Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NAPADNUTI SMO!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 11. April 2021. 13:04:00
DR. MUSTAFA CERIĆ: Imam potrebu da u ime Bošnjaka muslimana svih i svuda najoštrije osudim napad na čast i ugled reisu-l-uleme Husejna Kavazovića, na moral Islamske zajednice i na čist i obraz bošnjačkog naroda te da mu dam moju podršku za savjestan i odgovoran rada u ime islama i muslimana uz čestitku za nastupajuće mubarek dane Ramazana i dovu Svevišnjem Allahu da nas osnaži u našoj borbi za istinu i pravdu, da nas pouči kako da očuvamo vjeru i moral u sebi i oko sebe, da nam omili ibadet posta i iftar sa hurmama, koje su nam došle sa časnih mjesta Mekke i Medine.


Draga braćo i sestre,
Dragi Bošnjaci i Bošnjakinje svi i svuda!
Zamislite da je bosanski nadbiskup pred svojim svećenicima uoči katoličkog blagdana Uskrs izjavio: - Napadnuti smo! Kako bi katolici reagirali? Iz naroda i iz politike? Ustali bi da brane svog nadbiskupa od napada i zaprijetili bi napadačima – poznatim i nepoznatim – da to ne smiju činiti jer im diraju u srce i dušu. Među prvim reakcijama bila bi reakcija Željka Komšića i Ivane Marić. Da ne govorim o reakciji Dragana Čovića i njegovom mu Ha-de-ze-a. Bilo bi i Bošnjaka koji bi iz komšijske solidarnosti branili ljudski i moralni dignitet bosanskog nadbiskupa.

Bošnjaci imaju svog bosanskog reisu-l-ulemu, vrhovnog muftiju, koji simbolizira njihovu islamsku duhovnost i moralnu dostojanstvenost. Sloboda i čast reisu-l-uleme su sloboda i čast Bošnjaka, koji su – pace Jasminu Durakoviću – muslimani… osim onih koji kažu da nisu - muslimani. Ovih dana, a povodom nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana, reisu-l-ulema u Bošnjaka Husejn ef. Kavazović je izjavio pred bosanskom ulemom – muftijama i hodžama: - NAPADNUTI SMO!

I…, šta su Bošnjaci, koji jesu muslimani, uradili? Iz naroda i iz politike? Ništa nisu uradili! Sakrili su se u mišje rupe ili čekaju kao hijene da vide šta će im od objeda ostati za pojesti. Narod je obrhvan svojim brigama i problemima pa mu nije ni do čega. A političari u Bošnjaka, od kojih se očekuje da brane čast i ugled reisu-l-uleme u Bošnjaka, nisu u stanju da obrani ni sami sebe već očekuju od reisu-l-uleme da stane u njihovu obranu. Pa ipak, nije normalno da baš niko, osim nekoliko hodža na društvenim mrežama, nema moralnu potrebu da javno digne svoj glas protiv napada ne samo na osobni moralni dignitet reisu-l-uleme već i na duhovni dignitet Islamske zajednice? Već i na duhovni i moralni obraz Bošnjaka, koji nikako da se snađu u zamršenom kolu igara bez granica, u kojem ne umije igrati u svoju korist.

Gore od ropstva je imati slobodu pa se slobode odrići onda kad nam je najpotrebnija. Upravo tako, Bošnjaci danas žive u stanju samoodricanja od vlastite slobode za koju su bosanski sinovi, šehide, dali svoje živote. Nije shvatljiva šutnja na izjavu reisu-l-uleme Husjen ef. Kavazovića: - Napadnuti smo! Zašto ne smiju dati podršku reisu-l-ulemu Husejnu Kavazoviću i ustati u njegovu obranu. Zato što su im nametnuli kliše da su vjera, tj., Islamska zajednica, tj., reisu-l-ulema, odvojeni od politike, da su odvojeni od života osim kad njima zatreba da im reisu-l-ulema otvori vrata i uvaži ih da mu prezentiraju svoju politiku.

Ti anacionalisti ili ti građanski političari imaju potrebu da ih reisu-l-ulema sasluša i podrže, ali nemaju potrebu da oni slušaju reisu-l-ulemu kad im priča o vjeri i moralu. Jer njima ne treba ni vjera ni džamija. Njima treba reisu-l-ulemina politička potpora iako se reisu-l-ulema ne smije miješati u politiku osim kad to njima zatreba. To su oni koji ponovo oslobađaju grad Sarajevo od onih koji se pozivaju na vjeru i idu u džamiju. Oni, tj., muslimani Bošnjaci, koji idu u džamiju miješaju politiku i vjeru jer ih svijet, glasači vide u džamiji. Od njih reisu-l-ulema treba da se distancira u politici jer nisu iskreni a ovi što ne dolaze u džamiju oni su pak iskreni i zato imaju pravo da od reisu-l-uleme očekuje da podrži njihovu „građansku“ politiku, koja je prihvatljivija kod međunarodne zajednice baš zato što im vjera nije ni u duši ni na jeziku ni kod kuće ni u džamiji.

To se zove ogavna politika. To su lica licemjerstva, koje ubija ljudsku dušu.

Zbog toga imam potrebu da u ime Bošnjaka muslimana svih i svuda najoštrije osudim napad na čast i ugled reisu-l-uleme Husejna Kavazovića, na moral Islamske zajednice i na čist i obraz bošnjačkog naroda te da mu dam moju podršku za savjestan i odgovoran rada u ime islama i muslimana uz čestitku za nastupajuće mubarek dane Ramazana i dovu Svevišnjem Allahu da nas osnaži u našoj borbi za istinu i pravdu, da nas pouči kako da očuvamo vjeru i moral u sebi i oko sebe, da nam omili ibadet posta i iftar sa hurmama, koje su nam došle sa časnih mjesta Mekke i Medine.

Neka Allah Svevišnji nagradi one koji nas svakog Ramazana časte s mekkanskim i medinskim hurmama! Amin!

POSTCRIPTUM
Rastužila me vijest o smrti generala slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka. Bio je častan general i čovjek velikog srca. Zaslužuje poštovanje svih bosanskih građana za veliki doprinos u odbrani bosanske časti i slobode, bosanskog društva i države. General Divjak nije imao potrebu za života da kaže da sam ga u svojstvu reisu-l-uleme posjetio u Beču radi podrške i pomoći protiv lažnih optužbi zbor događaja u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, ali ja imam potrebu da posmrtno kažem da sam sretan što sam bio uz njega kad mu je trebala moja podrška i pomoć, kao što je i on bi uz Bosnu kad joj je trebala njegova podrška i pomoć.

Generale Divjak, hvala ti za sve što si uradio za slobodni grad Sarajeva i za ponosnu Bosnu!
Neka ti je lahka zemlja i neka ti je pokoj duši!
Žele ti to svi dobri bosanski građani!Ostali prilozi:
» NEPRAVDA KOJA TEŠKO POGAĐA I BOLI
Ibrahim Husejnović | 09. May 2021 18:32
» PRVIH 100 DANA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA JOSEPHA BIDENA
Zijad Bećirević | 01. May 2021 15:18
» OD RASTKA NEMANJIĆA DO DUŠANKE MAJKIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. April 2021 16:09
» RAFAEL ISRAELI - ANTISVJEDOK SRPSKE STVARI – GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2021 18:16
» „NON-PAPER“ MUTIRAO IZ KUČANOVE TAJNE EPRUVETE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. April 2021 15:04
» DRUGARSKI POZDRAV I BRATSKI SELAM NERMINU NIKŠIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. April 2021 14:41
» BANA: SEADE I SENADE – PREKRDAŠILI STE!
Bošnjaci.Net | 19. April 2021 01:01
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
Bošnjaci.Net | 12. April 2021 14:11
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NAPADNUTI SMO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2021 13:08
» REAGIRANJE AKADEMIKA KURTĆEHAJIĆA NA STAVOVE MR. BEGOVIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. April 2021 16:04
» PROGLAS GRADA SARAJEVA: „ŽIVJELI NAŠI, SMRT NJIHOVIM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. April 2021 16:36
» SA NOVOM SNAGOM DO NOVOG USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. sci. Džavid Begović | 08. April 2021 14:31
Ostali prilozi istog autora:
» QADERSKA DOVA
08. May 2021 18:09
» BRAVO… BAKIRE…
04. April 2021 14:34