Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Reagiranje na objavljivanje teksta u vezi sa zekatom i sadekatu-l-fitrom
FATMIR ALISPAHIĆ ŠIRI BEZOČNE LAŽI PROTIV INSTITUCIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE I NJENIH AUTORITETA
Procitaj komentar

Autor: Islamskazajednica.ba
Objavljeno: 10. May 2021. 15:05:09


Portal depo.ba je 8. maja 2021., objavio izvode iz, kako se navodi, „u jednoj od svojih nedavnih objava na Facebook stranici "Defter hefte" u kojima Fatmir Alispahić iznosi čitav niz neistinitih podataka. Nažalost, svu silu Alispahićevih insinuacija objavio je i portal depo.ba, dajući time vjetar u leđa njegovom destruktivnom i zlom djelovanju. Nadamo se da su to učinili nesmotreno, bez svijesti da bi time mogli srozati vlastiti ugled i reputaciju.

Mi smo i ranije, tek povremeno, demantirali notorne laži Fatmira Alispahića – kada bismo procijenili da bi one mogle imati veće negativne učinke – i na njih uzvraćali činjenicama. Činimo to i ovog puta. Svoju reakciju dostavili smo i navedenom portalu, a objavljujemo je u cijelosti:

- Već mjesecima Fatmir Alispahić, preko društvenih mreža širi bezočne laži protiv institucije Islamske zajednice i njenih autoriteta. Posebno brutalno i na krajnje vulgaran, neprimjeren i uvredljiv način iznosi laži na račun vrhovnog vjerskog autoriteta Islamske zajednice, reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Fatmir Alispahić ne radi ovaj prljavi posao iz neznanja ili zato što ne raspolaže pravim informacijama. Naprotiv, on podatke kojima raspolaže vješto miješa s onim lažnim, izmišljenim i falsificiranim, praveći neistinite konstrukcije, s ciljem da kod određenog broja čitatelja/slušatelja izazove negativan odnos prema Islamskoj zajednici i naruši ugled njenih autoriteta.

Pripadnicima Islamske zajednice kao i njenom rukovodstvu jasno je da Fatmir Alispahić pokušava omalovažiti sve njih zajedno, optužujući najviše organe Islamske zajednice koje njeni pripadnici biraju i kojima ovi organi za svoj rad i ukupno djelovanje Islamske zajednice podnose redovne, detaljne i cjelovite izvještaje. Pripadnicima Islamske zajednice također je potpuno jasno da on ovaj posao obavlja po narudžbi onih kojima je cilj da oslabe Islamsku zajednicu i naruše povjerenje njenih pripadnika, ali i šire bosanskohercegovačke javnosti, u institucije Zajednice, njene organe i rukovodstvo. Alispahić to radi za potrebe onih koji protiv ove zemlje i našeg naroda vode specijalni rat kao nastavak agresije čija je posebna meta bila upravo Islamska zajednica. On svoju podlu zadaću obavlja iz bolesne mržnje prema svemu što je islamsko i muslimansko.

Nismo se do sada osvrtali na bedastoće Fatmira Alispahića jer nisu zavređivale našu pažnju niti su za njihove naručioce imale kakvog učinka. Međutim, kako su ovih dana neki bh portali preuzeli i objavili ponovljene neistinite konstrukcije Fatmira Alispahića, dužni smo, zbog javnosti, da reagiramo i ukažemo na činjenice koje potpuno demontiraju Alispahićeve laži.

Godišnji plan rada, finansijski plan i budžet, godišnje izvještaje Rijaseta, Reisu-l-uleme, Vijeća muftija i Ustavnog suda, utvrđuje Sabor IZ kojeg čine 86 uglednih predstavnika muslimana-članova IZ-e koji imaju izborni legitimitet. Sabornici, među kojima su ugledni poslovni ljudi, finansijski stručnjaci kao i univerzitetski profesori finansijske struke, usvajaju budžet i finansijski izvještaj sa detaljnim stavkama prihodovne i rashodovne strane.

Sredstva Bejtu-l-mala, u koji se sliva prihod od zekata i sadekatu-l-fitra, raspoređuje Vijeće muftija kao najviši vjerski organ IZ, gdje sjede svi muftije na čelu s Reisu-l-ulemom.

Fatmir Alispahić pokušava da svojim lažima i konstrukcijama dezavuiše ali i optuži sve članove Sabora, sve muftije i Reisu-l-ulemu, svojom tobožnjom brigom za Zajednicu.

Posljednje laži Fatmira Alispahića koje se odnose na sredstva zekata i sadekatu-l-fitra i na sračunato-krivo prikazivanje plaća u Rijasetu, izmišljene su s ciljem da se ova akcija minira upravo u posljednjim danima mjeseca ramazana.

Ne želimo da polemiziramo s plagijatima Fatmira Alispahića, ali da bismo javnosti ukazali na njih, ovom prilikom ćemo navesti jednu ilustraciju njegovih laži kojima vrvi svaki njegov uradak u kojem zlobno, perfidno, bolesno i potpuno neosnovano, lažno i iskrivljeno iskaljuje svoju mržnju prema Islamskoj zajednici dok obavlja posao za svoje naručioce.

Kao primjer jedne od brojnih laži i zlonamjernih konstrukcija jest tvrdnja da neki direktori u Rijasetu imaju platu preko četiri hiljade KM. Istina je da svi direktori uprava - članovi Rijaseta, kao najviše pozicionirani funkcioneri u Rijasetu imaju platu 2.300,00 KM.

Poštujući članove i pripadnike IZ-e, ovom prilikom ih također podsjećamo, da Rijaset IZ-e ima Pravilnik o platama koji je, po uzoru na najsavremenije institucije u modernom svijetu, uredio ovu materiju.

Svako radno mjesto je bodovano sukladno obimu i složenosti poslova i zadataka kao i odgovornosti koje ovi zadaci nose. Visina plata se obračunava na temelju osnovice, koju za svaku poslovnu godinu utvrđuje Rijaset svojom odlukom, sukladno usvojenom budžetu.

Žalimo što neki mediji, objavljivanjem neprovjerenih, a zapravo lažnih i zlonamjernih informacija unose nemir među muslimane u ovim mubarek danima mjeseca ramazana. Nadamo se da će ubuduće pokazati više profesionalnosti u svom poslu i respekta prema instituciji Islamske zajednice i njenim pripadnicima.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif