAVJEST ČOVJEČNSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2021 12:34
» ŠEHIDISKOM KRVLJU NATOPLJENA ZEMLJA HRVATSKA
Ferhat Korajac | 04. June 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora: