Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui
Nj.E. Matthew FIELD, ambasador Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH
UJEDINJENO KRALJEVSTVO SE NA JASAN I KONZISTENTAN NAČIN SUPROTSTAVLJA NEGIRANJU GENOCIDA I GLORIFIKACIJI RATNIH ZLOČINACA
Procitaj komentar

Autor: Namik Alimajstorović, BHDInfodesk
Objavljeno: 22. March 2021. 12:03:02
AMBASADOR MATTHEW FIELD: Ujedinjeno Kraljevstvo se na jasan i konzistentan način suprotstavlja negiranju genocida i glorifikaciji ratnih zločinaca. Premijer i princ od Walesa su nedavno učestvovali u obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Također, mi blisko sarađujemo s Memorijalnim centrom Srebrenica i britanskom dobrotvornom organizacijom Remembering Srebrenica kako bismo sačuvali i podijelili lekcije iz genocida počinjenog 1995. godine.


Zahvaljujući Brexitu, od Nove godine Velika Britanija je počela novi život izvan Evropske unije. Osim malog početnog stresa vezanog za transport preko kanala, život se normalno nastavio, a obični građani na Ostrvu ne osjete neku veliku razliku. Naravno, ako se izuzme borba s pandemijom koja je kao i svugdje u svijetu neminovno utjecala na svakodnevni život. Britanska vlada se dodatno potrudila i na internetu detaljno obradila sva statusna pitanja koja mogu zanimati njene državljane prilikom putovanja u zemlje EU, ali i u Bosnu i Hercegovinu. Čitajući te savjete, da se primijetiti da na snazi ostaju svi dosadašnji ugovori u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, putovanja, registracije vozila koji su potpisani između dvije zemlje, a sve se to da do detalja provjeriti na web-stranicama Britanske vlade.

Ipak, vjerujemo da bh. građane najviše interesuje pitanje hoće li s Brexitom konačno biti ukinute vize za bosanskohercegovačke državljane prilikom putovanja u Veliku Britaniju. Ovo bolno pitanje za sve bh. građane postavili smo Njegovoj Ekselenciji Matthewu Fieldu, ambasadoru Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini:

- "Vize su i dalje najvažnije pitanje koje mi postavljaju bh. državljani i znam da je izvor frustracija. Ambasada je ove informacije podijelila s Londonom, naročito one o mogućnostima za unapređenje procesa apliciranja i izdavanja viza. Iako ova procedura mora biti rigorozna i pravična, drago mi je što se zaista mali broj aplikacija za vizu iz BiH odbija. Ali moram biti direktan i jasan - iako redovno revidiramo naš globalni vizni režim, trenutno nije u planu izmjena sistema za državljane BiH", - kazao je ambasador Matthewu Fieldu za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama.

Gospodine Field, nedavno ste s ministrom transporta BiH potpisali Sporazum između dvije zemlje o međunarodnom cestovnom prijevozu koji zamjenjuje sporazum kreiran za vrijeme SFRJ. Šta je sve obuhvaćeno tim sporazumom?
- "Ovaj sporazum će pružiti neograničen direktan i indirektan pristup za komercijalni međunarodni drumski prevoz roba u oba pravca, za operacije uspostavljene u jednoj ili drugoj zemlji. Ovo je dobra vijest za komercijalnu saradnju između UK i BiH".

Možemo li očekivati potpisivanje još nekih sporazuma koji će olakšati konekciju između dvije zemlje?
- "Pored razgovora o sporazumu o nastavku trgovinske saradnje, s vlastima BiH radimo na Sporazumu o zračnom prometu, kako bismo očuvali zračne veze."

Trgovinski sporazum između BiH i UK još nije potpisan, kada se to očekuje, da li to podrazumijeva obostrano oslobađanje carina i koje olakšice?
- "UK i BiH još nisu okončali dogovore o novom sporazumu o nastavku trgovinskih odnosa, što je, nažalost, stvorilo dodatne prepreke za bilateralnu trgovinu. Dvije strane blisko sarađuju i nadamo se da ćemo što prije privesti kraju dogovore kako bi se olakšala situacija za naše kompanije."

Za kraj jedno političko pitanje, prateći neke online konferencije vezane za holokaust i genocid moglo se naslutiti da će po izlasku iz EU, Velika Britanija po uzoru na SAD imati svoja pravila za negatore genocida. Hoće li Velika Britanija napraviti svoju "Crnu listu" za negatore genocida te za političare sklone korupciji i nepoštivanju vladavine zakona?
- "Ujedinjeno Kraljevstvo se na jasan i konzistentan način suprotstavlja negiranju genocida i glorifikaciji ratnih zločinaca. Premijer i princ od Walesa su nedavno učestvovali u obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Također, mi blisko sarađujemo s Memorijalnim centrom Srebrenica i britanskom dobrotvornom organizacijom Remembering Srebrenica kako bismo sačuvali i podijelili lekcije iz genocida počinjenog 1995. godine. Ujedinjeno Kraljevstvo nema zasebne zakone o negiranju genocida, ali nastavljamo podržavati snažnu borbu protiv ratnih zločina i korupcije, te dalje jačanje vladavine zakona u BiH".

VRHOstali prilozi:
» VLAST U REPUBLICI SRPSKOJ JE FAŠISTIČKA
Federalna.ba | 15. September 2023 15:09
» SEVDALINKA SE PJEVA IZ DUŠE I SRCA
Eset Muračević | 03. September 2023 20:17
» LIJEPA RIJEČ GVOZDENA VRATA OTVARA
Eset Muračević | 29. August 2023 15:22
» UBIJAJU NAM DJECU DRUGI PUT, AKO IH NE ZAUSTAVIMO, NEĆE STATI
Anadolu Agency (AA) | 10. August 2023 14:32
» NIKAD U ŽIVOTU NISAM BIO SRETNIJI KAO TOG DANA KAD JE PROKOPAN
Anadolu Agency (AA) | 30. July 2023 12:55
» JEVMUL-AŠURA JE DAN PUN BEREKETA
MINA | 28. July 2023 13:41
» NACIONALI PARKOVI SU DRAGULJ CRNE GORE
Božidar Proročić | 26. July 2023 14:26
» PREPOZNATLJIVI ZNAK PLAVA JE PLAVSKO JEZERO
Božidar Proročić | 19. July 2023 15:09
» NEBRUŠENI DRAGULJ PLAVSKO-GUSINJSKOG KRAJA
Božidar Proročić | 18. July 2023 03:32
» SREBRENICA JE ZA SVAKOG BOŠNJAKA CRVENA LINIJA
Anadolu Agency (AA) | 13. July 2023 14:07
Ostali prilozi istog autora:
» “HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU”
21. November 2022 18:07
» PRAVNA BITKA ZA MAČKU BRANDY
08. November 2020 15:57
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif