Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije
HISTORIJA BOSNE I BOŠNJAKA CRNIM SLOVIMA ĆE UPISATI IMENA ZASTUPNIKA NA STUBU SRAMA!
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. January 2021. 15:01:24
Žestoko osuđujemo svako poređenje uglednih ličnosti Huseina Đoze, Mustafe Busuladžića, Muhameda Pandže, Osmana Rastodera i Sulejmana Pačariza sa fašistima i najokorjelim ratnim zločincima koji su planirali, naredili, ali i učestvovali u činjenju ratnih zločina, uključujući i genocid, nad Bošnjacima u BiH i Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata.


Saopćenje za javnost povodom sramnog čina od strane zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, posebno onih koji su osvojili zastupnički mandate zahvaljujući glasovima bošnjačkog naroda, a koji su glasali inicijativu kojom su ugledne ličnosti Huseina Đozu, Mustafu Busuladžića, Muhameda Pandžu, Osmana Rastodera i Sulejmana Pačariza, svrastali među najveće velikonacionalističke srpske i hrvatske fašiste, četničke i ustaške ratne zločince i saradnike fašističkog okupatora

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacije (BANA) ukazuje, činom glasanja zastupnici su svjesno falsificirali historijske činjenice, te su njima, ali i cijelom bošnjačkom narodu koji baštini antifašizam -, podvalili fašizam i nanijeli nesagledivu štetu. Posebno je poražavajuće da su takvu inicijativu glasali i zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), a uz njih i njihov zastupnik koji je predsjednik Sabora IZ u BiH. Svi skupa su izdali ideju antifašizma osnivača SDA i prvog Predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija žestoko osuđuje svako poređenje uglednih ličnosti Huseina Đoze, Mustafe Busuladžića, Muhameda Pandže, Osmana Rastodera i Sulejmana Pačariza sa fašistima i najokorjelim ratnim zločincima koji su planirali, naredili, ali i učestvovali u činjenju ratnih zločina, uključujući i genocid, nad Bošnjacima u BiH i Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata. BANA osuđuje gnusne podvale i ponižavanje Bošnjaka i bilo kakvo izjednačavanja krivice i dovođenje u bilo koji kontekst sa fašistima i sljedbenicima fašističke ideologije.

BANA, kao nevladina organizacija čiji članovi baštine antifašizam, pozdravili bi glasanje zastupnika u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine i usvajanje inicijative kojom se od općina i gradova širom BiH traži da budu zamijenjeni nacistički i fašistički nazivi ulica, škola i drugih javnih površina.
Time trajno trebaju biti zabranjena i označena imena ratnih zločinaca Draže Mihajlovića, Mile Budaka, Pavla Đurišića, Rade Radića, Jure Francetića, Lorković-Vokića, Uroša Drenovića, Ive Zelenike Tovarnika, Dragiše Vasića, Stevana Moljevića, Đure Spuževića i Rafaela Bobana. Krajnje nedopustivo i nemoralno je da se među takvim okorjelim fašistima nalaze imenima uglednih bošnjačkih ličnosti koji nisu okrvavili ruke.

Predlagač inicijative Damir Arnaut povratkom iz SAD u BiH, radi ličnih interesa prema ćejfu mijenja kape i stranke, grabi pozicije, a posebno je prepoznatljiv po antibošnjačkim narcisiodnim stavovima i islamofobijom. Zato nas ne čudi njegova inicijativa u koju je među najveće ratne zločince uklopio nekoliko uglednih bošnjačkih ličnosti s namjerom podvaljivanja fašizima narodu nad kojim je izvršen genocid i u Drugom svjetskom ratu, sve u cilju i izjednačavanja žrtve i dželata. Posebno nas čude oni zastupnici koji godinama dobijaju glasove od Bošnjaka, koji su glasali i podvalili bošnjačkim istaknutim ličnostima. Njihovim glasovima usvojena je inicijativa u kojoj se imena Huseina Đoze, Muhameda Pandže, Mustafe Busladžića, Osmana Rastodera, Sulejmana Pačariza, nalaze uz fašiste i ratne zločince Mihajlovića, Đurišića, Budaka, Fracetića i druge koji su BiH i Sandžaku počinili planetarne zločine nad pripadnicima islama u Drugom svjetskom ratu.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacije pita zastupnike koji u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine navodno predstavljaju glas i volju Bošnjaka, u ime koga su podržali ovakvu inicijativu koja za cilj ima jasnu provedbu Memoranduma SANU-a II?! Pitamo ih sa kakvim historijskim faktima su vođeni pri glasanju i davanju podrške ovom poniženju i podvaljivanju pomenutim ličnostima i bošnjačkom narodu?

Pitamo ih javno, koje zločine su počinili Husein Đozo, Muhamed Pandža, Mustafa Busuladžić, Osman Rastoder, Sulejman Pačariz? Šta to o njima znaju pa ih tako lahko izručiše među fašiste?! Koga su to ubili, jedni od najvećih intelektualnih i moralnih veličina našeg naroda? Gdje su stratišta „njihovih žrtava“? Na ova pitanja su dužni odgovoriti svome narodu i javnosti!!!
Dok se dobro znaju stratišta žrtava ratnih zločinaca Mihailovića, Đurišića, Francetića, Budaka …, gdje su i ko su im žrtve, čak imenom i prezimenom.

Oni zastupnici koje su na izborima izabrali Bošnjaci, glasajući za ovako sramotnu inicijativu izdali su istinu, uvrijedili Bošnjake, ponizili IZ, dozvolili da se velikonacionalistički ideolozi naslađuju nad sramotom koju ste nanijeli cijelom narodu.

Sve što bi poslije ovoga učinili - malo je, zato što znamo da ostavke podnijeti neće. Jer izvinjenje i ostavke podnose moralne osobe; bošnjački zastupnici su i ovim glasanjem pokazali da to nisu. Najzad, da su imali djelić morala i obzira prema svome narodu nad kojim se stoljećima vrši genocid, mi danas o ovome ne bi ni pisali. Ali da znaju dobro, njihova imena će historija Bosne i Bošnjaka upisati crnim slovima i trajno će biti upisana na Stubu srama!, - piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
11. June 2024 21:10
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif