Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

VOJINE MIJATOVIĆU, IZET NANIĆ R.A. NIJE ULUDO POGINUO!!!
Autor: Ajša Čišija
Objavljeno: 29. December 2020. 13:12:42
Znaš, Vojine, ni Srbima ona više ne miriše. Bez nas ona više nije trava, ona je opomena nesrećom koja dolazi sa smrću i poslije smrti svim zločincima. Zar se poslije zločina može biti sretan?! Zar je ko ostao sretan u tzv. Republici Srpskoj? I sam joj naziv stub srpskoga srama. U ime genocida proglašena republika. Srpska, kao rezultat pogroma i progona nesrba. Srpska u ime ljubavi prema mržnji svega nesrpskog.


AJŠA ČIŠIJA: Zločinac i žrtva nikad nisu mogli biti isto. A bosanske gazije su gore, iznad, osvjetljavaju put domovine moje i tvoje. Vojine, ti si jedan od onih koji ne znaju. Znati je istinski živjeti. Manipulisati ljudima i iskrivljivati istinu o istorijskim događajima je kukavičluk, strah od gledanja istini u lice i izgubljenost duše. Čuj, Vojine, znaš li da su Potočari, i oni, i oni da su jedno veliko turbe u kojem milioni čistih duša svijeta zikr Gospodaru svome šapuću?! I blizina i daljina su relativni pojmovi. Ne znaš ti Vojine. Ne znaš da je sva bol nepravdom ucvijeljenih Bošnjaka utkana u taj šapat.
I tako krenu priča (pogledaj na YouTube:"Dodik se ubio za 20 godina, Draško za dva dana. Dodik korisni idiot", Face TV, 18 dec.2020.) Vojina Mijatovića. Priča od koje na trenutak i Senadu Hadžifejzoviću postade tijesno u stolici na kojoj sjedi - i on se postidi i zanijemi kad Vojin stavi Aliju Izetbegovića, rahmetullahi alejhi, u isti koš sa Karadžićem, i još slaga o zlatnoj kašici. I slijedom svoje, logički posmatrano, namjernim lažima iskrivljene misli ustvrdi da se ne boji za svoju bezbjednost u Banja Luci zato što, kako kaže, govori istinu. "Imaju problema samo oni koji lažu", veli Vojin. Da li je potrebno pitati se zašto je bezbijedan i zašto kaže da drugi (oni poput Dragana Bursaća) "lupetaju" da nisu bezbijedni u Banja Luci? Naravno da nije. Zna se čiju igru igra i kakvu manipulatorsku ulogu udaranja na zdrav razum Bošnjaka ima Vojin Mijatović. Sve u svrhu produžavanja stanja neizvjesnosti sudbine Bosne i Hercegovine i mijenjanja mišljenja o vrsti samog rata. Agresiju na BiH, dakle osvajački rat Srbije, želi prikazati kao građanski rat u kojem se Bošnjaci bore za obećanu zlatnu kašiku, a Srbi za šume. I eto, Bošnjaci prevareni od Alije, a Srbi nisu od Karadžića, jer... dobili su obećane šume. Pola države. Sad, kad vjetrovi drugačije pušu i sa istoka i sa zapada, Vojin istupa i javno govori da bi se odrekao RS-a (ne znam da li i Dana RS-a) u korist jedinstvene BiH. Doduše na tom putu odricanja smetaju mu crkve i džamije. To nam poručuje Vojin dok nam uz to provlači laž i potvoru na Aliju Izetbegovića, r.a, a kobajagi sve nevino i pod plaštom dobrih patriotskih namjera.

Iz njegove priče otrovne strijele idu prema Bakiru, Željku i Čedi (Čedomiru Jovanoviću), a ne prema onom iz Laktaša, i(li) onom iz Mostara. Šta nam to govori?!

Jasno je zašto onaj iz Laktaša nikada nije bio prijetnja Vojinu Mijatoviću. Ni verbalono ga nije napadao. Ta Vojin je ideološku viziju i političko obrazovanje dobio u SNSD-u. Nek' me neko demantuje, ako ima čim! Uz to, ustvrdiću još i to da nikada SNSD i SDP (kao političke jedinke) nisu imali sukob interesa.

Dakle, preko puta Senada Hadžifejzovića, u studiju FACE TV, na visini i s visine priča promukli i podmukli Vojin Mijatović. "Dodik se ubio za 20 godina", veli Vojin, s druge strane Senad Hadžifejzović tvrdi da se Draško Stanivuković ubio za dva dana, a nama koji smo poslušali gore pomenuti intervju ne ostaje ništa drugo nego da zaključimo da se Vojin Mijatović ubio za 38 minuta i 33 sekunde, koliko je trajao pomenuti intervju. Doduše pokušavao je on da se ubije i u dva navrata ranije, ali ga neka tajna veza spasi u oba slučaja.

Ko je Vojin?! Vojin, koji reče da se onaj iz Laktaša ubio za 20 godina, a na kraju intervjua ga oživi i još nam posla poruku da će taj Laktašenko Vučića i još mnoge druge važne političke igrače da nadživi. Šta zna Vojin o duši?!

Šta znaš ti Vojine Mijatoviću o dušama koje sanjaju Bosnu po vascijeli dan i po čitavu noć?! Tako već od rata 90-ih?! Šta ti znaš o rastrganim srcima i dušama koje ih krpe?! Ne znaš ti o tome ni malo. Još manje znaš o tome zašto crkva u nane Fate avliji još uvijek tamo stoji. Tamo je ne zato što neće da je ruše i ruševinu njenu uklone iz avlije nanine, nego je Božijom Voljom ona još tamo da svjedoči srpsku sramotu i, nažalost, da izvrgava pravoslavlje ruglu, ne bi li se vjernik-pravoslavac zagledao u sebe i svoju naciju i spoznao svu bijedu velikosrpske politike. Ne znaš ti da je ona, ta crkva u tuđoj avliji što je sagrađena, odavno postala turbetom u kojem duše poput moje ibadet Gospodaru svome čine.

Porušene džamije diljem BiH u biti nikad nisu bile ni porušene. Pogledaj, eno ih! Zar ustati protiv Božije Volje i voljom svojom htjeti zatrti Volju Božiju?! E moj Vojine, ne bježi! Nema se kud. Priznaj! Priznaj da zločinac i žrtva nikad nisu mogli biti isto. Priznaj da pred očima međunarodne zajednice ubijeni čovjek na polaganju kamena temeljca za obnovu Ferhadije nije isto što i zločinac. Priznaj i da ona poruka Turske u Banja Luci javno izdeklamovana, poslije jednog ubijenog i kamenovanja i napastvovanja 300-tinjak ljudi koji su s dozvolom međunarodne zajednice i pod njenom prismotrom u tom haosu pokušavali ponovo postaviti kamen temeljac za srpskom čizmom i mržnjom sa zemljom sravnjenu Ferhadiju džamiju, itekako može proći. Priznaj da dionice koje je RS dala familiji ubijenog i tepih koji je Laktašenko poklonio Ferhadiji džamiji ne može biti plaćena krvarina za ubistvo čovjeka, jer ubice mirno spavaju. Murat Badić je podlegao ranama od premlaćivanja zbog svog učešća u pokušaju da se postavi kamen temeljac za obnovu građevine koja se vodi kao nacionalni spomenik države BiH. Zar ja Vojine trebam o tome pričati?! Ili Denis Bećirović što je pričao, a preče je bilo da si ti. A nisi. Hoćeš da zaboravimo i poistovijetimo Murata rahmetli i zločince koji još uz to nisu pokojni, a ni pritvoreni?! Ne sumnjaš da će ponoviti kazneno djelo, pogotovo zbog toga što kaznu iskusili nisu, ili te nije briga!?

Zločinac i žrtva nikad nisu mogli biti isto. A bosanske gazije su gore, iznad, osvjetljavaju put domovine moje i tvoje. Vojine, ti si jedan od onih koji ne znaju. Znati je istinski živjeti. Manipulisati ljudima i iskrivljivati istinu o istorijskim događajima je kukavičluk, strah od gledanja istini u lice i izgubljenost duše. Čuj, Vojine, znaš li da su Potočari, i oni, i oni da su jedno veliko turbe u kojem milioni čistih duša svijeta zikr Gospodaru svome šapuću?! I blizina i daljina su relativni pojmovi. Ne znaš ti Vojine. Ne znaš da je sva bol nepravdom ucvijeljenih Bošnjaka utkana u taj šapat.

Pogledaj travu koju gaziš u toj nesretnoj RS, travu bosansku koju su Srbi pobijenim nedužnim ljudima i nama, koje su protjerali, zabranili da mirišemo. Znaš, Vojine, ni Srbima ona više ne miriše. Bez nas ona više nije trava, ona je opomena nesrećom koja dolazi sa smrću i poslije smrti svim zločincima. Zar se poslije zločina može biti sretan?! Zar je ko ostao sretan u tzv. Republici Srpskoj? I sam joj naziv stub srpskoga srama. U ime genocida proglašena republika. Srpska, kao rezultat pogroma i progona nesrba. Srpska u ime ljubavi prema mržnji svega nesrpskog.I ti bi nas sad htio ubijediti u to da su oni koji su Bosnu branili i odbranili uludo ginuli. Ti bi da nas ubijediš da bi isto bilo i bez odbrane, i bez Armije BiH 'navratnanons' oformljene. Je li Vojine? Jel' ti to misliš da će BiH ipak biti porobljena, te da će se na kraju ispostaviti da su bosanskohercegovačke gazije uludo ginule. Jel' ti to nešto znaš što mi ne znamo?! Kaži nam da i mi znamo. A ja ću tebi kazati ono što ti ne znaš: Bošnjaci nisu naivne, glupe balije. Balije možda i jesu (prevod s izvornog, perzijskog: dostojanstven, gospodstven), ali ne naivne i glupe. To što neki od njih imaju Stockholmski sindrom ne utiče na historijske činjenice. Niti oni, niti ti i takvi kao ti ih ne mogu promijeniti. Oni sanjaju Jugoslaviju protiv koje je Srbija prva ustala, a ti i takvi kao ti ...?!

Vojin Mijatović, bajraktar državne zastave i bajraktar izjednačavanja žrtve i zločinca. Njemu poručujem: Neće moći Vojine. Lažeš kad kažeš da je Alija obećavao zlatnu kašiku da ljude navede da započnu ratovanje. On ih je pozivao da brane ono što je sveto, svoju domovinu, istovremeno ih upozoravajući na poteškoće na tom putu. I lažeš kad kažeš da su Šefik i Željko prvi put uradili nešto za državu Bosnu i Hercegovinu odbijajući susret sa Lavrovom. Niti si im ti iznudio reakciju (ti kao ti i ti kao SDP-ovac), niti si ti dorastao da razumiješ njihove diplomatske poteze, a još manje da utičeš na njih. Šefik Džaferović i Željko Komšić su branili svoju domovinu od srpske agresije. I hrvatske. A to i nije malo od njih urađeno za državu. Rade oni, nikad nisu ni prestajali.

Denise Bećiroviću, vrijeme je da i ti izroniš iz SDP-ove tame i utoneš u svjetlost. Znaj da one glasove što si dobio dobio si ti, a ne SDP. Možda i Saša Magazinović uradi ono što treba: napusti SDP, jer zaslužuje bolje. A ti Vojine Mijatoviću, smogni hrabrosti da istini pogledaš u oči: Srbi Bosne i Hercegovine su prevareni i ostavljeni sami s utisnutim genocidaškim pečatom na čelu.

O Srbi RS-a, ostavili su vas same vaši srbijanski nalogodavci, genocidaški pečat vam na čelo utisnuli, a sebe izvukli. Opljačkali sve što se opljačkati dalo i iznijeli iz Bosne što se iznijeti moglo, a sad vam k'o prosjacima Vučić udjeljuje, i to javno. Da vas više bude stid. Bogat Vučić, a vi jade. Svejedno, očarani ste Srbijom, pa čak i onda kad vas kogod, kad odete u posjetu naprimjer tetki u Mladenovac, nazove bosanskim ciganom (fraza stara i do 50 godina). Stockholmski sindrom vi u sebi nosate.

Srbi BiH su okrvavili ruke (čast izuzecima) o svoje nedužne komšije. Napali im na čast, imovinu, živote i ljudsko dostojanstvo. A bosanske gazije su branile i čast, i imetak, i živote, i nesalomivost bosanskog bića čiji dio su i Srbi.

Nije uzalud poginuo rahmetli Izet Nanić, komandant 505. bužimske brigade. Ni on, ni ostale gazije što živote svoje za domovinu dadoše. A pred preživjelima od njih treba ustati na noge. Jedan od njih je i Željko Komšić koji ne jede zlatnom kašikom, ali se zakitio zlatnim ljiljanom i srebreničkim cvijetom - simbolom borbe protiv genocida. Ne barkaj Vojine, ne barći!Ostali prilozi:
» VELIKOSRPSTVO JE KANCEROGENA BOLEST
Sead Zubanović | 17. June 2021 13:04
» FERIDA OSMANOVIĆ I JOSEPH BIDEN
Envera Selimović | 14. June 2021 16:58
» NJEMU, DARKU TANASKOVIĆU, NI IVO ANDRIĆ NIJE NEVIN OD GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2021 16:30
» BLASFEMIJA (NE)P(R)OSVEĆENIH SVEŠTENIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. June 2021 12:59
» TRI BOSANSKA PRAVCA DJELOVANJA NAKON PRESUDE MLADIĆU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. June 2021 03:04
» NASLIJEĐE PRESUĐENOG POGLAVICE
Mesud A. Ramić | 11. June 2021 03:02
» MLADIĆ I KARADŽIĆ SU PRESUĐENI NA DŽIVOTNI ZATVOR, A ŠTA JE SA RS?
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 08. June 2021 20:18
» ZLOČINI BEZ KAZNI
Velija Murić | 08. June 2021 03:08
» PREDNOSTI DIJALOGA
Mesud A. Ramić | 07. June 2021 20:13
» KO NEMA OBRAZA, ON JE BEZOBRAZAN
Sead Zubanović | 04. June 2021 15:03
» PROPUŠISMO!
Esmin Frljučkaj | 03. June 2021 00:53
» USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI – NAŠA NUŽNOST
Nebojša Mrvaljević | 02. June 2021 20:27
» JESMO LI SPREMNI ZA NOVI STRELJAČKI STROJ?!
Mehmed Meša Pargan | 02. June 2021 14:02
» „PAMETNA“ MOĆ RUSIJE I TURSKE U BIH: IZAZOV ZA EU?
Mr. Kenan Kadić | 01. June 2021 18:36
Ostali prilozi istog autora:
» KRITERIJUM, PROCES I REZULTAT
08. February 2021 18:02
» ZA DOBRIM SE KONJEM PRAŠINA DIŽE
14. September 2020 21:48
» "KRIVE SU DRUŠTVENE MREŽE"
05. September 2020 19:23
» "AHIRETEN-KUSURETEN"
01. September 2020 15:17
» "KRIVA ŽENA" K'O "KRIVA DRINA"
15. September 2019 15:19