Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

FILOZOFSKA "MUDROST" SDP-OVCA ARMINA ZALIHIĆA
Autor: Ajša Čišija
Objavljeno: 12. February 2021. 21:02:21
Htjela sam reći da ako crvenkapica svojom slobodnom voljom bira da sretne vuka (s pravom), onda preuzima i obavezu da bude spremna da izađe na kraj s vukom ili, ili će je vuk pojesti. Ja ne mislim da su ova djeca spremna da izađu na kraj sa Draganom Čovićem. Ali, evo, valjda su sad shvatili obadvoje zašto su izbačeni iz igre za gradonačelnika Mostara.


AJŠA ČIŠIJA: U matematici Armana Zalhića je i alternativni red poremećen, jer ne poštuje (obs. odgovornost je na SDP-u) uslov za konvergenciju (harmonijski red), u slučaju Mostara težnju istom cilju svih probosanskih stranaka). Iz intervjua u pomenutoj "fejs"emisiji proizilazi da Arman računa ovako: 5 glasova za Irmu Baraliju od mogućih 35 je nadmoćno veće od 11 glasova za dr Zlatka Guzina od mogućih 35, te da bi se "smanjila" razlika i sam se ubacuje u utrku za koju unaprijed zna da će je izgubiti.
Svega se i svašta u životu i naslušah i nagledah, ali nešto ovakvo nit' čuh, nit'vidjeh u svom životu: Filozof koji ne zna da šuti. Nit' mudro šuti, nit' mudro progovara. Ali zato ne da progovara, nego očekuje da ga se bespogovorno mora slušati, blago rečeno: umjesto dijaloga on preferira svoj monolog kao komunikacijsku i prezentacijsku vještinu - i to u vremenu kad se sve više preporučuje rad u grupi. Zamislite sad njega kao gradonačelnika Mostara, odnosno čelnika izvršne vlasti grada Mostara: Teško da bi neko osim njega uspio progovoriti na sastanku kojem on prisustvuje, osim ako je 'podrepaš'. Njegovom nadrealizmu (Zalihićevom), ozračenom imaginacionom tehnikom vođenja Senadovog "Fejsa" (6.feb.2021.), mora se pripisati i psihodeličnost (kosmičko iskustvo u lošem tripu, uprkos činjenici da je momak čist od droga). Ali, da je samo to - moglo bi se pripisati mladosti i neiskustvu. No, Arman Zalihić je, usput, i čovjek čiji stav ostavlja dojam konzervativno-paternalističkog. Njemu kao filozofu je više dolikovalo da "instituciju SDP-a" promoviše obrađujući pojmove "moguće" i "nemoguće", nego da predstavlja SDP kao oca bosansko-hercegovačke nacije i tako pokaže koliko je nemušt s osnovnim matematičkim operacijama. Filozofija mu nadrealistička, a stav paternalistički. Da bi čovjeku sve ovo o čemu pričam bilo podastrto kao istinito dovoljno je pogledati na YouTube "Arman Zalihić: Vi ste izdajnici, napustite vijeće! Salem Marić: Glasajte za Guzina i ja izlazim!" (Face TV, 6 feb.2021,i voditelj i gost Arman Zalihić, Senada Hadžifejzovića glava zaboljela zbog nekulturnog gosta koji mu nije dozvoljavao da se osjeća kod kuće i radi svoj kućni posao). Ovo nije bio intervju sa dvojicom političara, ovo je bio, crno na bijelo, dokaz da oba ova političara trebaju da se pomjere u stranu i ostave prostor drugim političarima koji mare za rejting svoje stranke i, u ovom slučaju, ugled svog grada Mostara.

U matematici Armana Zalhića je i alternativni red poremećen, jer ne poštuje (obs. odgovornost je na SDP-u) uslov za konvergenciju (harmonijski red), u slučaju Mostara težnju istom cilju svih probosanskih stranaka). Iz intervjua u pomenutoj "fejs"emisiji proizilazi da Arman računa ovako: 5 glasova za Irmu Baraliju od mogućih 35 je nadmoćno veće od 11 glasova za dr Zlatka Guzina od mogućih 35, te da bi se "smanjila" razlika i sam se ubacuje u utrku za koju unaprijed zna da će je izgubiti. Ali, nadrealističnom SDP-u je važno poraziti SDA, pa makar i po cijenu otvaranja puta trećem entitetu s jedne strane i Velikoj Srbiji s druge. Što se tiče alternativnog reda u matematici Armana Zalihića, on je uslovljen od Naše stranke koja iz nekog razloga upravlja procesima u SDP-u, a rezultati tih procesa će biti katastrofalni samo po SDP i pokazaće se na OPŠTIM IZBORIMA 2022-e. Alternativni red Zalihića, ako ga upitaš: "Ili ti, ili Irma?" je Irma. Ako ga pitaš :"Ili dr Guzin, ili Irma?", kaže: JA. Pošto Irma ne može biti i Irma i Arman i pošto 5 glasova (odnosno u ponovljenom postupku 2 glasa) za Irmu, ne može biti veće od 11 (odnosno kasnijih 12 glasova) za dr Guzina, Mostar bi trebao sačekati još 12 godina sa HDZ-ovcem na čelu "hrvatskog stolnog grada" (čitaj: još 12 godina još dublje političke krize i velikih nereda na fudbalskim terenima). No, teško je to objasniti filozofu Zalihiću koji je jednom nogom u Mostaru, a drugom u Labinu, a obe mu nozdrve začepljene Našom strankom, pa ni miris ljiljana ne može osjetiti.

Dakle, dok ovo pišem, izašla je vijest da svejedno u utrci za gradonačelnika Mostara, i nakon ponovljenog prvog kruga, ostaju dr Mario Kordić i dr Zlatko Guzin - što je, naravno, mogao pretpostaviti svako ko logički promišlja.

Ne mogu a da ne skrenem s teme i zapišem ono što mi slučajno (?!) pade na pamet (a vi se najvjerovatnije nećete složiti sa mnom!?): SDP-ovac Arman Zalihić (poput Sabine Ćudić iz Naše stranke) misli da je ne dati drugom da otvori usta isto što i moći uvjeriti sebe i druge da si u pravu i kad to nisi. Obadvoje su narcisoidni i upravo zbog toga, i upravo dok ovo pišem, oni upravo razbijaju BH-blok. Nemam ja ništa protiv ovo dvoje lijepe i obrazovane djece, ali ta djeca trebaju znati da se mudrost i znanje uvećavaju životnim iskustvom - jer čovjek (se) uči dok je živ, te s toga ne smiju zanemariti dobar odgoj koji uključuje respekt prema starijem. Trebali bi mladima kroz svoj primjer pokazati da uzimajući prava za sebe preuzimamo i obaveze, da sloboda izbora povlači za sobom i odgovornost za loš izbor. Htjela sam reći da ako crvenkapica svojom slobodnom voljom bira da sretne vuka (s pravom), onda preuzima i obavezu da bude spremna da izađe na kraj s vukom ili, ili će je vuk pojesti. Ja ne mislim da su ova djeca spremna da izađu na kraj sa Draganom Čovićem. Ali, evo, valjda su sad shvatili obadvoje zašto su izbačeni iz igre za gradonačelnika Mostara.

I za kraj, Konakovićev NiP i Kojovićeva NS vode najprljaviju politiku na političkoj sceni BiH. Prljaviju i od one HDZ-a BiH, a pogotovu SNSD-a. HDZ napada s leđa, SNSD FACE TO FACE, a NiP i Naša stranka truju iznutra. Veliki SDP se opasno obrukao potčinjavajući se Našoj stranci, a ispašće na kraju žrtveni jarac. Nadam se da će SDP okrenuti list prije nego što bude prekasno i držati se harmonijskog reda važnog za očuvanje nezavisne, suverene, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.Ostali prilozi:
» VELIKOSRPSTVO JE KANCEROGENA BOLEST
Sead Zubanović | 17. June 2021 13:04
» FERIDA OSMANOVIĆ I JOSEPH BIDEN
Envera Selimović | 14. June 2021 16:58
» NJEMU, DARKU TANASKOVIĆU, NI IVO ANDRIĆ NIJE NEVIN OD GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2021 16:30
» BLASFEMIJA (NE)P(R)OSVEĆENIH SVEŠTENIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. June 2021 12:59
» TRI BOSANSKA PRAVCA DJELOVANJA NAKON PRESUDE MLADIĆU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. June 2021 03:04
» NASLIJEĐE PRESUĐENOG POGLAVICE
Mesud A. Ramić | 11. June 2021 03:02
» MLADIĆ I KARADŽIĆ SU PRESUĐENI NA DŽIVOTNI ZATVOR, A ŠTA JE SA RS?
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 08. June 2021 20:18
» ZLOČINI BEZ KAZNI
Velija Murić | 08. June 2021 03:08
» PREDNOSTI DIJALOGA
Mesud A. Ramić | 07. June 2021 20:13
» KO NEMA OBRAZA, ON JE BEZOBRAZAN
Sead Zubanović | 04. June 2021 15:03
» PROPUŠISMO!
Esmin Frljučkaj | 03. June 2021 00:53
» USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI – NAŠA NUŽNOST
Nebojša Mrvaljević | 02. June 2021 20:27
» JESMO LI SPREMNI ZA NOVI STRELJAČKI STROJ?!
Mehmed Meša Pargan | 02. June 2021 14:02
» „PAMETNA“ MOĆ RUSIJE I TURSKE U BIH: IZAZOV ZA EU?
Mr. Kenan Kadić | 01. June 2021 18:36
Ostali prilozi istog autora:
» KRITERIJUM, PROCES I REZULTAT
08. February 2021 18:02
» ZA DOBRIM SE KONJEM PRAŠINA DIŽE
14. September 2020 21:48
» "KRIVE SU DRUŠTVENE MREŽE"
05. September 2020 19:23
» "AHIRETEN-KUSURETEN"
01. September 2020 15:17
» "KRIVA ŽENA" K'O "KRIVA DRINA"
15. September 2019 15:19