Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Otvoreno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije predsjedniku Skupštine CG Aleksi Bečiću, predsjedniku Vlade CG Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću
NEPRIHVATLJIV SASTAV VLADE CG NA PRAVOSLAVNOM I SRPSKOM ETNIČKOM PRINCIPU; NEDOPUSTIVO NEGIRANJE SREBRENIČKOG GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. December 2020. 03:12:34
KRIVOKAPIĆ, BEĆIĆ I ABAZOVIĆ


U povodu predstavljanja novoformirane Vlade Crne Gore i negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) uputila je otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću, predsjedniku Vlade CG Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Vlade CG Dritanu Abazoviću. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Predsjedniče Vlade CG,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija u ime svojih članova u emigraciji porijeklom iz Sandžaka i Crne Gore, nakon 30 godina postkomunističkog jednoumlja, pozdravila bi novoformiranu 42. Vladu Crne Gore na čelu sa predsjednikom prof. dr. Zdravkom Krivokapićem, kada bi ona imala multietnički i multikonfesionalni sastav. Međutim, očigledno je da ste kao mandatar, sada premijer, strogo vodili računa da sastav tzv. eksperata - ministara u Vladi Crne Gore bude na jednovjerskom tj. pravoslavnom kao i srpskom etničkom principu, što je za nas Bošnjake potpuno neprihvatljvo. Jer, takva vlada ne oslikava stvarno stanje multietničke države, koju garantira ustav. Tvrdimo, postoje Bošnjaci u Sandžaku i Crnoj Gori koji su se posvetili nauci, van su stranaka i političkih tokova i previranja, ima ih i eksperata iz raznih oblasti. Kao građanin CG i mandatar / premijer imali ste obavezu da ih pronađete i ponudite im da budu na čelu odgovarajućeg ministarstva, i tako ispoštujete ustav države ali i pravični, nepristrasan pristup formiranja vlade. Ujedno, sa ovakvim činom kao uneverzitetski profesor sami ste sebe oborili na ispitu. Dok ste takvim postupkom Bošnjake osnažili da se još više posvete imperativu Gospodara svjetova “Ikre” - čitaj, uči, proučavaj, naučavaj, izučavaj, razmišljaj, studiraj, obrazuj se, spoznaj… Vas smo baš na vakat i u startu prepoznali.

Predsjedniče Skupštine CG Bečiću,
u Skupštini CG pod vašim predsjedavanjem javnost je čula negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, najvećeg i najsramnijeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata koji su počinile srpske vojne i policijske snage. Umjesto suosjećanja i izvinjenja porodicama žrtava genocida, šire se najgnusnije laži i zatrovani govori mržnje od strane parlamentaraca Demokratskog fronta (čitajte zloglasnog četničkog fronta, kako su u javnosti poznatiji). Vaša šutnja sa pozicije predsjednika Skupštine na govor mržnje i izrečene stavove, znači - da se sa njim(a) slažete.

Predsjedniče Bečiću,
Nedopustivo je da se u najvišem državnom tijelu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, pa iako je dobro poznata istina ali i uloga Srbije i Crne Gore u agresiji na Bosnu i Hercegovinu (1992-95). Posebno nekažnjavanje ratnih zločinaca za zločine koje su počinili na teritorijama obje države (Sebije i CG), uključujući posebno one po komandnoj odgovornosti iz vrha država.

Predsjedniče Bečiću,
negiranjem presuđenog genocida od strane najviših internacionalnih sudskih instanci Ujedinjenih nacija i nereakcijom i šutnjom vas - predsjednika, odobrili ste da Skupština CG bude poligon za retrogradne snage, koje bi pored negiranja genocida u Srebrenici, rado počinile novi genocid nad Bošnjacima. Ujedno ste, gospodine Bečiću, vašom nereakcijom u svojstvu predsjednika Skupštine CG za počinjeni genocid nad Bošnjacima prihvatili kolektivnu odgovornost srpskog i crnogorskog naroda.

Potpredsjedniče Abazoviću,
u toku zasjedanja Skupštine CG na “slobodne teme” bili ste izuzetno glasni i transparentni, ali od momenta negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nažalost - šutjeli ste. Zašto?
U toku predizborne kampanje i postizbora bili ste opravdano glasni upravo po pitanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, s pravom prozivajući sve one koji jesu odgovorni, uključujući i državni vrh Crne Gore. Nažalost, ovog puta ste šutjeli, dok su reagirali poslanici koji sjede pored vas. Vjerujemo da ste čuli njihov krik iz skupštinskih klupa. Svakog pripadnika bišnjačkog korpusa, kao i svakog čestitog građanina Svijeta, bole rane Srebrenice, trebale bi da bole i vas, demokratski orijentiranog građanina CG i Albanca muslimana čak i onda kada ne očekujete političke poene.

Gospodo, svi trojica sa zvaničnih državnih pozicija šutjeli ste u Skupštini Crne Gore, dozvolili ste negiranje genocida, da se svjesno udara na nezacijeljenu srebreničku bošnjačku ranu, koju dvadeset pet godina nakon genocida sljedbenici zla, govora mržnje i genocidne politike, jezicima zla produbljuju. To je nedeopustvo!

Svjedočimo da je Skupština Crne Gore prosto odisala ustima punim Srebrenice, čak i od onih koji su se u vrijeme rata gurali u prvi plan a koji su dali doprinos genocidu nad Bošnjacima, nakon svega pretpostavljajući na kolektivni bošnjački zaborav; kao i svih onih koji ga i dalje planski negiraju! Naravno i onih koji sada s pravom burno reaguju, a šutjeli su sve do sada i otšutjeli brojne ratne zločine nad Bošnjacima koji su se desili u Crnoj Gori u režiji koalicionih partnera i lidera smijenjene vlasti.

Poštovano gospodo,
Skoro je tri decenije od početka krvavih ratova na prostoru bivše YU, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ukazuje da je Crnoj Gori neophodno suočavanje sa prošlošću. Zato u ime Istine, Pravde i svih žrtava genocida i žrtava rata, pozivamo vas, bez odlaganja, da upravo u Skupštini Crne Gore pokrenete postupak lustracije i time pokažete koliko je političkoj poziciji i opoziciji CG stalo do istine i do njegovanja dobrosusjedskih odnosa sa državom Bosnom i Hercegovinom, i Bošnjacima u obje države, koji su najviše žrtve.
Tako vam Bog pomogao!

S poštovanjem,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» MISTIČNA LJEPOTA CRNE GORE-HRIDSKO JEZERO I HRIDSKA GORA (I)
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 23. July 2024 13:39
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif