Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RADMAN U PRIŠTINI: HRVATSKA SE PROTIVI I OSUĐUJE NASTOJANJA PROMJENE GRANICA U JUGOISTOČNOJ EUROPI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 06. May 2021. 14:05:42
RADMAN: Hrvatska se protivi i osuđuje bilo kakva nastojanja koja bi dovela do promjene granice na prostoru Jugoistočne Europe(Foto: Erkin Keçi - Anadolu Agency)


Hrvatska i Kosovo imaju odlične bilateralne odnose i radiće na daljem jačanju bilateralne saradnje, složili su se ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla i ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski šef diplomatije, kome je ovo prva posjeta Kosovu, na konferenciji za novinare saopćio je da će Hrvatska donirati 10.000 anticovid vakcina Kosovu.

“S posebnim zadovoljstvom informirao sam ministarku Doniku o odluci Vlade Hrvatske o dodjeli, o donaciji 10.000 doza cjepiva Republici Kosovo. Nadamo se da će ova donacija biti korisna vašoj zemlji u prevenciji i zaštiti ljudskih života od pandemije COVID-19, koja je nažalost i ovdje ostavila u velikoj mjeri posljedice na zdravlje građana Kosova, ali i na ukupnu ekonomsku situaciju”, kazao je Radman.

Naglasio je da će ova posjeta poslužiti daljem jačanju saradnje i međusobnog dijaloga dvije tradicionalno prijateljske zemlje, te je podsjetio da da je Hrvatska bila među prvima koja je priznala nezavisnost Kosova. Kazao je da je Hrvatska davala i davaće snažnu podršku uključenju Kosova u međunarodne i regionalne organizacije.

Radman je pozdravio odluku Kosova i Srbije da se pregovori u Briselu nastave tokom juna ove godine.

“Republika Hrvatska podržava bilateralni dijalog između Kosova i Srbije, uz posredništvo gospodina Lajčaka i podršku američke administracije, te pozivamo obje strane da ulaže maksimalne napore kako bi se konačno došlo do prihvatljivog rješenja. Istovremeno, Hrvatska se protivi i osuđuje bilo kakva nastojanja koja bi dovela do promjene granice na prostoru Jugoistočne Europe”, kazao je Radman.

Poručio je da će se Hrvatska unutar EU zalagati kod zemalja koje još nisu priznale Kosovo da to učine kako bi se olakšala i evropska perspektiva Kosova. Također, Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima između Kosova i EU, dodao je.

Naveo je i da je Republika Hrvatska nedavno donijela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u sklopu mirovne NATO misije na Kosovu - KFOR, koji ima poseban značaj za Hrvatsku jer se nalazi u neposrednom susjedstvu.

Jedna od tema razgovara je bio i status hrvatske manjine na Kosovu i problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju. Radman je kazao da se veseli današnjem susretu sa Hrvatima na Kosovu.

Kosovska ministarka Gervalla je naglasila odlične odnose, prijateljstvo i saradnju dvije zemlje u mnogim oblastima. Kazala je da je razgovarano o podršci Hrvatske na evroatlantskom putu Kosova, viznom režimu za Kosovo i povećanju ekonomske saradnje.

„Također smo izrazili zajedničku posvećenost unapređenju bilateralnih sporazuma koji su još uvijek u toku i koji se odnose na carinsku saradnju, priznavanje vozačke dozvole, transfer osuđenih lica, međusobnu promociju i zaštitu investicija“, rekla je Gervalla. Istakla je da je kosovska dijaspora u Hrvatskoj dobro integrisana u svaki segment društva, na čemu je zahvalan Vladi Hrvatske.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA
Eset Muračević | 24. June 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora: