Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


SENKA BEŠIREVIĆ autorica knjige"Where do cats go" među najprodavanijim na Amazonu
PRAVNA BITKA ZA MAČKU BRANDY
Procitaj komentar

Autor: Namik Alimajstorović, BHDInfodesk
Objavljeno: 08. November 2020. 15:11:57


Gdje mačke idu - Where do cats go? - naslov je knjige autorice Senke Beširević, Bosanke s engleskom adresom koja je nedavno izdata u Birminghamu.

“Senka nije planirala da bude luda za mačkama; to se slučajno desilo. Tradicionalna kulturna vjerovanja i lovački psi moga oca su spriječili 'mladu Senku' da u Bosni posjeduje kućne ljubimce. Sve se promijenilo preseljenjem u Englesku, stvorile su se nove mogućnosti i u moj život je ušla mačka nazvana Brandy. Kad je mačka Brandy čudom nestala, moj svijet se preokrenuo naopačke, doslovno. Šest godina kasnije, kad se Brandy ponovo pojavila, ja sam se tada nalazila usred pravne bitke, koja je uslijedila s Brandynim novim vlasnicima koji su se kleli na kolektivnu ljubav prema mačkama, i nisu htjeli da mi je vrate. Put jedne žene da pronađe svoje voljene mačke može potrajati cijeli život. Hoće li je njena iskustva naučiti koga voljeti i kome vjerovati? Saznajte u knjizi “Gdje mačke idu?“, zagonetno za agenciju BHINFODESK iz Birminghama kaže autorica.

Kada je potpisnik ovih redova čuo da u Birminghamu 15 godina živi Bosanka, za koju nije znao da egzistira u ovom gradu te da je napisala knjigu na engleskom jeziku, bio je svakako izazov da je upozna i upita od kuda u Birminghamu.

„Ja sam rođena u Hrvatskoj, Sisku, 1970. godine, odrasla u Bosni i Hercegovini u Prijedoru te studirala u Hrvatskoj, ali većinu svog odraslog života sam provela u Londonu i Birminghamu, u Engleskoj. Studirala sam u Redingu, radila sam kao prognozer vremena, istraživač algoritama za prognozu vremena na aerodromima, volonter u humanitarnim organizacijama. Trenutno predajem srednjoškolsku nauku. Uživam slikati apstraktnu umjetnost. Također uživam u stvaranju YouTube videa o svojim voljenim mačkama, dugim šetnjama Country Parkom u Birminghamu u Velikoj Britaniji i sviranju klavirske harmonike. Svjetlost, tekstura, priroda i životinje nadahnjuju moju kreativnost.“

Kada smo Senki rekli da u Birminghamu živi poveća bh. zajednica koja broji oko 200 porodica, poprilično se iznenadila jer za ovih 15 godina nije upoznala nikoga od njih. Pitali smo je kako joj je to uspjelo?

„U Londonu sa svojom porodicom živi moj brat, a u Walesu sa svojom djecom živi i moja sestra, s njima sam u stalnom kontaktu. Pored toga, ja sam bila poprilično zauzeta svojim poslom, humanitarnim aktivnostima i naravno svojim mačkama, tako da nisam razmišljala o tome da li ima naših ljudi u Birminghamu, niti sam za sve ove godine nekoga srela, vi ste prva osoba s kojom razgovaram.“

Rekli ste sažetak knjige, ipak za naše čitaoce pojasnite šta je tema- radnja knjige za koje vrijeme i događaje je vezana, jeste li imali iskustvo na književnom polju?

„Nisam imala iskustvo na književnom polju. Kad sam prije sedam godina pronašla svoju nestalu mačku Brandy, koja je nestala 6 godina prije toga, dobila sam ideju za knjigu Gdje mačke idu? Udomljavanje još dvije mačke Lollipop i Monksy i njihove priče dale su mi veliku inspiraciju. S obzirom na dešavanja vezana za koronavirus 2020. godine, višak vremena, ja sam zgrabila priliku da ideju za svoju knjigu pretvorim u stvarnost. Gdje mačke idu? je moja prva knjiga u seriji Country Park Chronicles. Kao što sam rekla, prije pet godina sam dobila neodoljivu inspiraciju da napišem knjigu o svojim ljubimcima, to se poklopilo u momentu kada sam imala planinarsku nesreću (avgust 2015). Dok sam povrijeđena ležala u kući jedino su sa mnom mogle biti moje mačke, s kojima sam radila rehabilitaciju i jogu. One su me vratile u život i dale mi nadu u bolju budućnost? Moj odnos s mačkama potječe od djetinjstva. Kao dijete, bojala sam se mačaka, što nisam napisala u knjizi. Kroz život, shvatila sam ko su mačke, i zavoljela ih. Kad posjećujem Bosnu i Hrvatsku, vidim puno mačaka da po kantama i na plaži, traže hranu. Stvari se moraju mijenjati za mačke i pse u Bosni i Hercegovini, i Hrvatskoj. Ja se nadam da će moja knjiga pridonijeti da se mačke poštuju na našem podneblju.“

Kome je knjiga namijenjena, ko je izdavač, kakve su šanse da se objavi prevedena na bosanski jezik?
„Knjiga je namijenjena mojim kućnim ljubimcima, lokalnom parku, i prekrasnim ljudima koje sam srela tokom svog životnog puta. Ja sam knjigu samostalno izdala uz pomoć škole za samostalno izdavanje. Prošla sam edukaciju da bih izdala knjigu. Postoji velika šansa da će knjiga biti izdana na bosanskom i hrvatskom jeziku. Knjiga je trenutno na Amazonu, samo kindle verzija. Papirna verzija, mekani povez će izaći za mjesec dana. Moram dodati da se knjiga na Amazonu dobro prodaje, da je u tri kategorije na prvom mjestu, a da se više informacija o ovom mom prvijencu može naći na web stranici www.wheredocatsgo.com“.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» MOJA BOGDA SNA
19. November 2023 14:57
» “HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU”
21. November 2022 18:07
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif