Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Islamsko groblje zaustavilo radove
TOKOM OBNOVE BENZINSKE STANICE U BERANAMA OTKRIVENI OSTACI MUSLIMANSKOG MEZARJA
Procitaj komentar

Autor: Pobjeda.me
Objavljeno: 10. December 2020. 16:12:39


Prilikom radova na proširenju postojećih kapaciteta i rekonstrukcji benzinske stanice u Beranama otkriveni su osteološki ostaci nekoliko pokojnika.

Zbog toga su dalji radovi na rekonstrukciji benzinske stanice obustavljeni kako bi se obavila zaštitna arheološka istraživanja, shodno zakonom definisanom procedurom.

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Biljana Brajović kazala je za Pobjedu da su u razgovoru sa lokalnim stanovništvom, Islamskom zajednicom, a i na osnovu raspoložive literture došli do zaključka da se na tom lokalitetu nekada nalazilo groblje pripadnika islamske vjeroispovijesti. Još nije poznato kom periodu bi ovo groblje moglo da pripada.

- Veći dio ovog groblja je u godinama nakon Drugog svjetskog rata uklonjen za potrebe izgradnje stambenih objekata i benzinske stanice. Međutim u dijelu parcele oko benzinske stanice, na kojem su vršene manje intervencije do sada, izgleda da su samo uklonjeni nišani sa površine, dok su skeletni ostaci pokojnika ostali „in situ“. Na nekoliko mjesta u profilima iskopa prepoznaju se grobne rake u kojima su polagani pokojnici. Kao što je običaj u islamskoj religiji, pokojnici nijesu imali grobne konstrukcije osim uklonjenih nišana, niti sanduk već su ukopavani direktno u pripremljenu raku. Takođe kod do sada otkrivenih pokojnika nijesu pronađeni grobni prilozi što je isto dio pogrebnih običaja. Vidljive grobne rake se nalaze na relativnoj dubini od oko jednog metra a planirana arheološka istraživanja će nam pružiti više podataka, - kazala je Brajović.

Ona je dodala da je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sve pripremne radnje blagovremeno obavio.

- Trenutno se čeka odgovor Ministarstva kulture koje je nadležno u domenu finansiranja arheoloških iskopavanja. Obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazimo, period godine i trenutne epidemiološke mjere postavljeni zadatak neće biti jednostavno realizovati. Međutim, uz sve poteškoće ipak smatramo da možemo adekvatno i uz poštovanje svih etičkih i metodološkh principa odgovoriti i maksimalno stručno realizovati ovo istraživanje, - zaključila je Brajović, objavio je dnevni list Pobjeda.

VRHOstali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif