Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN: Bajramske poruke i čestitke
ZAJEDNIČKI OSJETIMO LJEPOTU ODABRANIH I ALLAHU DRAGIH DANA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. May 2021. 16:05:54
Reisu-l-uleme: Udružimo se da dobro i mir nadvladaju našim društvom


Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom Ramazanskog bajrama uputio je danas bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori. Agencija MINA u cijelosti prenosi poruku reisu-l-uleme:
„Draga braćo i sestre, prijatelji, poštovani komšije i sugrađani, es-selamu alejkum.
Naše vjerničke duše su ushićene i ozarene nurom današnjeg dana. Naša ramazanska pokornost Bogu, ispunjavanje Njegovih naredbi i taj veličanstveni unutrašnji mir koji samo iskrena pobožnost donosi, danas su nagrađene radošću iščekivanja Ramazanskog bajrama, danā u kojima uživamo u obilju nimeta kojima nas Allah Uzvišeni obasipa i na kojima smo Mu neizmjerno zahvalni. U tom veličanstvenom miru iščekujemo sutrašnje bajramsko jutro.
Bajramski dani su dani radosti i veselja i za muslimane i za sve koji žive s nama. Mi volimo kada i oni osjete ljepote ovih odabranih i Allahu dragih dana, kao što ih i mi osjećamo. Zato ih pozivamo da nam se pridruže u ovim danima mira i spokoja kojim nam vjera smiruje naša srca.
Ovoga bajrama ćemo se s tugom prisjećati mnogih nam dragih ljudi, prijatelja i rođaka, koji su izgubili bitku s bolešću koja hara svijetom. Neka im se Uzvišeni smiluje na onom svijetu na koji su otišli. Onima koji se i u ovim trenucima bore, želimo brzo ozdravljenje i oporavak, a njihovim porodicama snagu strpljenja i nade. Posebne dove upućujemo za zdravlje naših ljekara, neka ih dragi Allah obaspe svojom milošću i oprostom za njihovo služenje narodu.
Braćo i sestre!
Bajram je prilika da se okrenemo jedni drugima i da prevaziđemo teškoće koje nas opterećuju. Mi smo jedni drugima najbliži i najpotrebniji.
Allah nam je dao veličanstvenu sposobnost da možemo uvidjeti vlastite pogrešne i uvredljive riječi i postupke prema drugima, da ih priznamo sebi i zatražimo halala od drugih. Iskoristimo ove mubarek dane da oprostimo jedni drugima i da u svom bratu i komšiji vidimo ono što je dobro i plemenito i ono što nas zbližava.
Zatražimo jedni od drugih halala, oprostimo jedni drugima i pređimo preko hrđavih postupaka, otvorimo naša srca za druge i udružimo naše snage u zajedničkoj borbi da dobro i mir nadvladaju našim društvom.
Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.
Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama.
Bajram šerif mubarek olsun!“.
Podsjećamo da će centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ biti održana sutra, u četvrtak, 13. maja, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ), bajram-namaz je u 6.02 sati.


MUFTIJA DUDIĆ: Ramazan nas je učio milosti i praštanju, dobročinstvu i toleranciji, solidarnosti i osjećaju za druge oko nas
Draga braćo i sestre,
Sa večerašnjim zalaskom sunca završava se mjesec Ramazan, a odlaskom Ramazana nastupaju mubarek bajramski dani.
Postili smo strpljivo i brojali dane mjeseca Ramazana, koji nas napušta, a sa njime i njegov bereket i ljepota.
U njemu smo učili da je takvaluk potreban da naš život uskladimo sa propisima vjere islama.
Ramazan nas je učio lijepom moralu, da se čuvamo bestidna govora, laži i varanja, svađe i rasprave.
Učio nas je da ne gledamo i ne slušamo zabranjeno.
Ramazan nas je učio milosti i praštanju, dobročinstvu i toleranciji, solidarnosti i osjećaju za druge oko nas te smo vođeni time podijelili pedeset hiljada iftarskih obroka najugroženijima i za tri hiljade porodica obezbijedili neophodne namirnice.

Poštovani vjernici,
Dolazak Bajrama je podjednako i radost i tuga.
Radost jer je došao trenutak dodjele nagrade od Allaha dž.š. koju smo, nadam se, zaslužili svojim ibadetima u Ramazanu.
Tužan je vjernik zbog završetka Ramazana.
Njegovim odlaskom ostajemo bez svih ramazanskih privilegija.
Dolazak Bajrama nakon Ramazana poruka je da poslije marljivog truda kojeg ulažemo u Ramazanu dolazi dan dobijanja nagrade, olakšanje i radost, kao što će nakon ovosvjetskog života u strpljenju i pokornosti Allahu dž.š. doći najveća radost i sreća za čovjeka - uspjeh na Sudnjeme danu, danu dodjele nagrade poslije proživljenja, susret sa svojim Gospodarom i ulazak u Džennet.

Draga braćo i sestre,
Na početku Ramazana zamolili smo vas da se uslijed epidemiološke situacije pridržavate uputstava nadležnih organa i preporuka Islamske zajednice.
Hvala Allahu da ste bili odgovorni te su nam džamije svo vrijeme Ramazana bile otvorene.
Dani Bajrama su dani radosti, ali opasnost pandemije još je prisutna te od vas očekujemo da se i dalje pridržavate pomenutih instrukcija.
Stoga, učimo dovu Uzvišenom Stvoritelju:
- Ti koji Si nas častio raznim blagodatima u mjesecu Ramazanu, ne uskrati nam Svoju milost i blagodati nakon mubarek mjeseca. Očisti naša srca od mržnje i zavisti. Ojačaj nam zajednicu jedinstvom. Ukabuli naše ibadete i dove. Podari bolesnima zdravlje. Smiluj se našim umrlima i oprosti im grijehe. Pomoži svim ljudima u čitavom svijetu. Posebno Te molimo da pomogneš muslimanima u Palestini nad kojima se vrši teror u ovim mubarek danima na svetom mjestu Mesdžidu-l-Aksa u Kudsu.


Poštovani vjernici,
Svim pripadnicima islama: Bošnjacima, Albancima, Romima, Aškalijama i ostalima BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji
Muftija dr. Mevlud ef. Dudić


Muftija sandžački hafiz Kujević: Borba za jačanje istine i dobra se nastavlja i nakon ramazana do kraja životaDanas 12. 05. 2021. odnosno 30. 09. 1442. godine navršava se punih trideset dana mjeseca ramazana.

Ovaj mjesec ramazan muslimani Sandžaka su, i pored rovitog epidemiološkog stanja u društvu, ispunili i ispisali intenzivnim činjenjem pojedinačnih i zajedničkih dobrih djela, poštujući sve propisane mjere od strane medicinskih stručnih tijela.

Ontološka istina ili fitra - prirodna vjera u nas je usađena samim rođenjem. Poenta života na ovom svijetu jeste sačuvati čistotu fitre, afirmirati je na svim nivoima do potpunog trijumfa.

Ramazan i svi propisani ibadeti u njemu ustvari imaju to za cilj, da obruse i ojačaju dobro u nama. Stoga se jedan od posljednjih ibadeta ovog mjeseca naziva sadekatul-fitr, što znači: ovjera iskrenosti naše fitre - vjere u Boga. A nastupajući blagdan nakon svih radosti i zadovoljstava se zove Idul-fitr - blagdan pobjede fitre.
Borba za jačanje istine i dobra se nastavlja i nakon ramazana do kraja života.

Brojne delegacije eminentnih muderrisa su tokom ovog mjeseca obišle sve Medžlise u Sandžaku i šire i između ostalog se uvjerili da ideja slobode, dobra i požrtvovnosti na tom putu jako pulsira u našem narodu.

Nekoliko je događaja koje bih istakao ovdje, a koji su ionako blagoslovljeni ramazan obilježili.

Donatroska akcija za izgradnju nove zgrade Medrese Gazi Isa-beg. Ovdje su vjernici svojim odazivom pokazali visok stepen svijesti i brige za ovu bazičnu i matičnu ustanovu Islamske zajednice koja je dio identiteta našeg individualnog i kolektivnog bića.

Posjeta delegacije Muftijstva sandžačkog džamiji u Radulićuma i iftar u njoj iznova je pokrenulo energiju, volju i ambiciju u domovini i dijaspori za njenom restauracijom. To ćemo zajedno sa vjernicima i uraditi.

Signal nove vlasti u Crnoj Gori da vrati vakuf Hasanagine džamije u Pljevljima - Taslidži Zajednici i na taj način okonča višedecenijsko skrnavljenje ove Božije kuće zaslužuje našu pažnju i izraz poštovanja. Neka ovo bude najava da se otpočnu rješavati mnogobrojni nagomilani problemi Bošnjaka i ostalih muslimanskih naroda u sandžačkom regionu.

Ono što nam kvari potpunu ramazansko-bajramsku radost jeste skrnavljenje Mesdžidul-akse i nepravda prema muslimanima u Palestini. Pitanje pravde i nepravde mora zanimati svakog čovjeka bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadao ako sebi i svojoj zajednici želimo sigurnu i dostojanstvenu budućnost.

U duhu ovih poruka svim muslimanima naše Zajednice i cijelom ummetu Muhammeda, alejhi selam, neka je ramazanski bajram - Idul-fitr mubarek.

Muftija sandžački
hfz. Abdurrahman-ef. Kujević


Ugodne bajramske dane želi vam kolektiv Javne ustanove Muzej ''Alija Izetbegović'' Sarajevo.“Nakon što je postao svjestan sebe i svoga imena i nakon neizmjernih patnji kroz koje je prošao, bošnjački narod se nikada više neće odreći bošnjaštva kao nacije i islama kao njegove duhovne komponente. Ovo osjećanje nije moguće ugasiti, niti je poznato da je jedan narod, pošto je postao svjestan sebe, pristao na samozaborav", zapisao je u ''Sjećanjima'' Alija Izetbegović.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!Ovaj bajram nas inspiriše za nove pobjede kada treba da se osjeća snaga i sposobnost mijenjanja stanja Bošnjaka u matici i dijaspori


Bajramska čestitka Instituta za istraživanje genocida, Kanada: Bajram moralne obaveze promicanja tolerancije i nenasilja u ime nade u mir kao realnosti života.
Temeljna etika vjere koja se živi bezmjerno je daleko od filozofije rata, agresije, genocida. Ona pretpostavlja istinu i život samo u suočenju sa drugim, drugačijim i razičitim. Građenje atmosvere sa preovlađajućom sviješću o životu koji je moguć samo u jedinstvu koje pretpostavlja jedinstvo u različitostima. Izazov i iskušenja življenja i svjedočenja vjere koja spaja umjesto da razdvaja, tako da sura iz Kur’ana postaje bliska i onima koji nisu muslimani.
Bajram je tako ostao simbol radosti, osmijeha i posebnog respekta. To je vrijeme koje u nama uliva novu nadu i ljudsku dušu čini raspoloženom i sretnijom. U njemu se u jednom glasu stapaju riječi svih osoba uzdižuci se iskonskom snagom iznad preokupacija ovozemaljskih interesa. Bajram je i vjesnik pobjede nad svojim nefsom, pohotama i strastima. Ovaj bajram nas inspiriše za nove pobjede kada treba da se osjeća snaga i sposobnost mijenjanja stanja Bošnjaka u matici i dijaspori i svih muslimana u svijetu. To su dani u kojima se šalje poruka kako se uspostavlja i širi duh dogovora, tolerancije, priznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugačijeg, jer u samom bošnjačkom i muslimasnkom biću je kosmopolitizam. To su dani u kojima Bošnjaci i muslimani trebaju prevazići mnoge nesuglasice, zamjerke i neprijateljstva koja su prepreka na putu ka njihovom istinskom ujedinjenju. Jedinstvena prilika je to da bošnjački narod pokaže svoje pozitivno naslijeđe, svoju tradiciju, historiju, kulturu, da dokaže da može ukorak sa vremenom i da druge uvjeri da nije slaba zajednica.
Svim muslimanima i muslimankama čestitamo Ramazanski bajram sa željom za boljim međusobnim razumijevanjem, jedinstvom i solidarnosti i dovom da ga u zdravlju i sreći sa svojim porodicama i prijateljima provedete.
Prijateljima istine i pravde drugih tradicija želimo mir i međusobno razumijevanje kako bi konačno zajednički dokućili istinu o zločinima prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima i pravdu za žrtve tih zlocina, kao najbolji put izgradnje bolje bosanskohercegovačke države i društva. Samo na istini, pravdi i dobru možemo graditi jedinstvo zajednice i doprinositi uspostavi mira i stabilnosti.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Institut za istraživanje genocida, Kanada
Bajram Šerif Mubarek Olsun! Eid Mubarak!

Dragi donatori,
Želimo vam dobro zdravlje, sreću i prosperitet, da radost mubarek bajrama podijelite sa svojim porodicama, prijateljima u dobrom raspoloženju i miru s vjerom u bolju zajedničku budućnost i opći napredak naše domovine Bosne i Hercegovine.

Neka ovaj plemeniti simbol dobra koji nosi mubarek bajram bude inspiracija za svaki sljedeći dan, mjesec, godinu. Mubarek bajram je prilika da se podsjetimo da nikada ne smijemo zaboraviti vječnu i neprolaznu vrijednost od postojanja svijeta i ljudi, a to su dobročinstva, tolerancija, povjerenje i saradnja. Neka vas Allah neizmjerno blagoslovi!

Bajram šerif mubarek olsun i hvala svima na vašoj prošloj, sadašnjoj i budućoj podršci.

Dear Donor,
We wish you good health, happiness, and prosperity, to share the joy of the holiday with your families, friends in a good mood and peace with faith in a better common future and general progress of our homeland Bosnia and Herzegovina.

May this noble symbol of the good that EID bears be the inspiration for each of our next days, months, years. The EID holiday is an opportunity to remind us that we must never forget the eternal and imperishable value since the existence of the world and people, and that is the charity, tolerance, trust and cooperation. May Allah bless you immensely!

EID MUBARAK: and thank you all for your past, present and future support.

Bosnian Canadian Relief Association
122 North Queen St.
Toronto, ON M8Z 2E4
Phone: (416) 236-9411
bosnianrelief.orgOstali prilozi:
» VOGOŠĆA: MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA
Eset Muračević | 24. June 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora: