Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


USTAVNI SUD KONAČNO OSPORIO HOTIJEVU VLADU
Procitaj komentar

Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 23. December 2020. 19:12:41
Dr. Vjosa Osmani-Sadriu, v.d. predsjednika Republike Kosova


Na jučerašnjoj sjednici Ustavnog Suda Kosova je razmatrano pitanje ustavnosti izbora Vlade Kosova prilikom razvlašćivanja Albina Kurtija iz pokreta Samoopredijeljenje (LVV) i izbora Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova (LDK), trećeg Juna ove godine.

Upit ustavnosti tog čina je pokrenula sedamnaestočlana grupa parlamentaraca pokreta Samoopredjeljenje na čelu sa Liburn Aliuom, a Ustavni sud je nakon dužeg prolongiranja roka za razmatranje tog pitanja konačno protumačio ustavnost i potvrdio da je izbor Hotijeve vlade ipak bio neustavan. Neustavnost se ogleda u tome što je taj jedan odlučujući glas bio od Etema Arifija, zastupnika iz reda Egipćanske zajednice, a koji je u krivičnom postupku osuđen pravosnažnom sudskom odlukom kojom je automotski trebao biti prekinut njegov zastupnički mandat, samo da nadlježne institucije nisu “previdjele” taj propust. Ustavni sud je također odlučio da se ranije odluke ove neustavne Vlade ne poništavaju, te da ista od ove odluke do reizbora ostane kao “Vlada na dužnosti”. Također je preporučeno da Dr. Vjosa Osmani-Sadriu, v.d. predsjednika Republike Kosova raspiše nove Parlamentarne izbore koji bi se održali ne dalje od 40 dana od dana raspisivanja istih. Naravno datom raspisivanju izbora trebaju prethoditi konsultacije sa strankama kako bi se usaglasio najpovoljniji dan za njihovu sprovedbu, uzevši u obzir aktuelnu političku i zdravstveno-bezbjednosnu situaciju u državi.

Dr. Vjosa Osmani-Sadriu je na zadnjim prošlogodišnjim izborima bila nosilac izborne liste LDK, ali nakon raspada koalicije LDK i LVV i udruživanja sviju protiv Albina Kurtija i njegovog LVV-a ona je ostala odan partner Kurtijevom pokretu zbog čega je na kraju isključena iz LDK te trenutno sprema svoju sopstvenu Listu za predstojeće centralne izbore. Osmani-Sadriu je od stvaranja koalicije LDK i LVV bila Predsjedavajuća Parlamenta sve do 5. Novembra ove godine, kada (po Ustavu Republike Kosova Predsjedavajući Parlamenta preuzima vršenje dužnosti upražnjenog mjesta Predsjednika države, jer) je dotadašnji predsjednik Hashim Thaqi naprasno dao ostavku i sa nekoliko svojih ratnih prijatelja otputovao za Hag zbog podignutih optužnica od Specijalizovanih vijeća i specijalizovanog tužilaštva Kosova za pretpostavljene ratne i poratne zločine.

Njihove ratne pozicije su bile:
- Hashim Thaqi, direktor Dorekcije za politiku OVK,
- Kadri Veseli, šef informativne službe OVK,
- Jakup Krasniqi. direktor Službe za javno informisanje OVK,
- Rexhep Selimi, generalni inspektor OVK,
- Salih Mustafa, od 1988. osnivač ranijih oružanih pokreta pa kasnije i same OVK.

Za otkrivanje zaštićenog sadržaja optužnica te medijskog pritiska na javnost i svjedoke, u pritvoru se također nalazi Hysni Gucati inače aktualni predsjednik Udruženja veterana OVK, iz istog razloga i njegov prvi potpredsjednik Nasim Haradinaj, inače jedan od komandanata iz vrha komande dukađinske brigade na Košare.

Predstojećim izborima na Kosovu se iskreno raduju samo pokret Samoopredjeljenje i novonajavljena Lista koju će predvodit Dr. Vjosa Osmani-Sadriu, jer im je po svim ispitivanjima javnosti drastično narasla popularnost. Od političkih subjekata iz manjinskih zajednica izbori su dobrodošli za bošnjačku NDS koju predvodi Emilija Redžepi, kao i manjinsku IRDK Alberta Krasniqija; koji su se pravovremeno drznuli da se ne povinuju većini koja manipulira i kojoj je vlast draža od države, naroda i demokracije... Tako da, bez dvojbe, iako smo u zimskom solsticiju na Kosovu će ova zima proteći u tropskoj političkoj klimi.

VRHOstali prilozi:
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» ALBANSTVO JE VJERA ALBANACA
29. October 2023 14:22
» NE ODMAŽITE NAS O ANTIBOŠNJACI
23. December 2020 15:28
» KOSOVSKA PJESMA O ŠEHER SARAJ'VU
03. December 2020 15:05
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif