Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Haag


Sud BiH:
POTVRĐENA OPTUŽNICA NEDIĆU I ĐURKOVIĆU ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUčJU UGLJEVIKA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. February 2021. 13:02:13


Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženike Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti na području Ugljevika, javlja Anadolu Agency (AA).

”Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženike Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi s točkom a) i d) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) i u svezi s kaznenim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. točka f) i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točka a), sve u svezi s člankom 180. stavak 2. KZ BiH”, saopštili su iz Suda BiH, naglasivši:

”U optužnici se navodi da su optuženici Radomir Nedić i Ratko Đurković, u razdoblju od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. u okviru širokog i sustavnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga RS usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Ugljevik, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, sudjelovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnom i vjerskom temelju u svezi s ubojstvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u svezi s ubojstvima. Optužnica tereti optuženike što su: i to optuženik Radomir Nedić, u svojstvu de jure i de facto zapovjednika Prve majevičke brigade VRS, i optuženik Ratko Đurković, u svojstvu de jure i de facto zapovjednika Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS, kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da neposredni učinitelji kaznenih djela, koja se optuženicima stavljaju na teret, budu kažnjeni”.

VRHOstali prilozi:
» THACI U HAAGU
NAP | 14. July 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif