Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo gospođi Irmi Baraliji
VAŠ GLAS JE PRESUDAN - NEMOJ OMOGUĆITI DA SE NASTAVI POLITIKA PODJELE GRADA MOSTARA SA OZNAKOM APARTHEJDA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 11. February 2021. 13:02:49
DR. MUSTAFA CERIĆ: Prevažno je da se ta zajednička borba za bosansku čast i slobodu pokaže i dokaže u Mostaru. Vi osobno, poštovana Barlija, možete biti ponosni što se vaš glas toliko cijeni i što može biti presudan ne zato što će nekoga podržati, već zato što će nekoga omogućiti da nastavi politiku podjele grada Mostara sa oznakom aparthejda.
Sve znam, krivi su i jedni i drugi i zato ne zaslužuju da im sutra dadnete vaš glas, ali neki su manje krivi i zato više zaslužuju da zažmirite i dadnete im vaš glas kako bi za gradonačelnika Mostara bio izabran onaj na kojeg biste vi sutra mogli makar malo utjecati.


Poštovana gospođo Baralija,
Pratim što se događa u Mostaru i oko Mostara. Držim to svojim pravom i obavezom kao bosanski građanin, ali i kao zaljubljenik u grad Mostar. I više od toga, grad Mostar je neodvojivi dio mog duhovnog i kulturnog bića. Stoga, pravo da kažem da je Mostar moj grad isto je kao i pravo časnog mostarskog muftije Ali Fehmija Džabića i hrabrog mostarskog muftije Sejida Smajkića.

Nije davno bilo, 1993. god. dvanaest sati sam putovao iz Sarajeva do Mostara grada u svojstvu naibu-reisa da bismo održali prvu sjednicu Naibskog vijeća Islamske zajednice u okupiranoj Bosni i njenoj Hercegovini.

Slike razrušenog Mostara nikad neću zaboraviti. A osmjeh jedne mostarske nane, koja me dočekala na mostarskom sokaku s ružom u ruci, zauvijek ću pamtiti. Taj osmjeh zauvijek napaja moju bosansku dušu. E, taj osmjeh daje mi pravo i poziva me na obavezu da vam napišem ovo pismo. Ne samo kao „bivši“ duhovni čelnik u Bošnjaka, već i kao bosanski građanin, koji ima veću obavezu da se miješa u mostarska pitanja nego neki stranci, kojima je Mostar profesija na određeno vrijeme.

Prije svega, želim da vam kažem da sam bio sretan i zadovoljan vašom pobjedom u Strazburgu. Zahvaljujući toj vašoj pobjedi, u Mostaru su nakon dvanaest godina opstruiranja održani demokratski izbori. Bez sumnje, vi ste za to najzaslužniji. Vi ste time pokazali koliko volite svoj grad Mostar i našu bosansku državu.

Volio bih, zaista, da je naša cijela bosanska država uređena na građanskom umjesto etničkom principu, gdje bi važilo pravilo „jedan čovjek jedan glas“. To, doista, cijela Bosna zaslužuje, posebno grad Mostar, koji je ponajviše svjetski grad.

Nažalost, mi ne samo da ne živimo u građanskoj državi, kao što žive građanski Europljani, već nam se čak osporava i pravo da o tome uopće javno pričamo. No, ja duboko vjerujem da nije daleko dan kad će cijela Bosna biti građanska država i kad se bosanski građani neće prebrojavati po etničkoj pripadnosti, kad im se neće ispitivati krvna zrnca, već će ih se tretirati kao građane, koji imaju identitet pojedinca, koji imaju pravo da misle svojom pojedinačnom glavom a ne glavom etničkog ili nacionalnog tora kako je to sada.

No, u međuvremenu dok ne dođe taj dana valja nam svima raditi, a posebno vama Mostarkinjama i Mostarcima, da ne izgubimo dah u našoj zajedničkoj borbi za bosansku istinu, pravdu, mir i pomirenje.

Prevažno je da se ta zajednička borba za bosansku čast i slobodu pokaže i dokaže u Mostaru. Vi osobno, poštovana Barlija, možete biti ponosni što se vaš glas toliko cijeni i što može biti presudan ne zato što će nekoga podržati, već zato što će nekoga omogućiti da nastavi politiku podjele grada Mostara sa oznakom aparthejda.

Sve znam, krivi su i jedni i drugi i zato ne zaslužuju da im sutra dadnete vaš glas, ali neki su manje krivi i zato više zaslužuju da zažmirite i dadnete im vaš glas kako bi za gradonačelnika Mostara bio izabran onaj na kojeg biste vi sutra mogli makar malo utjecati.

Poštovana gospođo Baralija,
Mogao sam poštedite i vas i sebe od ovog otvorenog pisma, ali osjetio sam potrebu koja je jača od mene da vam kažem da je sutra, petak, ako Bog da, „Dan D“ („D-Day“) za grad Mostar pa sam mislio da vam pomognem da donesete pravu odluku, kao prava Mostarka, i glasate za Mostarsku koaliciju u nadi da među njima neće biti nikoga koji će eventualno povjerenje izdati. Ne daj Bože!

Siguran sam da će i vaš babo biti zadovoljan!

Znam ga kao borca u prvim redovima za čast i slobodu Mostara!

Uz srdačan Selam iz Sarajeva, primite izraze moga osobitog poštovanja i dove/molitve Milostivom Bogu da svima omili ljubav i slogu u „vječnom“ i jedinstvenom Mostaru gradu! Amin!

Lijepi pozdrav,
Mustafa CerićOstali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
Ostali prilozi istog autora:
» BRAVO… BAKIRE…
04. April 2021 14:34
» OPSADA UMA
27. March 2021 14:50