Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada poručili režiseru Antonijeviću i voditelju Mariću
NAD ZATOČENICIMA U KONCENTRACIONIM LOGORIMA SMRTI U PRIJEDORU JE IZVRŠEN GENOCID
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. February 2021. 15:02:45


Najoštrije osuđujemo i potpuno odbacujemo anticivilizacijske izjave o žrtvama genocida u Prijedoru od strane režisera filma Dara iz Jasenovca Predraga Antonijević i televizijskog voditelja Milomira Marića.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podsjeća navedenu dvojicu negatora genocida koji se potpuno uklapaju u sve izražejniji koncept negiranja genocida, glorifikovanja osuđenih ratnih zločinaca i revizije historijskih i sudskih činjenica da raspoloživi validni, vjerodostojni i autentični izvori te potpuno nepobitni dokazi nauke o genocidu potvrđuju da su nad Bošnjacima i Hrvatima u koncentracionim logorima smrti u Prijedoru s namjerom izvršeni svi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujući i genocid.

Na taj način ispunjeni svi uvjeti koji se tiču materijalnog elementa genocida te da su zločini u prijedorskim koncentracionim logorima smrti izvršeni s namjerom da se unište Bošnjaci i Hrvati, pripadnici nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, što potvrđuje i dokazuje da je riječ o zločinu genocida.

Na hiljade prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, uključujući žene, djecu i starije osobe, zbog njihove nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, zatočeno je u prijedorskim koncentracionim logorima i drugim mjestima zatočenja. Uslovi u logorima i drugim mjestima zatočenja bili su veoma teški, nehumani, neljudski i okrutni. Zatočenici su bili izloženi okrutnom i nehumanom postupanju, teškom premlaćivanju, ponižavanju, terorisanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, zastrašivanju i maltretiranju. Zločinci su s namjerom da unište Bošnjake i Hrvate kao pripadnike nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, ubijali (masovno i pojedinačno), teško ranjavali i namjerno nametali takve uvjete koji su imali za cilj da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Zatočenici su bili žrtve i svjedoci neljudskih postupaka, uključujući ubistva, silovanja, seksualna zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, pljačkanja, ponižavanja, kao i ostalih oblika psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

Jedini razlog za sve oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujuči i genocid koji su u prijedorskim koncentracionim logorima smrti i drugim zatočeničkim centrima izvršeni nad Bošnjacima i Hrvatima je bio taj što su po nacionalnosti bili Bošnjaci ili Hrvati.

Prijedor je žrtva ne samo perioda 1992- 1995. već Prijedor je žrtva i u današnje vrijeme. Genocid u Prijedoru je Srebrenica u kontinuitetu. Anticivlizacijske, dehumanizirajuće izjave Antonijevića i Marića i njima slićnim samo pokazuju da entitet RS ima temelje koji nisu humani, koji su agresivno genocidni. Održavanje takve tvorevine bez suočavanja sa agresivno genocidnom prošlosti je nemoguće, piše u reakciji Instituta za istraživanje genocida Kanada.



Ostali prilozi:
» ARMIJA RBIH JE BILA VOJNA SILA
Bošnjaci.Net | 15. April 2021 16:49
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
Ostali prilozi istog autora:
» ARMIJA RBIH JE BILA VOJNA SILA
15. April 2021 16:49
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
12. April 2021 14:11