Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui
DR. ALBIN ĆEMAN, potpredsjednik Demokratske Crne Gore (DCG), poslanik DCG u Skupštini Crne Gore, predsjednik OO DCG Petnjica
STAV DEMOKRATSKE CRNE GORE JE JASAN, U SREBRENICI SE DESIO GENOCID!
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 13. April 2021. 01:04:34
DR. ALBIN ĆEMAN: Što se tiče istupa ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, gospodina Leposavića, u Skupštini Crne Gore, u vezi genocida u Srebrenici, moj stav i stav partije, Demokratske Crne Gore, čiji sam funkcioner je poznat crnogorskoj i široj javnosti. Smatramo da je ministar Leposavić napravio veliku grešku, zato što nije jasno saopštio, u odgovoru na poslaničko pitanje, da se, saglasno presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, u Srebrenici desio genocid, pri čemu je utvrđena individualna a ne kolektivna odgovornost.


Složena ekonomska i politička sitacija u Crnoj Gori, posebno se reflektira na pripadnike manjiskih naroda. Stanje u državi dodatno kompliciraju nacionalisti koji govorom mržnje prema drugima i drugačijima vide svoj uspon u politici. Zabrinjavajuće je za cjelokupno društvo kada govor mrženje iz klupa Skupštine CG plasiraju poslanici i(li) ministar u Vladi CG. Posebno brine kontinuitet negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, koji su presudili najveće internacionalne sudske instance. Bivši beogradski student prava, Vladimir Leposavić, u Vladi CG je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, jedan je iz niza negatora genocida u Srebrenici.
U nastavku objavljujemo interview sa poslanikom u Skupštini CG dr. Albinom Ćemanom, potpredsjednikom Demokratske Crne Gore (DCG) i predsjednikom OO DCG Petnjica, kojem se iskreno zahvaljujemo, koji je pored poslovnih i posebno privatnih zdravstvenih obaveza u porodici, odvojio vremena da odgovori na naša pitanja. On otvoreno odgovara na pitanja, iznosi svoj i stav Demokratske Crne Gore o genocidu u Srebrenici. Daje pojašnjenja o budžetu za Rožaje, Tuzi i Plav, kao i predloženi nacrt Zakona o registru boravišta i prebivališta.
Nismo sigirno da li je aktuelna vlast CG svjesna da sa takvim zakonom ustvari nastoji legalizovati sramne učinke ratne politike Miloševića, Bulatovića, Đukanovića, kada su brojni Bošnjaci i Albanci prognani i iz straha emigrirali u države zapadne Europe, Amerike, Australije… Da li će upravo ova populacija ostati bez državljanstva Crne Gore, ostaje da se vidi.Ministar Leposavić je napravio veliku grešku, zato što nije jasno saopštio,
da se saglasno presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, u Srebrenici desio genocidAlbin Ćeman je rođen u Beranama. Završio je Medicinski fakultet u Podgorici, gdje je stekao i zvanje doktora medicine.
Bio je učesnik brojnih smotri i takmičenja, kao i osvajač različitih priznanja. Kao student, učestvovao je u radu više edukativnih radionica i seminara iz oblasti medicinskih nauka.
Radi kao doktor medicine u HMP Berane.
Predsjednik je Opštinskog odbora Demokrata - Petnjica. U periodu od 25. decembra 2017. do 22. jula 2020. godine, odbornik je Demokrata u Skupštini Opštine Petnjica.
Govori engleski jezik.
Nakon održanog Drugog kongresa partije, 25. maja 2019. godine, na Prvoj sjednici Glavnog odbora Demokrata u novom sazivu, izabran je za potpredsjednika Demokratske Crne Gore.
Na parlamentarnim izborima, održanim 30. avgusta 2020. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore.
Živi u rodnoj Vrbici, opština Petnjica.
Bošnjaci.Net: Cijenjeni dr. Ćeman, ministar Leposavić u Skupštini Crne Gore negirao je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici time i presude međunarodnih sudova čiji je osnivač UN. Inače Skupština CG je postala poligon u kojoj se svako malo negira genocid u Srebrenici, po ovim pitanjima kakav je vaš stav kao Bošnjaka i parlamentarca?
DR. ĆEMAN:
Što se tiče istupa ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, gospodina Leposavića, u Skupštini Crne Gore, u vezi genocida u Srebrenici, moj stav i stav partije, Demokratske Crne Gore, čiji sam funkcioner je poznat crnogorskoj i široj javnosti. Smatramo da je ministar Leposavić napravio veliku grešku, zato što nije jasno saopštio, u odgovoru na poslaničko pitanje, da se, saglasno presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, u Srebrenici desio genocid, pri čemu je utvrđena individualna a ne kolektivna odgovornost. Dakle, svaka žrtva ima svoje ime i prezime, svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Ovim postupkom, ministar Leposavić je doveo u pitanje legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je nastao kao rezultat Dejtonskog sporazuma čiji su potpisnici predstavnici Bošnjaka, Srba i Hrvata. To ministar Leposavić zna i to je morao poštovati.
Između ostalog, nakon skorih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, predstavnici tri vladajuće koalicije Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović su potpisali Sporazum kojim su se obavezali u sprovođenju svih međunarodno preuzetih obaveza, a svakako da presude međunarodnih sudova spadaju u to.
Takođe, jasna je intencija pojedinih opozicionih partija, da pokušaju, da od Skupštine Crne Gore, naprave poligon, za hiperinflaciju raznih deklaracija i rezolucija o različitim istorijskim događajima koji su presuđeni i potvrđeni, kako bi se bavili prošlošću i podjelama a ne ekonomijom, životnim standardom, kako da pobjedimo kriminal i korupciju, kako da ojačamo građanski karakter Crne Gore.
Skupština Crne Gore, je napokon postala, ono što je ranije trebala biti a to je, predstavnički dom svih njenih građana.


Značajna većina društveno-političkih činilaca u Crnoj Gori,
prihvata presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici


Bošnjaci.Net: S obzirom da je Srebrenica bolna bošnjačka rana, ali i svakog istinoljubivog čovjeka, poslanik ste Skupštine CG ispred Demokratske Crne Gore čiji je lider Aleksa Bečić, koji je ujedno predsjednik Skupštine, recite nam po pitanju genocida u Srebrenici i presuda međunarodnih sudova, kakav je stav ove stranke?
DR. ĆEMAN:
Srebrenica je bolna rana svakog istinoljubivog čovjeka, ne samo Bošnjaka. Ta suza na licu Bosne, trebala bi se oglašavati dostojanstveno, a ne vraćanjem u prošlost u dnevnopolitičke svrhe. Stav Demokratske Crne Gore po pitanju Srebrenice je jasan, a to je, da se u Srebrenici desio genocid.
Kao što znate, Skupština Crne Gore je 9.jula 2009.godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, u kojoj se u tački C kaže: “… s obzirom da se ova tragedija koju je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju proglasio genocidom…” što znači da smo usvajanjem ove Deklaracije, usvojili i da se u Srebrenici desio genocid i nama je pomenuta Deklaracija prihvatljiva. Svako ponovno izjašnjavanje, za nešto što već postoji u pravnom sistemu Crne Gore, stavilo bi van snage raniji akt, jer važi princip da kasniji akt dezavuiše prethodni, a postojećim pravnim aktom se potvrđuje genocid u Srebrenici.
Svrha Deklaracije nije da se jedan čitav narod naziva genocidnim, nego da se istakne da svaki zločinac ima prezime i ime i da procesuiranje odgovornih može pomoći da srebreničke žrtve i njihove porodice donekle mogu naći smiraj.
Ono što je bitno je da značajna većina društveno-političkih činilaca u Crnoj Gori, prihvata presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici. Isto smatramo da sadašnja opozicija u Crnoj Gori koristi kosti srebreničkih žrtava u svakodnevne dnevnopolitičke svrhe, što je nedopustivo.


Grafiti na objektima IZ sami počinioci, zapravo potpisali svoje ime i prezime


SPORAZUM I OBAVEZE: Nakon skorih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, predstavnici tri vladajuće koalicije Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović su potpisali Sporazum kojim su se obavezali u sprovođenju svih međunarodno preuzetih obaveza, a svakako da presude međunarodnih sudova spadaju u to.
Takođe, jasna je intencija pojedinih opozicionih partija, da pokušaju, da od Skupštine Crne Gore, naprave poligon, za hiperinflaciju raznih deklaracija i rezolucija o različitim istorijskim događajima koji su presuđeni i potvrđeni, kako bi se bavili prošlošću i podjelama a ne ekonomijom, životnim standardom, kako da pobjedimo kriminal i korupciju, kako da ojačamo građanski karakter Crne Gore.


SREBRENICA - BOLNA RANA: Srebrenica je bolna rana svakog istinoljubivog čovjeka, ne samo Bošnjaka. Ta suza na licu Bosne, trebala bi se oglašavati dostojanstveno, a ne vraćanjem u prošlost u dnevnopolitičke svrhe. Stav Demokratske Crne Gore po pitanju Srebrenice je jasan, a to je, da se u Srebrenici desio genocid.


OSUDA: Grafiti na objektima Islamske zajednice i drugim objektima najviše govore o onima koji su ih napisali, mislim da su tim nedjelom, sami počinioci, zapravo potpisali svoje ime i prezime. Naravno, da osuđujem takve uvrjedljive natpise upućene pripadnicima manjinskih naroda, kao i sve druge natpise koji imaju za cilj da ugroze multietnički sklad u Crnoj Gori.


EGZODUS: Politikom prethodne vlasti najviše su ekonomski razoreni oni krajevi gdje žive manjinski narodi, u prvom redu sjeverni region Crne Gore.
U Crnoj Gori je prisutan višedecencijski egzodus stanovništva, posebno iz sjevernih, manje razvijenih opština.
Ja dolazim iz Petnjice, pa pouzdano znam da ima više Petnjičana u Luksemburgu nego u Petnjici. To je rezultat pogubne politike prethodne vlasti.


DVA PASOŠA I BRISANJE: Ukoliko se utvrdi da neko posjeduje dva pasoša, imaće mogućnost da se izjasni koje državljanstvo će da zadrži. Moram da istaknem da postojeće zakonsko rješenje koje je donijela prethodna vlast prepoznaje mogućnost brisanja iz biračkog spiska državljanina koji ne boravi u Crnoj Gori duže od dvije godine. Sada govorimo o nacrtu Zakona koji tek treba da se usaglasi u Crnoj Gori i dobije podršku međunarodnih partnera. Niko iz političkih partija ne spori da što prije treba urediti registre prebivališta i boravišta.
Bošnjaci.Net: Grafiti na objektima, skrnavljenje islamskih objekata, prijetnje itd, da li je to produkt negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca u institucijama države, da li je po vama rješenje usvojiti Zakon protiv negiranja holokausta i genocida, kojim će se jednako kažnjavati svi prekršioci?
DR. ĆEMAN:
Grafiti na objektima Islamske zajednice i drugim objektima najviše govore o onima koji su ih napisali, mislim da su tim nedjelom, sami počinioci, zapravo potpisali svoje ime i prezime. Naravno, da osuđujem takve uvrjedljive natpise upućene pripadnicima manjinskih naroda, kao i sve druge natpise koji imaju za cilj da ugroze multietnički sklad u Crnoj Gori.
Crna Gora treba da bude majka i Crnogoraca i Srba i Bošnjaka i Albanaca i Hrvata i Roma i svih ostalih građana. Ono što je simptomatično je to, da se takvi natpisi uglavnom pojavljuju u susret nekim izborima. Pitanje je kome trebaju takvi natpisi. Građanskoj i evropskoj Crnoj Gori svakako to ne treba. Krivični Zakonik Crne Gore već prepoznaje zabranu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, tako da ne vidim potrebu izglasavanja novih Zakona. Potenciranjem ovih tema u Crnoj Gori se svjesno podgrijavaju međunacionalne tenzije kao najjeftinije sredstvo mobilizacije nacionalnih korpusa, kojim se skreće tema sa gorućih ekonomskih problema, pa odlaskom u nacionalne rovove, niko ne postavlja pitanja o pokradenim milijardama, razorenoj ekonomiji, svojevrsnom egzodusu stanovništva u zemlje zapadne Evrope i sl.


Da bi se zaustavio višedecenijski trend
iseljavanja potrebna je pomoć države


Bošnjaci.Net: Kao pripadnik bošnjačkog naroda, da li vjerujete da je Crna Gora uz ovu i ovakvu parlamentarnu većinu u stanju obezbijediti povjerenje manjinskih naroda i prekinuti fatalni dugogodišnji trend iseljavanja bošnjačkog naroda?
DR. ĆEMAN:
Politikom prethodne vlasti najviše su ekonomski razoreni oni krajevi gdje žive manjinski narodi, u prvom redu sjeverni region Crne Gore.
U Crnoj Gori je prisutan višedecencijski egzodus stanovništva, posebno iz sjevernih, manje razvijenih opština.
Ja dolazim iz Petnjice, pa pouzdano znam da ima više Petnjičana u Luksemburgu nego u Petnjici. To je rezultat pogubne politike prethodne vlasti. Da bi se zaustavio višedecenijski trend iseljavanja potrebna je pomoć države, a da bi država bila u mogućnosti da pomogne, bilo je nužno zaustaviti poharu državnih resursa. Taj prvi korak je napravljen smjenom prethodne vlasti. Sljedeći korak bi trebao da bude vraćanje nezakonito stečenog bogatstva u državni budžet. Mislim da je uz sve manjkavosti koje ima sadašnja vlast, ipak mnogo poštenija od prethodne.

Bošnjaci.Net: Ako je Vlada Crne Gore zanemarila važan ustavni princip - princip srazmjerne zastupljenosti manjina, kao parlamentarac Demokratske CG koja je dio većine, da li vjerujete da politička platforma kojoj pripadate može obezbijediti da Crna Gora zaista postane zemlja vladavine prava?
DR. ĆEMAN:
Pitanje zastupljenosti manjinskih naroda je problem koji sam potencirao tokom diskusije u Skupštini Crne Gore prilikom formiranja Vlade. Očekujem da će ovaj disbalans u srazmjernoj zastupljenosti manjinskih naroda u vlasti biti ispravljen u narednom periodu.
Predsjednik naše partije i predsjednik Skupštine Crne Gore, gospodin Aleksa Bečić, u jednom od svojih obraćanja je istakao da učešće manjinskih partija u vlasti treba da bude političko pravilo.


Ukoliko se utvrdi da neko posjeduje dva pasoša,
imaće mogućnost da se izjasni koje državljanstvo će da zadrži


Bošnjaci.Net: U javnosti je procurila informacija da je Vlada CG pripremila budžet kojim se neke započete investicije u Rožajama, Tuzima, Plavu, ne planiraju dalje financirati, da li je to tačno?
DR. ĆEMAN:
Kada govorimo o kapitalnom budžetu Crne Gore, moram istaknuti da je ovo krizna godina zbog postojeće epidemiološke situacije i da Vlada CG ulaže velike napore kako bi se pripremila za turističku sezonu. Država je u situaciji da mora privremeno obustaviti mnoge investicije, kako bi budžetska sredstva usmjerila na pomoć privredi i stanovništvu, kako bi koliko je to moguće sačuvali eknomsku supstancu države.
Svjedoci smo, da u prethodnom periodu, kada nije bilo krize izazvane, pandemijom Corona virusa, kada su javne finansije bile u neuporedivo boljem stanju, nego što su to danas, stanje u brojnim opštinama a naročito na sjeveru Crne Gore, najbolje svjedoči o nivou kapitalnih izdvajanja prethodne vlasti ka ovim područjima.

Bošnjaci.Net: U kojoj mjeri su tačne izjave BS-a u vezi sa vladinim nacrtom izmjena Zakona o registru boravišta i prebivališta, da se ova vlada sveti manjinama za referendumsku podršku suverenističkom bloku pokušavajući ovim zakonskim izmjenama oduzeti pravo glasa dijaspori, koja je dominantno iz manjinskih naroda?
DR. ĆEMAN:
Kada je u pitanju nacrt Zakona o registru boravišta i prebivališta, nepotrebno se spinuje javnost. Ono što je sigurno, nikome neće biti oduzeto državljanstvo Crne Gore ukoliko se utvrdi da nema državljanstvo u nekoj drugoj državi. Ukoliko se utvrdi da neko posjeduje dva pasoša, imaće mogućnost da se izjasni koje državljanstvo će da zadrži. Moram da istaknem da postojeće zakonsko rješenje koje je donijela prethodna vlast prepoznaje mogućnost brisanja iz biračkog spiska državljanina koji ne boravi u Crnoj Gori duže od dvije godine. Sada govorimo o nacrtu Zakona koji tek treba da se usaglasi u Crnoj Gori i dobije podršku međunarodnih partnera. Niko iz političkih partija ne spori da što prije treba urediti registre prebivališta i boravišta. Činjenica je da u biračkom spiska ima veliki broj sporno upisanih birača i da ima prostora za poboljšanje. Da sačekamo finalni predlog Zakona koji moguće bude rezultat šireg konsenzusa.

VRHOstali prilozi:
» UMJETNIČKI PROJEKAT "ŠUMA" POSVEĆEN ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 20. February 2023 01:54
» PORODICA JE NAJVAŽNIJA OD SVEGA NA SVIJETU
Avlija | 23. January 2023 22:20
» ŠEST SMJERNICA ZA SPAS BIH
Hayat | 14. January 2023 19:46
» KNJIŽEVNOST KAO NAJVAŽNIJI SEGMENT UMJETNOSTI
Bošnjaci.Net | 27. December 2022 16:23
» NA SCENI JE POKUŠAJ PODJELE PROBOSANSKOG BLOKA
BHRT.ba | 20. December 2022 20:32
» EUTANAZIJA BOSNE
Hayat | 15. December 2022 12:42
Ostali prilozi istog autora:
» POLITIKA ZLA I INTERNET NASILJA
31. October 2022 14:43
» DRAGAŠKI RINGIŠPIL
20. February 2022 00:16
» CRNI PRAZNIK U KARA CRNOJ GORI
29. December 2021 23:00
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif