Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kardinal Puljić u Vukovaru:
DIJALOG POČIVA NA PRIHVAĆANJU ISTINE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 18. November 2020. 15:11:02


Na misi zadušnici koju je na Memorijalnom groblju Vukovar predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić istakao je važnost očuvanja sjećanja, te prihvaćanje istine s ciljem pomirenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kardinal Puljić u svojoj propovijedi održanoj na Memorijalnom groblju Vukovar naglasio je i na važnost imenovanja i očuvanja istine i pravde bez kojih, istaknuo je, nema pravog pomirenja.

"Mržnja, čiji su plodovi ovi zločini, ne smije imati glavnu riječ. Da bi došlo do praštanja, valja priznati zločine”, poručio je Puljić.

Pozvao je na molitvu za zločince, kako bi se pokajali.

"Izgradnja mira počiva na temelju istine. Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez nutarnje katarze koja se oslanja na Isusove riječi iz Evanđelja: 'Istina će vas osloboditi'. Tko ne želi istinu, taj staje iza zla koje brani, taj nije graditelj mira, nego širitelj zla. Nijedan zločin ne smije se braniti, tko se od zločina ne distancira taj postaje sudionik i sukrivac zločina, to vrijedi i za pojedinca i za zajednicu”, rekao je Puljić.

Kazao je kako postoje pojedinci koji bi „htjeli da se piše povijest u kojoj bi se relativizirala stradanja u ime povjerenja i tobožnje stabilizacije u regiji” te dodao kako "sjećanje na žrtve nije u službu huškačke mašinerije kakva je vođena pred Domovinski rat, nego čuvanje vlastitog i dostojanstva nevinih žrtava”.

Rekao je da pravi dijalog koji počiva na povjerenju počiva na prihvaćanju istine.

"Ne treba nam mitologija ni lažna ideologija o domovini, niti umnožavanje žrtava kako bi pridobili svjetsku naklonost", zaključio je Puljić.

Na svečanoj svetoj misi održanoj nakon dolaska Kolone sjećanja na Memorijalno groblje sudjelovali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, koji je predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj vladi i još troje ministara.Ostali prilozi:
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora: