Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK I SNSD-OVCI IZ INICIJATIVE IZBACILI DIO O PRAVU NA SAMOOPREDJELJENJE RS
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. May 2021. 16:05:26


Narodna skupština Republike Srpske razmatra "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH". U prijedlogu zaključaka koje je iznio šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, izbačen je posljednji pasus koji se odnosi na to da "srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje".

U inicijativi koju smo objavili ranije u zadnjem pasusu je navedeno: “NSRS želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u RS, zahtijeva od institucija FBiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma, ističe se u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH. U slučaju ignorisanja stavova NSRS, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima”, prenosi N1.

U formi zaključka izbačena je posljednja rečenica. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, je u svom obraćanju poručio “kako u RS ne poduzimaju niti jedan korak vezan za secesiju i ne poduzimaju nijedan korak koji bi išao ka tome da se ugrozi teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

Sjednica je počela burno, a obraćanje Dodika trajalo je sat vremena. Slijedi rasprava o ovoj tački dnevnog reda, nakon čega će poslanici razmatrati pismo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, od 27.1.2021. godine, upućeno predsjedniku i klubovima poslanika u NSRS.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA
Eset Muračević | 24. June 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora: