Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Cijena moralne mizerije bošnjačke inteligencije
ŽALOSNO, ALI TAKO JE!
Procitaj komentar

Autor: Sead Zubanović
Objavljeno: 18. March 2021. 17:03:30
Trojica nesrba koji su, po mišljenju SANU-a, učinili više za velikosrpstvo nego svi srpski književnici skupa


SEAD ZUBANOVIĆ: Zavist, pakost, zloba i ego su razlog što Bošnjaci još zadugo, za razliku od komšija i susjeda, neće pronaći svoj put prema budućnosti. Kada se pojavi neko sa novim, osnovano argumentovanim promišljanjem o bilo kome ili čemu, što odudara od dotadašnjih stereotipa, u startu biva osporen. Tim umišljenim autoritetima uopšte nije važna eventualna kolektivna korist. Ako u tom novonastalom radu nije moguće naći nekih grešaka ili pukotina, onda „naši“ vajni akademici, intelektualci uz pomoć režimskih novinari, blate i na živo siciraju autora.
Bošnjaci koji nisu, ni do današnjeg dana, uspjeli prepoznati Petra II. Petrovića Njegoša, Ivu Andrića i Mehmeda Mešu Selimovića, sigurno je da ne poznaju svoju prošlost, ali što je još gore, ni svoju vjeru! Trojica nesrba koji su, po mišljenju SANU-a, učinili više za velikosrpstvo nego svi srpski književnici skupa, još uvijek uživaju veliki ugled čak i kod mnogih bošnjačkih akademika kao i samog vrha Islamske zajednice. Nažalost.

A, zašto je to tako? Razloga je mnogo, ali da pokušamo objasniti bar one najbitnije. U prošlom društvenom uređenju nedjela trojice pomenutih autora su obavezno bila zastupljena kroz cjelokupno školovanje, od početka do kraja. Njegoševe genocidne stihove patološke mržnje prema islamu i Bošnjacima koji su pripadali toj vjeri, a on ih naziva „poturicama“ i karakteriše „gorim“ i od samih Turaka, napamet su morali znati i učenici sarajevske medrese. Buduće hodže su recitovale, zbog ocjene, stihove u kojima se govori da „zemlja zaudara Mu'amedom“ i „odža“ riče na ravnom Cetinju. Poslije ovakvih rečenica kasnije je bilo puno lakše i profesorima i đacima prihvatiti da im Meša Selimović, u svom romanu, kaže da mujezin imena Salih Tabaković, dok uči ezan na Begovoj džamije, zavija sa munare kao pas! U ista ta promišljanja se uklapa i vajni nobelovac Ivo Andrić koji otvoreno napisa i zapisa da ga itirira ova sredina smrada, loja, „lenosti“ i pokvarenosti. O njegovoj patološkoj mržnji prema Bosni i Bošnjacima, tadašnjim muslimanima, suvišno je trošiti riječi. Zar nije dovoljni samo pročitati do u najsitnije morbidne detalje opisani, tačnije prepisani, događaj nabijanje na kolac bosanskog pravoslavca.

Mehmed Meša Selimović je za sebe rekao:
- „Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj književnosti i naciji, a književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini ne priznajem za poseban jezik i književnost.“

Zar nije šizofrenično da IZ u Srebrenici, svake godine, organizujući ukop šehida, angažuje glumce koji citiraju Mešu!

Dojučerašnji prvi čovjek Crne Gore sada daje prednost crnogorskom kralju Nikoli (pa iako je po zlu u rangu zločinca Karadžića), zbog njegovog, navodnog, kosmopolitizma, nad šovinistički nastrojenim Njegošem, a historičar Bošnjak iz Sarajeva poručuje, braneći Njegoša, da se o njemu mišljenje može donijeti posmatrajući ga iz različitih uglova. On sigurno nije našao ugao u kome se krvlju, odnosno klanjem, pokrštavaju poturice koje ne pristaju da se taj čin, prisilne promjene vjere, obavi vodom.

Kako objasniti dvoličnost najboljeg glumca ove države koji u privatnom razgovoru iznosi negativno, a pred televizijskim kamerama krajnje pozitivno mišljenje o romanima Ive Andrića i Meše Selimovića!?

Kako, isto tako, razumiti profesora FIN-a, pjesnika, kada u nastavcima piše tekstove o književnoj veličini Selimovića, a do juče, opet u privatnim razgovorima, osporavao je Mehmedovu iskrenost i dobronamjernost prema Bošnjacima!?

U svim državama svijeta je normalno da se nakon promjene društvenog uređenja, kritičkoj analizi izloži sve ono što je u prethodnoj državi predstavljalo veliku umjetničku vrijednost. Šta sada, recimo, Rusiji znači roman „Kako se kalio čelik“ Maksima Gorkog. Režimski umjetnici, posebno pisci, kao takvi bivaju i marginizolovani. Nije riječ o paljenju knjiga ili nečemu sličnom, nego argumentovanom mišljenju kompetentnih stručnih lica dostupnog javnosti.

Zavist, pakost, zloba i ego su razlog što Bošnjaci još zadugo, za razliku od komšija i susjeda, neće pronaći svoj put prema budućnosti. Kada se pojavi neko sa novim, osnovano argumentovanim promišljanjem o bilo kome ili čemu, što odudara od dotadašnjih stereotipa, u startu biva osporen. Tim umišljenim autoritetima uopšte nije važna eventualna kolektivna korist. Ako u tom novonastalom radu nije moguće naći nekih grešaka ili pukotina, onda „naši“ vajni akademici, intelektualci uz pomoć režimskih novinari, blate i na živo siciraju autora. Sve im je dozvoljeno po cijenu da diskfalikuju čovjeka koji promišlja svojom glavom i to još u opštem interesu. Tu je najinteresantnije, jedinstvo intelektualne oligarhije. Tada nije važno ni vjersko, ni nacionalno, ni političko. Oni neće nikada i nikome, za svojih života, dozvoliti da „talasa“, jer su u pitanju njihova zvanja, katedre i funkcije. Iza svega se na kraju krije uvijek ono šejtansko, pojedinačno, zavišću motivirano, a nikada izgovoreno pitanje, zašto da neko drugi, a ne ja, bude taj koji će osvijetliti ono što do sada nije bilo prepoznato.

Cijenu moralne mizerije svoje inteligencije, bošnjački narod je plaćao i opet će, zbog takvih sitnih duša, krvavo platiti. Nažalost, ali tako je!

VRHOstali prilozi:
» BOŠNJAK – IZMEĐU USPONA I PONORA
Mehmed Meša Delić | 06. December 2022 21:01
» DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI U TRIBALNOM TALOGU BALKANA
Šemso Agović | 05. December 2022 16:53
» KAKAV UČITELJ, TAKVI I UČENICI
Mr. Milan Jovičić | 05. December 2022 16:52
» VRIJEME JE DA BOŠNJACI POČNU HODATI USPRAVNI ISPOD ZVIJEZDA
Sead Zubanović | 04. December 2022 12:59
» NIKŠIĆEVA LAŽ I OBMANA NAŠE JAVNOSTI
Mr. Milan Jovičić | 02. December 2022 13:08
» UH, BAŠ SAM LJUTA!!!
Nada Starijaš Al Issa | 01. December 2022 15:12
» VEZANJE ZASTAVA: „OSMORKA“ - SDP I HDZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. November 2022 17:43
» MA, KONTAJU ONI!
Dr. Mesud A. Ramić | 28. November 2022 21:53
» ČEONI UDAR U SUDSKU PRAVDU I LJUDSKA PRAVA
Velija Murić | 28. November 2022 13:06
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
Ostali prilozi istog autora:
» NEKA LJUBI KO GOD KOGA HOĆE
31. October 2022 19:53
» ZAR I TI, DŽEVADE KARAHASANE
19. October 2022 17:28
» KAMO SREĆE DA TO ISTINA NIJE
30. July 2022 03:57
» ABDULAH SIDRAN U DEFANZIVI
18. July 2022 21:03
» PROKLETI IZDAJNICI
28. October 2021 20:35
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif