Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu 20. novembra
ZUKORLIĆ U POVODU DAN SANDŽAKA: ODGAJAMO GENERACIJE KOJE ĆE PONOSNO GAJITI SLOBODU, DOSTOJANSTVO, MIR, SUŽIVOT, TOLERANCIJU...
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. November 2020. 18:11:42


Sandžak je konstansa sa svim svojim datostima i historijskim preinakama koje su se vijekovima ukrštale na ovom središnjem balkanskom prostoru.

Sve kušnje i izazovi, posebno posljednjih stotinu i pedeset godina, nisu uspjele da razore to jedinstveno biće sandžačkog čovjeka, bez obzira na nacionalne i vjerske razlike koje ovaj prostor i čine tako koegzistentnim jer rađaju nove vrijednosti. Te vrijednosti dobra dođu do izražaja u kriznim vremenima, kao što su i 1943. godine u Pljevljima okupile patriote svih vjera i nacija svjesne trenutka u kom se nalaze, koji su ponosno manifestirali svenarodno sandžačko jednistvo i proklomovali ideju borbe protiv zla fašizma i svih pošasti koje su prijetile da zatru humanost. Njihova ideja i žudnja za slobodom donijela je mir i pravo na život milionima ljudi, Evropi i cijelome svijetu.
Zalog te borbe obavezuje nas da ne samo 20. novembra već svakoga dana u godini radimo na tome i odgajamo generacije koje će slobodu, dostojanstvo, mir, suživot, toleranciju, uvažavanje drugog i drugačijeg i zajedništvo gajiti kao temeljne vrijednosti svog osobnog identiteta kako su nam u nasljeđe ostavili utemeljivači ZAVNO Sandžaka.

U tom duhu, svim Bošnajcima, ali i svim građanima Sandžaka sretan 20. novembar Dan Sandžaka, uz molbe Gospodaru Svjetova da nas i naše porodice sačuva svih zala i poteškoća s kojima se suočavamo, piše u čestitci koju je potpisao akademik Muamer Zukorlić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, narodni poslanik i predsjednik Stranke pravde i pomirenja.Ostali prilozi:
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora: