Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PREDSJEDNIK OPĆINE BERANE ŠĆEKIĆ: NEĆU POTPISATI PRIJEDLOG DA MLADIĆ DOBIJE ULICU U BERANAMA
Procitaj komentar

Autor: Pobjeda.me
Objavljeno: 05. February 2021. 15:02:54
ŠĆEKIĆ: I ako takav prijedlog (da Mladić dobije ulicu u Beranama) dođe kod mene nakon javne rasprave, neću ga potpisati jer poštujem zakone


Predsjednik Općine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da neće potpisati prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, ukoliko mu takav prijedlog bude upućen nakon javne rasprave.

Podsjećamo, opštinski Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama dobije ime Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS osuđenog za genocid u Srebrenici.

Šćekić je za portal Pobjede kazao da takav prijedlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje.

- Prijedlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam se što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki prijedlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o prijedlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija, - precizirao je Šćekić.

Pojašanjava da prema proceduri Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu na kojoj također mogu da predlažu nazive ulica i građani i udruženja.

- Opštinski tim nakon toga odlučuje koje će prijedloge uputiti predsjedniku Opštine koji procjenjuje koje će finalne predloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost. Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi prijedloge udruženja ili pojedinaca a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje, - naveo je Šćekić.

Određena lica, kako je dodao, ne mogu biti predložena jer ne ispunjavaju zakonske uslove.

Šćekić smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

- Nisam saglasan sa prijedlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to a posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za opštinu Berane a nikako da to budu prijedlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja, - govori Šćekić.

pak je to šira priča, nastavlja, jer davanje naziva ulica i trgova mora da ima širi konsenzus u jednoj sredini.

- I ako takav prijedlog (da Mladić dobije ulicu u Beranama) dođe kod mene nakon javne rasprave, neću ga potpisati jer poštujem zakone, - zaključio je Šćekić.

VRHOstali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif