Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
BANA: ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA U SREBRENICI, ZAHTJEVAMO SMJENU MINISTRA LEPOSAVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. March 2021. 20:03:22
Anticivilizacijski i neljudski je čin da se u Skupštini CG, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to sada od strane ministra u Vladi CG, koja je najavljena kao “ekspertska”, od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori.
Poražavajuće je da jedan ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu koji su osnovani od strane Ujedinjenih Nacija.


Zbog negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimira Leposavića, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) upitila je pismo predsjedniku i potpredsjedniku Vlade CG, od kojih bez odlaganja zahtjeva njegovu smjenu.
Ujedno, pismo je upućeno svim poslanicima u Skupštini CG, bošnjačkim političkim i društvenim faktorima u CG, BiH, emigraciji i medijima, koje prenosimo u cjelosti:

- Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimira Leposavića.

Anticivilizacijski i neljudski je čin da se u Skupštini CG, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to sada od strane ministra u Vladi CG, koja je najavljena kao “ekspertska”, od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori.

Poražavajuće je da jedan ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu koji su osnovani od strane Ujedinjenih Nacija.

Ministar Leposavić, da ima najmanji djelić ljudskosti, tolerancije i osjećanja prema žrtvama srpsko-crnogorske genocidne agresije na BiH, nije morao čekati odluke najvećih sudova na planeti (ali i Suda u BiH i drugim državama u kojima su srpski zločinci osuđeni za genocid), već se kao pravnik puno ranije trebao uputiti ka Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, da se uvjeri o obimu zla velikonacionalističke ratne politike Srbije i Crne Gore i genocida nad Bošnjacima, a koji su počinili njegova pravoslavna braća i sunarodnici.

Ministar pravde iz “ekspertske vlade” trebao bi znati da se u presudi o genocidu u Srebrenici pored ostalog ističe, citiramo:

- “Sud zaključuje da su djela počinjena u Srebrenici, koja potpadaju pod član II(a) i (b) Konvencije, izvršena sa specifičnom namjerom da se djelimično uništi grupa muslimana Bosne i Hercegovine kao takva, i shodno tome, da ona predstavljaju djela genocida koji su izvršili pripadnici VRS u Srebrenici i u njenoj okolini počevši od 13. jula 1995.”, - kraj citata.


Također, zbog manipulacija ministra Leposavića o tzv. građanskom ratu u BiH, trebao je pročitati djelimičnu presudu protiv Slobodana Miloševića na koju se nije žalio čime je postala pravosnažna i ima snagu samostalne presude, i koja bi bila sastavni dio presude protiv Slobodana Miloševića da je doživio njeno izricanje, gdje se nedvosmileno govori o agresiji, UZP i Genocidu, citat:

“C. Bosna; 323.
U vezi s argumentima amici curiae koji se odnose na genocid, Potresno vijeće, izuzimajući stav izložen u paragrafu 324, ODBIJA prijedlog i smatra da ima dovoljno dokaza da je:
(1) postojao udruženi zločinački poduhvat, koji je uključivao članove rukovodstva bosanskih Srba, čiji su cilj i namjera bili da se bosanski Muslimani djelimično unište kao grupa i da su njegovi učesnici izvršili genocid u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom;
(2) optuženi bio učesnik tog udruženog zločinačkog poduhvata, pri čemu sudija Kwon ima suprotno mišljenje;
(3) optuženi bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, koji je uključivao članove rukovodstva bosanskih Srba, čiji je cilj bio izvršenje drugih zločina koji nisu genocid i da je mogao razumno da predvidi da će taj zločin dovesti do genocida koji će drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata izvršiti nad djelom bosanskih Muslimana kao grupom, i da je on izvršen;
(4) optuženi pomagao i podržavao vršenje zločina genocida ili bio saučesnik u vršenju tog zločina jer je znao za udruženi zločinački poduhvat i njegovim učesnicima pružio značajnu pomoć, svjestan toga da su njegov cilj i namjera djelimično uništenje bosanskih Muslimana kao grupe;
(5) optuženi bio nadređeni određenim osobama za koje je znao ili imao razloga da zna da se spremaju da izvrše ili da su izvršili genocid nad djelom bosanskih Muslimana kao grupom i da nije preduzeo neophodne mjere da spriječi genocid ili kazni njegove izvršioce”, –
kraj citata.


Nakon svega, istup Leposavića u Skupštini CG navodi nas na razmišljanje da je ministar u “vladi eksperta“, ipak došao do istine o planetarnom genocidu nad Bošnjacima i udruženom zločinačkom poduhvatu nad Bosnom i Hercegovinom od strane Srbije i Crne Gore, te da negiranjem genocida u Skupštini ustvari namjerava biti megafon velikonacionalističkih snaga u Crnoj Gori i okolo nje, posebno onih zločinačkih snaga iz 90-tih, koje sada izjavama iz skupštinskih klupa podstiče da nastave sa prolijevanjem krvi nezaštićenih nevinih civila.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija zbog negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, poziva predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića, bez odlaganja i hitnim postupkom da smijene Vladimira Leposavića sa pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore. Takvim potezom potvrdit će da neće dozvoliti da u vladi sjede osobe koje negiraju presuđeni genocid i koji osporavaju sudove Ujedinjenih Nacija i pravne presude najvećih svjetskih sudskih instanci. Onaj koji negira genocid, ustvari ponovo poziva na krovoprliće, takav ne može biti ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore. Potredsjednik Vlade CG Abazović je na moralnom ispitu pred porodicama žrtava genocida u Srebrenici i javnosti, ili će potvrditi da je pri stavu da osuđuje genocid u Srebrenici ili sve izjave koje je davao u toku izborne i postizborne kampanje, najobičnija farsa.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija posebno ističe, negiranje genocida ministra pravde Leposavića je ustvari u funkciji zaštite izvršioca genocida, tj. ratnih zločinaca. Zato pozivamo sve parlamentarne stranke i poslanike u Skupštini Crne Gore da usvoje Zakon protiv negiranja holokausta i genocida. Tim činom Crna Gora će postati prva država u regionu sa takvim zakonom koji će onemogućiti sve reterogradne i nacionlističke snage da negiraju genocid, ali i spriječiti podsticanje na ponavljanja genocida i svih drugih zločina.

Leposavić zbog ponižavajućih stavova ne samo da ne može biti ministar pravde, već ni ljudskih i manjinskih prava, jer je udario na žrtve genocida i njihove porodice, ali i bošnjačko nacionalno biće u Crnoj Gori i uopće. Pozivamo sve bošnjačke političke i društvene faktore u Crnoj Gori i emigraciji do odbiju sve kontakte sa članovima Vlade Crne Gore, posebno ministarstva na čijem je čelu Leposavić, sve dok ga ne smijene sa ministarske pozicije, - piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif