Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SJEĆANJE NA 112 UBIJENIH BOŠNJAKA IZ BLJEČEVE, MEĐU KOJIMA JE I 11 DJECE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. May 2021. 17:05:56


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 6. maja 2021. godine, prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice zločina u naselju Blječeva kod Bratunca, koje je održano u okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Naselje Blječeva je napadnutno na današnji dan prije 29 godina i jedno je od rijetkih bratunačkih naselja u kojem su Bošnjaci 1992. godine pružili otpor agresoru, a uprkos svim napadima, Blječeva je ostala slobodna sve do 1995. godine, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima „zaštićene zone“ UN Srebrenica od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića.

Tokom agresije i genocida, ukupno je ubijeno 112 stanovnika ovog naselja. Njih 22 je ubijeno 1992. godine, 12 Bošnjaka je ubijeno 1993. i 1994. godine, dok je 78 Bošnjaka iz Blječeve ubijeno u genocidu u julu 1995. godine. Najstarija osoba koja je ubijena tokom genocida je Sadika Jašarević, koja je imala 85 godina, dok je najstarija žrtva u napadu 1992. godine bio Salko Jahić, koji je imao 84 godine. U ovom periodu, ubijeno je i 11 djece iz Blječeve, a najmlađi je Mevlid Jašarević, koji je imao tek 12 godina. Nažalost za ove zločine još uvijek nije niko procesuiran i osuđen.

- Neizmjerna je naša zahvalnost i poštovanje svima onima koji su stali na branik našeg naroda i naše domovine. Stanovnici ovog naselja, uz još nekoliko naselja na području naše opštine, pružili su otpor agresoru 1992. godine. Suprostavljajući se agresoru stanovnici ovoga naselja platili su visoku cijenu i iskazali veliku hrabrost, što se mora poštovati i uvijek isticati.Niko od nas preživjelih nema pravo i ne smije da zaboravi ubijene u naselju Blječeva, njih 112. Ne smijemo zaboraviti oko 3500 ubijenih Bošnjaka Bratunca tokom agresije na našu zemlju, zločina i genocida nad našim narodom u Bratuncu i Podrinju.

Naša je dužnost i obaveza da budemo danas i svakog 6. maja u budućnosti ovdje u Blječevoj i sjetimo se 11 djece koja su ubijena u ovom naselju i svih drugih koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani Bošnjaci i što su se suprostavljali velikosrpskoj ambiciji da nas protjeraju i pobiju.

U ovom naselju otkrivene su masovne grobnice sa oko 550 posmrtnih ostataka Bošnjaka, ali u ovom naselju se nalaze i neotkrivene masovne grobnice, zbog toga pozivamo sve one koji imaju informacije, da nam otkriju lokacije grobnica, kako bi mogli pronaći i dostojanstveno ukopati naše najmilije.

Ovakva mjesta i svi oni koji su utkali svoje živote u odbranu naše domovine zaslužuju veću pažnju. Povratak i obnova života u ovom naselju svjedoči nastavak naše borbe, zbog toga ovo mjesto zaslužuje veću pažnju i podršku nadležnih institucija. Ovi herojsko mjesto i njegovi stanovnici zaslužuju dostojanstven život, kakva je i bila njihova borba za našu domovinu, kazao je Salkić.
Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA
Eset Muračević | 24. June 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora: