Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


VJOSA OSMANI-SADRIU IZABRANA ZA PREDSJEDNICU KOSOVA
Procitaj komentar

Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 05. April 2021. 14:04:37
Glauk Konjufca, predsjednik Parlamenta, predaje dužnost izabranoj predsjednici Vjosa Osmani-Sadriu


Na zadnjim kosovskim izborima najteži krah je doživila LDK koja je sa 28 spala na 15 poslanika, a njen predsjednik Isa Mustafa je zatim podnio neopozivu ostavku, i na vanrednoj skupštini stranke na njegovo mjesto je izabran mladi Lumir Abdixhiku (Ljumir Abdidžiku). Novi čelnik je reformirao stranku zadržavši veoma mali broj starog kadra, te na poziv Dr Vjose Osmani-Sadriu, kandidatkinje za mjesto državnog predsjednika, odazvao se konstruktivnim zahtjevima svoje stranke iznijevši minimalne ali bitne zahtjeve za stvaranje glasačkog kvoruma tokom njenog izglasavanja za predsjednicu države; jer član 86 Ustava Reublike Kosova koji reguliše izbor predsjednika iziskuje učešće bar dvije trećine (2/3) glasova svih poslanika Skupštine i to tajnim glasanjem. Dakle dvotrećinska prisutnost u parlamentu je kvorum za stavljanje te tačke na glasanje, a i za izbor predsjednika u prvom ili drugom krugu trebaju dvije trećine tj 80 glasova u glasačkoj kutiji. Ako se ne postigne izbor u prva dva kruga glasanja, onda u trećem je dovoljno da također glasa najmanje 80 poslanika ali da od toga bude najmanje 61 glas “Pro” za jednog od kandidata.

Poziv američkog ambasadora u Prištini, Philipa S. Kosnetta, upućen preko twiter naloga, da opozicione stranke ispune svoje obaveze prema narodu Kosova učestvujući na glasanju za osiguranje kvoruma, nije udovoljen od PDK, AAK i naravno Srpske liste. A i konzervativni trojac LDK-a: Agim Veliu, Avdullah Hoti i Driton Selmanaj, apstinirao je glasanje. Dok su srbijanski eksponenti: Adem Hodža ispred goranske i kontraverzni Fadil Gashi iz romske zajednice, iako su bili prisutni u skupštinskoj sali, apstinirali su u prvom krugu glasanja koji se nakon nagodbe sa njima ponovio zbog nedostatka kvoruma. A nova predsjednica je izabrana u trećem krugu glasanja, sa 71 – Pro, 11 nevazećih glasosova, kao i 0-glasova za protukandidata Nasuf Bejta, koji se kandidirao samo da se zadovolji uvjet postojanja najmanje dva kandidata.


Tako je, nakon duže političke a potom i predsjedničke krize, kosovski parlamemt sinoćnim izborom Dr Vjose Osmani-Sadriu za šefa države konsolidovao sve institucije i time riješio skoro dvogodišnju agoniju vlasti. U drugom krugu glasanja, samoinicijativno se pojavila i glasala Albena Reshitaj iz Haradinajeve AAK, dok u sljedećem krugu to je uradila i Adelina Grainca iz Hoxhajeve PDK, a ova druga osim glasanja prelazi i u poslanički klub LVV, što dodatno učvršćuje i jača vladajuću stranku, ali i zaoštrava odnose na relaciji pozicija-opozicija. LDK Lumira Abdixhikua je sa Vjosom Osmani prethodno sklopila džentlmenski sporazum te će ona zauzvrat kao predsjednica poštivat Ustav, savjesno i nepristrasno vršit dužnost predsjednika, te neće formirat svoju stranku, a ovo zadnje jer bi je sačinjavali bivši aktivisti i pristalice LDK otkud politički potiče i sama predsjednica…i njihovim slobodnim povratkom Abdixhiku vjeruje da će vratit moć LDK kao što je bila prije polarizacije na ovim izborima.

Organiziranje predstavnika nesrpskih zajednica prilikom glasanja, te koordiniranje istih oko imenovanja u nove strukture Vlade Kosova, sprovodi aktuelna vicepremijerka Emilija Redžepi. Ona je i u prošlom Kurtijevom mandatu bila desna ruka i ličnost od povjerenja premijeru, tako da te zasluge podrazumijevaju i privilegiju da predsjednica NDS-a u resore Vlade inkorporira stručne bošnjačke kadrove iz svih krajeva na Kosovu i u najvećem broju do sada. A to je doista zavidan uspjeh!


Vjosa Osmani-Sadriu i Emilija Redžepi

VRHOstali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
» ALBANSTVO JE VJERA ALBANACA
29. October 2023 14:22
» NE ODMAŽITE NAS O ANTIBOŠNJACI
23. December 2020 15:28
» KOSOVSKA PJESMA O ŠEHER SARAJ'VU
03. December 2020 15:05
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif