Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TURKOVIĆ RAZGOVARALA SA DIREKTORICOM ZA EVROPU U VIJEĆU ZA NACIONALNU SIGURNOST SAD-A, NATO PUT BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 27. March 2021. 12:03:26
Direktorica za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena Amanda Sloat kazala je da su reforme neophodne, te da je potrebno puno više angažmana, kako bi se problemi rješavali u Bosni i Hercegovini

Turković je upoznala Sloat sa trenutnom situacijom u BiH, te naporima koji su učinjeni u proteklom periodu, a koji se odnose na početak rada Komisije za saradnju sa NATO-om i usvajanje dokumenta "Realizacija Programa reformi BiH 2019-2020."


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sinoć je telefonom razgovarala sa direktoricom za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena Amandom Sloat, prenosi Anadolu Agency (AA).

Turković je upoznala Sloat sa trenutnom situacijom u BiH, te naporima koji su učinjeni u proteklom periodu, a koji se odnose na početak rada Komisije za saradnju sa NATO-om i usvajanje dokumenta "Realizacija Programa reformi BiH 2019-2020."

Sloat je istakla da su Sjedinjene Američke Države posvećene jačanju i proširenju NATO saveza, a to potvrđuje i ovosedmična posjeta američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena sjedištu NATO-a u Briselu.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o borbi protiv pandemije koronavirusa, a Turković je govorila o problemu nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima koje su poduzete s ciljem započinjanja vakcinacije bh. građana. Ministrica je ukazala i na posljedice koje su nastale zbog činjenice da je zakazao mehanizam COVAX.

Sloat je naglasila da je tokom svog ranijeg rada u američkom Kongresu dosta pažnje posvećivala Bosni i Hercegovini, a u razgovoru se interesirala za trenutne rasprave o Ustavu i Izbornom zakonu u BiH, ali i drugim problemima u BiH.

Istakla je da su reforme neophodne, te da je potrebno puno više angažmana, kako bi se problemi rješavali u Bosni i Hercegovini.

Turković je govorila i o migrantskoj krizi u BiH, te je sagovornicu upoznala sa činjenicom da se migranti uglavnom nalaze u dva kantona, ali i da postoje protivljenja za jačanje istočne granice i raspoređivanje migranata u cijeloj zemlji.

Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) je glavni forum koji koristi predsjednik SAD-a za razmatranje pitanja nacionalne sigurnosti i vanjske politike i dio je izvršnog ureda predsjednika SAD-a. Funkcija Vijeća je da savjetuje i pomaže predsjedniku u sigurnosnim i vanjskim politikama.Ostali prilozi:
» U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
Eset Muračević | 15. May 2021 01:02
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora: