Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IGK REAKCIJA: Srebrenički stub srama - Bego Bektić, Enver Hamzić i Muamer Sandžić podržavaju negatora genocida Mladena Grujičića
IZBORNE PREVARE U SREBRENICI U REŽIJI SDP SU IZDAJA I PONIŽENJE ŽRTAVA GENOCIDA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. December 2020. 03:12:45


Izborne prevare u Srebrenici u režiji članova SDP su izdaja istine, pravde, kulture sjećanja i poniženje žrtava genocida. Srebrenica kao crna tačka savjesti savremene civilizacije ostaje bitno određenje bosanskohercegovačke sadašnjosti i budućnosti. Relevantne presude međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici su činjenice o kojima nećemo pregovarati, jer se o činjenicama ne pregovara. Istina, pravda i kultura sjećanja su univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti koje ne poznaju vjeru i naciju. Mi smo partneri sa svima onima koji to priznaju na zajedničkom zadatku borbe za mir u kome će istina pobijediti laž, a pravda krivnju i negaciju.

Evropska perspektiva BiH neće se provesti dok se zabluda i greška nazvana entitet RS otvoreno ne akceptira kao takva. Razlog je jer snage koje su izvršile agresiju na RBiH vide u entitetu RS svoj ratni plijen i ratnu pobjedu te na nju gledaju kao na novu srpsku državu stvorenu preko Drine koja će omogućiti realizaciju vjekovnog srpskog sna o ujedinjenju u jednu svesrpsku državu. Zbog toga se i pobornici velikosrpske politike pod plaštom da imaju legalitet i legitimitet iskazan voljom birača u entitetu RS trude da BiH ne postane funkcionalna država te da je kao neodrživ eksperiment međunarodne zajednice treba pustiti da propadne.

Mi podržavamo nastojanja da se Srebrenici, s obzirom na izvršen genocid dodijeli poseban status – ne samo u BiH, već i u okviru cijele Evrope. Time bi poruke koje bi Srebrenica poslala, svoj eho nalazile širom svijeta i generacijama koje dolaze pobuđivale svijest o strahotama genocida i u srca im, umjesto mržnje, usađivale ljubav i poštovanje prema drugom i drugačijem. Entitet RS ne pokazuje Srebrenici ništa osim negiranja genocida i ponižavanja žrtava kroz razne oblike pritisaka i kršenja prava žrtava, veličanjem ratnih zločinaca. Ne mogu se oni koji veličaju genocidne zločince brinuti o žrtvama. Zato tražimo da se Srebrenica zaštiti od onih koji promoviraju zločince.

Negiranje historijskih činjenica, koje su i sudskim presudama i političkim odlukama potvrđene, može rezultirati novim genocidom. Bez pouka iz prošlosti, bez istine i pravde, nema bolje budućnosti. Kakvu budućnost možemo očekivati bez pravde i istine? Onima koji negiraju genocid i onima koji podržavaju negatore genocida bilo bi bolje da se suoče s istinom, kako bi i njihova djeca imala sigurniju, bolju budućnost. Bolja budućnost zasnovana na učenju o genocidu, na institucionalizaciji kulture pamćenja, na istini i pravdi nema alternative. Problem genocida je problem i cijelog čovječanstva. Shodno tome, i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija, jula 1995, treba posmatrati na evropskom i svjetskom nivou, u okviru internacionalnog prava, Povelje UN, Evropske Unije. Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temelj pomirenja u BiH i regionu, temelj bolje zajedničke budućnosti bosanskohercegovačkog društva i države i temelj evroatlantskih integracija BiH. Mi nikada nećemo pristati na pomirenje uz žrtvu istine i pravde, - piše u reakciji Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.


  Dossier: MOJA ADRESA SREBRENICA - ALIJA TABAKOVIĆ
» BEGIĆ: SREBRENICU TREBA PROGLASITI DISTRIKTOM
Anadolu Agency (AA) | 25.02.2021 13:09
» TEŠKO NAMA AKO NEGATORI GENOCIDA OPET POBIJEDE
Anadolu Agency (AA) | 11.11.2020 15:31

Ostali prilozi:
» DUNOVIĆ PORUČIO ČAVARI: SRAM VAS BILO!
Bošnjaci.Net | 26. October 2021 19:02
» SIFET PODŽIĆ OSTAJE MINISTAR ODBRANE BIH
Vijesti.ba | 26. October 2021 18:55
» REISU-L-ULEMU POSJETIO JAPANSKI AMBASADOR
MINA | 26. October 2021 15:16
» BOSANSKA PRIČA VEĆ ODAVNA NIJE SAMO PRIČA
Aziz Hurem | 25. October 2021 18:22
» BEOGRAD: NAPADNUTE PROSTORIJE ŽENA U CRNOM
Bošnjaci.Net | 25. October 2021 14:15
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: