Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Islamsko groblje zaustavilo radove
TOKOM OBNOVE BENZINSKE STANICE U BERANAMA OTKRIVENI OSTACI MUSLIMANSKOG MEZARJA
Autor: Pobjeda.me
Objavljeno: 10. December 2020. 16:12:39


Prilikom radova na proširenju postojećih kapaciteta i rekonstrukcji benzinske stanice u Beranama otkriveni su osteološki ostaci nekoliko pokojnika.

Zbog toga su dalji radovi na rekonstrukciji benzinske stanice obustavljeni kako bi se obavila zaštitna arheološka istraživanja, shodno zakonom definisanom procedurom.

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Biljana Brajović kazala je za Pobjedu da su u razgovoru sa lokalnim stanovništvom, Islamskom zajednicom, a i na osnovu raspoložive literture došli do zaključka da se na tom lokalitetu nekada nalazilo groblje pripadnika islamske vjeroispovijesti. Još nije poznato kom periodu bi ovo groblje moglo da pripada.

- Veći dio ovog groblja je u godinama nakon Drugog svjetskog rata uklonjen za potrebe izgradnje stambenih objekata i benzinske stanice. Međutim u dijelu parcele oko benzinske stanice, na kojem su vršene manje intervencije do sada, izgleda da su samo uklonjeni nišani sa površine, dok su skeletni ostaci pokojnika ostali „in situ“. Na nekoliko mjesta u profilima iskopa prepoznaju se grobne rake u kojima su polagani pokojnici. Kao što je običaj u islamskoj religiji, pokojnici nijesu imali grobne konstrukcije osim uklonjenih nišana, niti sanduk već su ukopavani direktno u pripremljenu raku. Takođe kod do sada otkrivenih pokojnika nijesu pronađeni grobni prilozi što je isto dio pogrebnih običaja. Vidljive grobne rake se nalaze na relativnoj dubini od oko jednog metra a planirana arheološka istraživanja će nam pružiti više podataka, - kazala je Brajović.

Ona je dodala da je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sve pripremne radnje blagovremeno obavio.

- Trenutno se čeka odgovor Ministarstva kulture koje je nadležno u domenu finansiranja arheoloških iskopavanja. Obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazimo, period godine i trenutne epidemiološke mjere postavljeni zadatak neće biti jednostavno realizovati. Međutim, uz sve poteškoće ipak smatramo da možemo adekvatno i uz poštovanje svih etičkih i metodološkh principa odgovoriti i maksimalno stručno realizovati ovo istraživanje, - zaključila je Brajović, objavio je dnevni list Pobjeda.Ostali prilozi:
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
» VUČIĆ - ERDOGAN O BIH I INTEGRITETU RS UNUTAR BIH
Vijesti.ba | 18. January 2022 18:02
» O DRŽAVNOJ IMOVINI NEMA ŠTA DA SE PREGOVARA!
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 17:40
» VELIKA AKCIJA BOSANSKOHERCEGOVAČKE DIJASPORE U KANADI
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 12:49
» BUĐENJE JASMINA DURAKOVIĆA DA SE GLASNIJE I ŽEŠĆE BORI ZA SEKULARNU I GRAĐANSKU BOSNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. January 2022 14:36
» KOSOVO: U PRIZRENU ODRŽAN MARŠ PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Anadolu Agency (AA) | 16. January 2022 13:20
Ostali prilozi istog autora: