Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SALKIĆ POVODOM POSJETE NEGATORA GENOCIDA HANDKEA: POVEZUJE IH NEGIRANJE GENOCIDA I VELIČANJE RATNIH ZLOČINACA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. May 2021. 15:05:28
RAMIZ SALKIĆ: Prijem Petera Handkea od strane onih koji u političkom smislu predstavljaju bosanske Srbe pokazuje njihovu privrženost ratnim zločincima i nastavku negiranja presuđenog genocida.


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 7. maja. 2021. godine, da visoki predstavnik treba ispuniti obećanje koje je dao porodicama žrtava genocida i nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida koji bi trebao da predviđa zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

Reagujući na današnju posjetu austrijskog književnika i negatora genocida Petera Handkea Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik Salkić je istakao da je današnja posjeta na dan rušenja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci dodatno uznemiravanje žrtava i vjetar je u leđa negatorima genocida i onima koji veličaju ratne zločince.

- Da imamo zakon o zabrani negiranja genocida današnja posjeta Petera Handkea sa ciljem širenja ideje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca ne bi bila moguća.

Posjeta na dan kada je srušena Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci je dodatno uznemiravanje žrtava i vjetar je u leđa negatorima genocida i onima koji veličaju ratne zločince.

Visoki predstavnik treba ispuniti obećanje koje je dao porodicama žrtava genocida i nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida koji bi trebao da predviđa zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

Prijem Petera Handkea od strane onih koji u političkom smislu predstavljaju bosanske Srbe pokazuje njihovu privrženost ratnim zločincima i nastavku negiranja presuđenog genocida.Odsustvo katarze, empatije za žrtve, priznanja genocida i kontinuitet veličanja ratnih zločinaca glavna su prepreka izgradnji povjerenja i stabilnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Zbog ponašanja političkih predstavnika bosanskih Srba, koji dominantno čine vlast u entitetu koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, potrebno je u budućnosti na najozbiljniji način razmotriti status područja na kojem je počinjen, dokazan i presuđen genocid.

Međunarodna zajednica treba najozbiljnije razmotriti činjenicu da su u Dejtonskom mirovnom sporazumu kroz teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine i naziv entiteta nagradili one koji su osuđeni za počinjeni genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške zločine, te tu grešku ispraviti u budućim ustavnim promjenama.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA
Eset Muračević | 24. June 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora: