Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

BOŠNJACI FRANKFURTA I DIJASPORE: Ramazanski izveštaj
ZAJEDNO DO USPJEHA
Autor: B.net
Objavljeno: 19. May 2021. 16:05:49


Evo polahko prođe i ovaj Ramazan. Samo Allah dž.š. zna ko će od nas dočekati sljedeći. Samo Allah dž.š. zna šta nam je ovaj Ramazan doneo, koliko smo iskoristili njegove blagodati, koliko smo dobrih djela sakupili, kako pojedinačno tako i u okviru zajednice, konkretno ove naše humanitarne organizacije. Svjedočim da smo se maksimalno trudili, da smo pokušali pomoći koliko smo mogli i gdje smo mogli.

NAPOMENA: Ovaj izvještaj ima za cilj jedino da vam pruži uvid u transparentnost našeg rada i ništa drugo, mi smo svesni da ima organizacija koje su postigle mnogo više, mi smo svesni da ima pojedinaca koji su postigli mnogo više, ali po onoj narodnoj zrno po zrno pogača, i mi u ime Allaha dajemo koliko možemo, s nikim se ne merimo, niti smo kome konkurencija. Sve je više ljudi koji dolaze sa strane, nama nepoznatih, pa je važno da i oni imaju uvid u naš rad, da onda pozovu i svoje prijatelje da nam se pridruže, da bude što više haira, in sha'Allah.

Nama najdraža akcija, ramazanska akcija, „Iftari u vakufskim kuhinjama“ počela je 28.marta, dvije nedjelje prije Ramazana. Pružili smo vam raznorazne mogućnosti da učestvujete u ovoj akciji. Elhamduliallah, u akciju se uključilo 215 osoba i uplaćeno je 17.000 € ili 5.666 iftara korisnicima Vakufskih kuhinja u sjevernom i južnom Sandžaku. Vjerovatno je bilo i više, ovdje su uračunate samo uplate na naš račun, mada je našim sebetom bilo i dosta uplata direktno u CHR Hajrat.

S obzirom da je ovo baš neko teško vrijeme, vrijeme Korone, vrijeme nezaposlenosti i u dijaspori, a i uz činjenicu da su skoro svi džemati imali ovu akciju, ovo je stvarno veliki uspjeh. Još veći je uspjeh pokrenuti ovoliki broj dobrih insana iz desetak zemalja, Švedske, Belgije, Holandije, Austrije, Francuske, Luksemburga, Slovenije, Kanada, SAD, Bosne i Herzegovine.

U toku Ramazana imali smo još nekoliko „blic akcija“ koje nam je jednostavno nametnuo život i dešavanja u našem topraku, rodnom Sandžaku. Vijest da su dva mala brata bolesna od iste, nasljedne bolesti i da moraju hitno na operaciju u Tursku, za tu operaciju je bilo potrebno 500.000 € odjeknula je Balkanom i dijasporom. U Evropi je bio praznik, banke ne rade ali već je kružila vijest da je novac sakupljen u roku od ta tri-četiri dana, što se i obistinilo. Samo na naš račun je u dva dana poslije praznika pristiglo oko 11.000 €. Humanost je pobjedila sve vjerske, političke i teritorijalne prepreke. Allahovom voljom i određenjem samo preko nas se akciji odazvalo 165 osoba i uplaćeno je 15.600 €, koje je naš prijatelj, Almir Muratović, Direktor CHR Hajrata za Južni Sandžak, direktno uručio djedu dvojice mališana, Abaza (8) i Rifata (6), Faruku Kardoviću. Allahkabulusum.

Jedan vrli insan je sam, izdvojio 9.500 € za pomoć svojim sunarodnicima u Južnom Sandžaku, za one koji su u potrebi, a zbog Korone i opšte situacije, nisu mogli sami da snose troškove liječenja i preživljavanja.

Još jedan hitan apel, za liječenje malog Ibrahima Kolašinca, tako reći preko noći je prikupljeno 50.000 €, za operaciju na srcu u njemačkom gradu Lejpzigu. Kod nas se u ovu akciju uključilo 80 osoba i prikupljeno je 3.950 €, koje smo preko dr. Altana Gegića i njegove Fondacije Zajedno do cilja, uplatili na račun Ibrahimovog oca, Faruka Kolasinca. Molimo Allaha da Ibrahimu podari brz oporavak i sretno djetinjstvo.

Ženski dio naše organizacije je došao na ideju da bajramskim paketićima obraduje djecu sa Autizmom, koja su na terapijama u Udruženju KOD, u Novom Pazaru. Za nedjelju dana akciji se odazvalo 53 osobe i sakupljeno je 2.000 €. Obradovao Vas Allah dž.š. kao što će te vi obradovati ovu dječicu. Organizatori su bile naše sestre Enisa Dreković, Mukadesa Šarić i Majda Rustemagić, koja se od srca zahvaljujemo.

Zadnjih 10 dana Ramazana i potraga za noću Lejletu-l-Kadr, namazom, dovom i sadakom. Od Vaše sadake u ovim mubarek noćima imamo nijjet stipendirati jetime na godišnjem nivou, među njima i našu Šejlu iz Sjenice, kao što smo i prošle godine. I sakupilo se i za nju i za još sedam jetima, naime poslije teravija u džematu IKC u Frankfurtu, jedan vrli mumin je uplatio tri godišnje stipendije za jetime koji pohađaju Školu Kur’ana Časnog. Takođe tri ćerkice jednog našeg člana su riješile da od svoje ramazanske ušteđevine uplate za još jednog jetima koji pohađa Školu Kur´ana Časnog. Da im Allah dž.š. ukabuli i da budu sebet sreći ove dječice. Možda se nakupi još, zasad je 2.900 €, 8 stipendija od 20 učesnika.

Naravno podržali smo i gradnju nove Medrese u Novom Pazaru. Vjerovatno se je veliki broj naših članova direktno uključio u ovaj hairli projekat, ali za one koji to nisu mi smo pružili mogućnost da do kraja Bajrama mogu preko nas da ugrade sebe i svoje u ovu trajnu sadaku. Dosad se našem pozivu odazvalo 53 učesnika i plus mi kao organizacija i uplaćeno je 14.100 €.

Od vaše članarine podržali smo još četiri projekta u vrijednosti od 1.200 €, za bolest, kulturu i trajni Vakuf. Vaša članarina čini za Vas dobro i gdje se najmanje nadate, stići će vas nečija dova.
Napomenućemo još dvije lijepe stvari, za ramazan je proradio i hajrat Bunar u državi Togo, koji ste vi finansirali za dobro, zdravlje, nafaku i berićet, a nosi ime naše organizacije.

I naravno, akciju #ramazanski_dani_u _dijaspori, u kojoj smo podijelili oko 40 knjiga, naših književnika sa Balkana u cilju, širenja ljubavi prema bosanskom jeziku i književnosti.

Glavnu nagradu, komplet od četiri knjige edicije, „BJELA KNJIGA ŽRTAVA SANDŽAKA 1941-1945“, koju je donirao Samer Kalač, dobio je Rahman Ramović iz Frankfurta. Velilo hvala svim učenicima.

Na kraju, osim zahvale Allahu dz.s. na njegovoj volji i određenju i što nam je dozvolio da se osevapimo i upišemo i u Vakife i u dobre insane, zahvale i vama što ste nam ukazali svoje poverenje, zahvale vrijednim članicama naše organizacije na tehničkoj podršci i našem Akcionom odboru. Zahvala i državi Njemačkoj koja nam je dozvolila da se na ovaj način organizujemo. Molim Allaha dž.š. da usliša vaše dove i ispuni vaše nijjete, da vas sustignu dove onih koje ste nahranili i obradovali.

Uz želju da i dalje ostanete sa Vašom Humanitarnom organizacijom „Bošnjac Frankfurta i dijaspore“, da svi zajedno nastavimo da činimo dobro zajednici i pojedincima, u svoje lično ime i u ime Akcionog odbora, Besim Fehratović, HO BFD e.V.Ostali prilozi:
» SLUČAJ DŽEMELUDINA LATIĆA JE KAO SLUČAJ KAʿB IBN MALIKA U MEDINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2021 15:14
» “DEJTONSKI NESPORAZUMI I KAKO IH RIJEŠITI”
Bošnjaci.Net | 21. November 2021 12:43
» BOŠNJACI MOJI, ČITAJTE I UČITE - LAKŠE JE TO NEGO PUŠKOM BRANITI BOSNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2021 12:32
» ISPRAVKE I DOPUNE NA PISMO DR. BOŽE LJUBIĆA MEĐUNARODNI ČIMBENICIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2021 15:37
» MOJ OMAŽ BOSANSKOJ HEROINI HAJRI ĆATIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. November 2021 13:41
» ŠABAN HASANĐEKAJ, DECENIJE POSVEĆENOSTI PROSVJETI I NOVINARSTVU
Božidar Proročić | 06. November 2021 12:14
» BEHAROVA SEHARA NAJBOLJIH PRIČA
Bošnjaci.Net | 02. November 2021 14:18
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» ODRŽANI XLIV PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XIX LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 24. October 2021 13:08
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Ferhat Korajac | 21. October 2021 17:38
» DANAS 18. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 19. October 2021 16:24
Ostali prilozi istog autora:
» SRPSKA LAŽ VAVIJEKA
08. November 2021 17:38