Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Voljela bi sresti ubice četiri sina Huseina, Fehima, Mustafu i Muharema, da ih upita, zašto su ih ubili?
AJŠA - MAJKA KLJUČANKA, HEROJ I SIMBOL GENOCIDA U KLJUČU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. October 2020. 13:10:23


Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode Boška Unčanina (1969.) iz Prijedora i Dragana Despota (1964.) iz Ključa (Lanište), osumnjičene za zločin protiv čovjecnosti. Oni se terete da su 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i neposredno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Majka Ajša je imala pet sinova: Huseina, Fehima, Mustafu, Muharema i Ibrahima. U jednom danu majka Ajša je ostala bez Huseina, Fehima, Mustafe i Muharema. Ostala je sama s Ibrahimom. Sinovi su joj ubijeni od strane gore navedenih, uhapšenih zločinaca između 31. maja i 1. juna 1992. godine, kada su srpski agresori i četnici izveli grupu od 86 bošnjačkih civila zarobljenika ispred osnovne škole u Velagićima nadomak Ključa i pobili ih. Jedina želja majke Ajše da sazna ko joj je krajem maja i početka juna 1992. godine ubio sinove Huseina, Fehima, Mustafu i Muharema, čiji se mezari nalaze u šehidskom mezarju u Velagićima.

Majka Ajša svojim životom poslije zločina genocida kao svjedočanstvom kulture pamćenja, svjedočanstvom istine i pravde - je heroj, majka koja je postala simbol bosanske, evropske, svijetske majke, simbol boli i patnje, simbol borbe za istinu i pravdu, simbol koga čuva i voli Bog. A i mi svi koji ulažemo napore da istina i pravda pobjede. I oni koji shvate da je Dejtonski (ne)sporazum koji je legalizovao i legitimirao rezultate agresije i genocida za žrtve agresije i genocida i put za uništenje Bosne i Hercegovine blizu su spasa.

Oni koji shvate da je budućnost žrtve i Bosne i Hercegovine intitucionaliziranje kolektivne kulture pamćenja blizu su spasa. Oni koji shvate da istina o zločinu podrazumjeva multidiminzionalni pristup zločinu i zločincima protiv Bosne i Hercegovine i njenih građana, posebno Bošnjaka blizu su spasa. Oni koji shvate da pravda za žrtve zločina podrazumjeva presudu zločinu i zločincima i reparaciju štete i boli žrtvama blizu su spasa, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.


Sjećaš li se Ključa? – Da se nikada ne zaboravi genocid u Ključu - Sve dok se oni negiraju genocid mi ćemo ih tući naučnom i sudskom istinom.
instituteforgenocide


Do you remember Kljuc? – Never forget genocide in Kljuc - As long as they deny the genocide we will beat them with the scientific and judicial truth instituteforgenocideOstali prilozi:
» DF: PRIPREMLJEN JE ANTI-TEGELTIJA ZAKON
Bošnjaci.Net | 04. December 2020 19:18
» 55 GODINA JU CKM: AKO NEMA UMJETNOSTI – NEMA LJUDI
Bošnjaci.Net | 03. December 2020 14:44
» KLANJANA DŽENAZA I OBAVLJEN UKOP NANE NIMETE JAHIĆ
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2020 14:40
» NA ČELU OVE OPĆINE SREBRENICA TREBA BITI BOŠNJAK
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2020 14:33
» NAKON STOCA I BRČKOG, VELEIZDAJA SDP-A U SREBRENICI
Vijesti.ba | 01. December 2020 13:49
» KOMŠIĆ: ORUŽANE SNAGE BIH BILJEŽE KONSTANTAN NAPREDAK
Anadolu Agency (AA) | 01. December 2020 13:14
Ostali prilozi istog autora: