Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Gradski vijećnici gradonačelnika Ljubljane proglasili “Počasnim građaninom Grada Sarajeva”
ZORAN JANKOVIĆ: SARAJEVO SMATRAM SVOJIM, SKAKA ZASLUŽUJE VELIKO POŠTOVANJE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. February 2021. 17:02:00
GRADONAČELNIK LJUBLJANE ZORAN JANKOVIĆ: Ja sam mnogo puta do sada ne samo rekao, nego i pokazao koliko volim Sarajevo, a nadam se da i Sarajevo voli mene. Dokaz tome je današnje priznanje kojim postajem ‘Počasni građanin’, na čemu se zahvaljujem”,


Na inicijativu gradonačelnika Abdulaha Skake, gradski vijećnici su danas cijenjenog gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića proglasili “Počasnim građaninom Grada Sarajeva”.
U razgovoru za Sarajevo.ba, Janković ne krije svoju ljubav i privrženost glavnom gradu Bosne i Hercegovine:

“Ja sam mnogo puta do sada ne samo rekao, nego i pokazao koliko volim Sarajevo, a nadam se da i Sarajevo voli mene. Dokaz tome je današnje priznanje kojim postajem ‘Počasni građanin’, na čemu se zahvaljujem”, kazao nam je odmah na početku razgovora i dodao:

“Kada bih bio muzičar i pjevao, to bi najprije bilo notama pjesme Kemala Montena “Sarajevo, ljubavi moja”."Ljubav između Sarajeva i mene počela je još 01.12. 2000. godine kada smo u Sarajevu otvorili prvi Mercator centar u Bosni i Hercegovini, na čijem otvorenju su tada nastupili Vlado Kreslin, Kemal Monteno, Oliver Dragojević i Đorđe Balašević", prisjeća se.

Povezanost Sarajeva i Ljubljane traje još od 2002. godine kada je Protokolom o saradnji uspostavljena veza glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Slovenije, a Janković ističe kako je tu bilo puno bliskih susreta i da Sarajevo zaista smatra “svojim”.


Grad Ljubljana je na čelu sa Zoranom Jankovićem osigurao uslove za izgradnju Islamskog vjersko-kulturnog centra:

“Za izgradnju džamije u Ljubljani zaslužan je dr. Nedžad ef. Grabus, najbolji muftija, koji bi bio i odličan reis, a ja sam mu u tome sa zadovoljstvom pomogao”, iskreno govori, čime nam po ko zna koji put potvrđuje svoju toleranciju i multikulturnu svijest.O saradnji sa aktuelnim gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, ima samo riječi hvale:

- “Mladi kolega Skaka zaslužuje veliko poštovanje, posebno zbog izazovnog tretiranja gradske institucije u Sarajevu, sa ograničenim mogućnostima i budžetom. Ovo sam rekao i javno na televiziji. Imamo jako dobru saradnju i iskreno se nadam da će se ubuduće gradonačelnik birati direktnim izborima. Na taj bi mu se način vratili dignitet i moć”, govori na kraju razgovora.

Grad Ljubljana na čelu sa gradonačelnikom Jankovićem učestvovao je i u obnovi sarajevske Vijećnice, a odnedavno jedna ulica u Ljubljani nosi naziv Sarajevska.
Ostali prilozi:
» ARMIJA RBIH JE BILA VOJNA SILA
Bošnjaci.Net | 15. April 2021 16:49
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
Ostali prilozi istog autora:
» ARMIJA RBIH JE BILA VOJNA SILA
15. April 2021 16:49
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
12. April 2021 14:11