Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Erdogan sa čelnicima Malezije i Katara razgovarao o izraelskim napadima na Palestince; Majke Srebrenice: Palestinski narod preživljava isto što i mi u julu 1995.; Međunarodna organizacija Jevreja protiv cionizma reagovala na nasilje Izraela u Al-Qudsu
U IZRAELSKIM NAPADIMA NA GAZU POVEĆAN BROJ UBIJENIH PALESTINACA NA 24, MEĐU ŠEHIDIMA 9 DJECE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 11. May 2021. 14:05:45


Međunarodna organizacija Jevreja protiv cionizma reagovala na nasilje Izraela u Al-Qudsu


NEW YORK (AA) - Islam Dogru - Rabin Dovid Feldman, glasnogovornik Međunarodne organizacije Jevreja protiv cionizma, poznate i kao Neturei Karta, posljednje izraelske napade u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) opisao je kao "neprihvatljivo sulude postupke".

Feldman je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio o tenzijama koje su uslijedile nakon što su izraelske vlasti pokušale deložirati Palestince iz četvrti Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu kao i o samom korijenu čitavog problema.

Odmah na početku je kazao da izraelske provokacije protiv Palestinaca nisu ništa novo jer su se i ranije mnogo puta dešavale.

"Nažalost, ovo je taj isti obrazac i vrlo je sličan događajima koji traju već 70 godina. Nikoga ne bi trebali iznenaditi takvi neprihvatljivo suludi postupci", kazao je Feldman.

Objasnio je da je uzrok ili korijen cijelog problema cionistički pokret, koji je uspostavio državu Izrael koju pravi Jevreji koji vjeruju u Toru, svetu knjigu Židova, nikako ne prihvataju.

"Ovaj cionistički pokret ne priznaje ništa što je bilo prije njih. Zato se i događa sve ovo. Zbog toga se u Sheikh Jarrahu događaju ove tužne scene gdje žele protjerati ljude iz njihovih domova. Isto se dogodilo i u prošlosti kada su rušili domove palestinskog naroda. Sve to ponovo viđamo. Kao da palestinski narod nikada nije ni postojao, kao da uopšte ne postoji", rekao je Feldman.

- Cionističkom pokretu potreban rat -


Feldman je kazao da se ovakvi i slični sukobi mogu očekivati ukoliko se pogleda na same temelje osnivanja Izraela.

"Nažalost, već decenijama vidimo da izraelski cionistički pokret traži da ih neko napada kako bi opravdao svoj rat protiv palestinskog naroda. Nije ni čudno zašto su izazvali incidente u Sheikh Jarrahu koji su doveli do reakcije Palestinaca. Jedino objašnjenje koje mogu dati je da cionističkom pokretu treba rat. Treba im rat da bi postojali i stekli simpatije jevrejskog naroda. Treba im rat da bi mogli reći Židovima 'gledajte, u opasnosti smo, Palestinci su nam prijetnja'".

Naglasio je da je svakako krajnje pogrešno sve ono što je do sada kroz historiju učinjeno palestinskom narodu.

"Moramo doći do korijena ovog pitanja. Potrebni su nam popravljanje i ispravljanje svih dosadašnjih grešaka. Nažalost, ukoliko se ovo ne ispravi i greške ne identifikuju, nažalost nećemo nigdje stići", rekao je Feldman.

- Protiv svega što cionizam zagovara -


Istakavši da bi, kako nalaže i judaizam u koji vjeruje, svi ovi napadi trebali odmah prestati, Feldman je još kazao da američki političari koji su digli glas protiv nasilja posljednjih nekoliko dana zaslužuju riječi hvale.

"Ovo je izvrsno, ali potičem ljude da urade mnogo više nego što je već urađeno. Ovo je lijep korak u pravom smjeru, ali moramo biti načisto s tim. Ovo nije samo slučaj Sheikh Jarrah ili nekoliko događaja, ovo je cijeli projekat kojim se vrši pritisak na čitav jedan narod", rekao je Feldman.

Kako je kazao, u svijetu ali i na okupiranim palestinskim teritorijama postoje mnogi Jevreji koji su izuzetno ljuti zbog svih ovih dešavanja.

"Religiozni Jevreji u svijetu koji su protiv cionizma, uključujući i one u okupiranoj Palestini, nisu samo protiv pokreta ekstremnih doseljenika, mi smo protiv svake okupacije i svega što zagovara cionizam. To je protivno našoj religiji, pravdi, međunarodnom pravu, čovječanstvu. To je protivno interesima palestinskog naroda i interesima jevrejskog naroda širom svijeta", kazao je Feldman.

Naši se glasovi ignorišu -


Poručio je također da će učestvovati na raznim protestima koji će se ove sedmice održati u New Yorku i Washingtonu protiv izraelskog nasilja i pritisaka nad Palestincima.

"Učinit ćemo sve što možemo da podržimo potlačeni narod Palestine i da zaustavimo okupaciju. Spremni smo barem da ljude informišemo kako bi shvatili šta se događa te da to nije ispravno", rekao je Feldman.

Istakao je također da proizraelske snage pokušavaju na svaki način spriječiti i suzbiti sve drugačije glasove i zatvoriti njihove naloge na društvenim mrežama.

"To se stalno događa, naši se glasovi ignorišu i sistematski smo cenzurisani u glavnim medijima. Navikli smo na to već decenijama", kazao je Feldman.

Istakao je također da kritikovanje Izraela i njegove politike nije "antisemitizam".

"Ponosni smo što možemo kazati da kritikujemo Izrael zbog kršenja i narušavanja svih oblika pravde", kazao je Feldman za AA.
Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je bilans smrtno stradalih u izraelskim napadima na Gazu povećan na najmanje 24, dok su povrijeđene 103 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi kako je među 24 šehida koji su položili živote bilo i najmanje devetoro djece, a da su ranjene najmanje 103 osoba.

Dužnosnik tima civilne odbrane za AA je rekao da su u posljednjem napadu poginule još tri osobe iz jedne kuće na zapadu Gaze, među poginulima je jedna žena i jedna osoba sa invaliditetom.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak napadom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

Kasno navečer u ponedjeljak izraelska vojska je saopćila da izvodi žestoke zračne napade na Gazu i to kao odgovor na raketne napade koji su prethodno iz Gaze izvedeni ka izraelskim gradovima.

Erdogan sa čelnicima Malezije i Katara razgovarao o izraelskim napadima na Palestince

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa čelnicima Malezije i Katara o izraelskim napadima na Palestince, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju kabineta turskog predsjednika navodi se da je Erdogan s kraljem Malezije Abdullahom Ri'ayatuddinom Al-Mustafom Billahom razgovarao o bilateralnim odnosima te o napadima Izraela na džamiju Al-Aksa i Palestince.

Erdogan je tokom razgovora kazao da ”trebaju biti jedno srce i jedan glas protiv nasilja i tiranije Izraela nad Palestincima”.

Napomenuo je da vjeruje da će Turska i Malezija blisko sarađivati o tom pitanju na svim međunarodnim platformama, prvenstveno u Ujedinjenim narodima (UN) i Organizaciji Islamske saradnje (OIC).

Erdogan je danas o izraelskim napadima na džamiju Al-Aksa i Palestince telefonom razgovarao i sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Turski predsjednik je tom prilikom istakao da su vrlo važne aktivnosti koje će Turska i Katar zajedno poduzeti u cilju mobilizacije zemalja regiona i međunarodne zajednice protiv napada Izraela na Al-Quds (Jerusalem), džamiju Al-Aksa i Palestince.

Majke Srebrenice: Palestinski narod preživljava isto što i mi u julu 1995.

Majke Srebrenice i Podrinja sa još jednog mirnog okupljanja 11. u mjesecu na Trgu slobode u Tuzli poručile su svjetskoj javnosti ”kako narod Palestine ovih dana proživljava sve ono što su one preživjele u julu 1995. godine kada su pripadnici Vojske i MUP-a RS počinili genocide nad bošnjačkim stanovništvom UN-ove zaštićene zone Srebrenica”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Preživjela sam ovaj genocid u Srebrenici, bila sam od 1992. do 1995. godine, izgubila sam mnogobrojnu familiju, znam kako je biti i znam kako je preživjeti. Zaista mi je žao gdje god se dešava, takva šta. Naravno, mi nismo za to, jer znamo šta smo preživjele i gledamo na ulicama, ispred prodavnica, dolaze migranti, teško je proći pored njega ako mu nemam dati marku da kupi sebi kiflu”, rekla je Naza Hasanović iz Bratunca.

Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” istakla je kako se pred očima svjetske javnosti odvija isti scenarij kao u Srebrenici.

“Kako da vam kažem, tužno i žalosno. Odmah se stavljaš u tu poziciju, isti scenario kao i kod nas što se dešavalo. Isto sve. Opet je ovo, sve su to kreatori, svijet tu nešto ima?! Ali kako ovo sve zaustaviti, ne znam ni sama šta da kažem”, pričala je Nura Begović koja je naglasila kako su nedavno majke Srebrenice imale sastanak u Memorijalnom centru Potočari sa zamjenicom ambasadora u ambasadi Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini te da su joj rekle:

“Pa zašto. Pa šta vi radite. Pa vi imate sektore u američkoj ambasadi, imate sve to, zašto se neko ne oglasi. Gdje su ta ljudska prava”.

Majke Srebrenice i Podrinja su istakle kako su danas 11. podsjetile na genocid, sutra je 12. maj i komemoracija u Bratuncu, a prekosutra Ramazanski bajram koji dočekuju u neizmjernoj tuzi i bolu jer su njihovi najmiliji pobijeni. Uskoro će i nova godišnjica srebreničkog genocida, a majke su uputile poruku da se ubrza ekshumacija te da porodice pristanu na ukop trenutno identifikovanih žrtava genocida.

Raonić: Događaji u Palestini nisu iznenađenje, to je kontinuitet dešavanja u kojem živi palestinski narod decenijama

Jedan od najistaknutijih građanskih aktivista u Crnoj Gori i predsjednik nevladine organizacije Građanska alijansa Boris Raonić, komentarišući za Anadolu Agency (AA) aktuelna dešavanja u Al-Qudsu (Jerusalemu) i nasilje izraelske policije nad Palestincima, kazao je da je riječ o kontinuitetu dešavanja u kojem živi palestinski narod već decenijama.

Raonić ističe da posljednji događaji koji su se desili u Istočnom al-Qudsu (Jerusalimu) i kod džamije Al-Aqsa ne treba da iznenade bilo koga i poziva međunarodnu zajednicu na proaktivniju ulogu, kako bi se zaustavili sukobi.

“Juče se desila jedna užasna intervencija u Gazi, gdje su bile brojne žrtve. To je kontinuitet u kome živi taj narod već decenijama i ono što mene posebno brine jeste da mi ne možemo vidjeti izlaz iz tog stanja, prvenstveno što međunarodna zajednica širom zatvorenih očiju gleda na te stvari. Oni znaju šta se tamo dešava, ali i dalje ćute. Mi smo imali u prethodnom periodu izvještaj UN agencija, kao i izvještaj Human Rights Watcha, koji kažu da je to situacija aparthejda. Ukoliko takve organizacije i agencije kažu da jedan narod živi u sistemu aparthejda, ne znam šta drugo može da bude alarm da se nešto počne mijenjati kada je u pitanju taj narod", kaže Raonić.

On ističe da se trenutna situacija promijenila, jer su stigle reakcije od generalnog sekretara UN-a i brojnih kongresmena u SAD-u.

“Čak i u izjavama EU-a imamo brojne osude ovog nasilja. Ali, treba nam korak dalje. Ovo se mora zaustaviti, mora se naći održivo rješenje za palestinski narod, koje će biti rezultat dijaloga dvije suprostavljene strane. Ali, da svakodnevno budu maltretirani i likvidirani, to je nešto što u 21. vijeku u civilizovanom svijetu ne može biti prihvatljivo”, ističe Raonić.

Na pitanje kako vidi budućnost ovog otvorenog pitanja, Raonić kaže da nije siguran da u nekom bliskom periodu može doći do održivog rješenja, iz više razloga.

“Prvenstveno, najbliži podržavaoci Palestine iz arapskog svijeta su nejedinstveni i nemaju jasnu podršku u svojim sunarodnicima. S druge strane, organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava u svijetu su neefikasne. Jer, da su efikasne, ovo se ne bi moglo dešavati u kontinuitetu. Dakle, ovo nije incident, ovo je kontinuitet i samo jedan događaj od nečega što je svakodnevnica. Sada je trenutak da međunaroda zajednica, najmoćnije države, konačno sjednu i da se ovo pitanje stavi na dnevni red. Za nas u Crnoj Gori je to pitanje takođe bitno, jer narod koji je prošao raznu okupaciju i ostajao bez države treba da razumije koja je to vrsta patnje”, poručuje Raonić.

On podsjeća da problem u Palestini nije vjerski ni nacionalni, jer su žrtve i pravoslavci i katolici i jedna mala vjerska zajednica i dominantno islamska zajednica.

“Ovdje je riječ o jednom civilizacijskom sukobu, jer na taj način staviti u poziciju jedan kompletan narod koji ima pripadnike brojnih vjerskih zajednica, za 21. vijek je neprihvatljivo. Vidjeli smo kako su se slični događaji u 20. vijeku završavali. Ovo mora da se zaustavi”, upozorava Raonić.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA
Eset Muračević | 24. June 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora: