Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nermin Butković, novinar
INSTITUT ZA TELEĆI JEZIK
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 04. March 2021. 18:03:50
Nermin Butković


Inicijativa Harisa Zahiragića, zastupnik Stranke demkratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo vezana za to da se Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu preimenuje u Institut za bosanski jezik Univerziteta u Sarajevu izazvala je dosta kontroverzi. I na samoj Kantonalnoj skupštini bilo je oprečnih stavova koji su smatrali da se time ide na ruku onima koji našu zemlju Bosnu i Hercegovinu žele rastlačiti po etničkim šavovima do onih koji su je zdušno branili.

Svoj osvrt na ovu inicijativu, na društvenim mrežama, na svoj način prokomentrarisao je sarajavski novinar Nermin Butković. Eno šta je rekao o njoj.

- Ovi "patrioti", što se kao zalažu za građansku državu, podijelit će na kraju Bosnu i Hercegovinu dokazujući ko je veći Bošnjak i branitelj bosanskog jezika, kaže Nermin Butković. Počelo je sa osnivanjem i materijalnom podrškom Bošnjačkoj akademiji nauka, jer "takvu u BiH imaju i Hrvati i Srbi", a ni trepnuli nisu kad je odbijena registracija Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Sada bi Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu trebao postati Institut za bosanski jezik. Tim putem sve ćemo državne institucije pretvoriti u etničke, a onda neće biti važne administrativne linije teritorijalnih jedinica. Tačno je da Institut za jezik ima nedorečeno ime. Sigurno nije za teleći jezik o kojem predlagači znaju više, ali bi iz naučnih i akademskih razloga bolje i ambicioznije bilo nazvati ga Institutom za jezike naroda Bosne i Hercegovine, jer omogućuje veću širinu u istraživanju i komparativnom naučnom pristupu jezičnim pitanjima i ne odstupa od onoga što je Institut dosad činio, a kompatibilan je sa organizacijom katedri na Univerzitetu. Naravno, stručnjaci za teleći jezik će sve protivnike inicijative nazvati izdajnicima, kao što su na Skupštini Kantona Sarajevo difamirali prof. dr. Envera Kazaza. Sve samo da bi potisnuli u drugi plan ogorčenje građana zbog blamaža sa vakcinama kojih nema.Ostali prilozi:
» TI BIH: REFORMA IZBORNOG PROCESA MORA BITI TRANSPARENTNA
Bošnjaci.Net | 01. December 2021 15:36
» POTREBNA NAM JE BIH U NATO-U I EU
BHRT.ba | 01. December 2021 12:39
» USAME ZUKORLIĆ: MI SMO MUFTIJINA ŠKOLA I SPREMNI SMO
Bošnjaci.Net | 30. November 2021 20:57
» STOLTENBERG: RUSIJA I KINA POTKOPAVAJU MEĐUNARODNI POREDAK
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2021 13:35
Ostali prilozi istog autora:
» ŽELJO MOJA
01. November 2021 20:52
» PONOVNI NASTUP U CRNOJ GORI
18. October 2021 16:22
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
11. July 2021 12:33
» PAKETIĆI ZA 160 MALIŠANA
06. June 2021 16:58
» DJECI DAROVALI KNJIGE
02. June 2021 16:50