Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

Sarajevo
18. MEMORIJALNI TURNIR "MUSTAFA HAJRULAHOVIĆ TALIJAN" ODRŽAT ĆE SE 12. DECEMBRA U DOMU MLADIH SKENDERIJA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 11. December 2020. 13:12:50


Ovogodišnji 18. memorijalni međunarodni bokserski turnir “Mustafa Hajrulahović Talijan” održat će se samo 12. decembra u Domu mladih Skenderija, bez publike, u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama, kazano je na press konferenciji koja je održana u sjedištu Gradske uprave.

Prethodno je turnir planiran za septembar, no zbog pandemije koronavirusa termin se morao prolongirati. Od prvobitno najavljenih 15 reprezentacija, potvrđen je dolazak 36 boksera iz devet država.

„Grad Sarajevo uvijek podržava sportske manifestacije, a tradicionalno već dugi niz godina Memorijalni bokserski turnir „Mustafa Hajrulahović Talijan“. Ova manifestacija uvrštena je u Odluku o manifestacijama od posebnog interesa za Grad Sarajevo“, kazao je Nedžad Fazlija u ime predsjednika Organizacionog odbora.Talijan je bio član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH, ali prije svega ratni strateg koji je u najteže vrijeme bio svjestan zla koje se sprema Bosni i Hercegovini.

Ovaj značajni sportski događaj koji nosi ime u znak sjećanja na lik i djelo predsjednika BK „Zlatni ljiljani“ Mustafu Hajrulahovića Talijana, evocira uspomene i trajno podsjeća na heroja odbrane grada Sarajeva.

„Talijan je bio čvrstog karaktera, izuzetne naravi i jasnog opredjeljenja. On je prvi čovjek koji nas je sve organizirao na ovim prostorima, koji nas je poveo i formirao u grupe za otpor, čete, vodove, patriotsku ligu, on je ljubav ovog grada i ove države. Samo možemo zamislit šta bi bilo da ga nismo imali. Rodio bi se opet neki Talijan, ali sumnjam da bi itko od nas bio ravan njemu“, kazao je u svom emotivnom obraćanju Vahid Karavelić, nekadašnji general Armije BiH.Na inicijativu Udruženja bokserski klub „Zlatni ljiljan" Sarajevo, saobraćajnica u izgradnji (I Transverzala) na potezu od raskrsnice sa ulicom Kranjčevićeva do raskrsnice sa ulicom Braće Begić u čast Mustafe Hajrulahović-Talijana, nosit će njegovo ime.

„Ova inicijativa nakon dugo godina, donesena je uz jednoglasnu odluku Skupštine KS“, istakao je Šerif Bečić ispred Organizacionog odbora turnira.

Organizatori manifestacije poručili su kako je cilj održati sportsku manifestaciju kao trajni podsjetnik na čovjeka kakav je bio Talijan. Boksere i sve pratioce ovog sportskog događaja koji će biti u direktnom televizijskom prijenosu, očekuje šest uvodnih i 12 finalnih borbi.
Ostali prilozi:
» KONAČNA ODLUKA: RK NOVI PAZAR ISTUPIO IZ ARKUS LIGE
Bošnjaci.Net | 14. October 2021 18:07
» MORAMO BITI EFIKASNIJI, OČEKUJEMO POBJEDU
Anadolu Agency (AA) | 08. October 2021 15:25
» ZVANIČNO: MIRALEM PJANIĆ POSTAO NOVI IGRAČ TURSKOG BESIKTASA
Anadolu Agency (AA) | 03. September 2021 13:20
» BIH REMIZIRALA U GOSTIMA KOD AKTUELNOG PRVAKA SVIJETA FRANCUSKE
Anadolu Agency (AA) | 02. September 2021 13:13
» IZLOŽBA O VELEŽOVOJ LEGENDI IVICI ĆURKOVIĆU
Zlatko Serdarević | 04. August 2021 07:23
» NBA ZVIJEZDE ZA DJECU: NURKIĆ, TELETOVIć I MUSA
Bošnjaci.Net | 27. July 2021 21:41
Ostali prilozi istog autora: