Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NAPAD NA MUSLIMANE U PLJEVLJIMA JASNA PORUKA MRŽNJE PREMA MANJINAMA
Autor: B.net
Objavljeno: 25. October 2020. 17:10:42


Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema dr. Husein efendija Kavazović komentarisao je najnovija dešavanja u Crnoj Gori, uključujući i napade na Islamsku zajednicu u Pljevljima nakon parlamentarnih izbora i poručio da niko nema prava da vrši nasilje nad ljudima jer su drugačije vjere.

“Naravno, nije na nama da određujemo volju naroda u Crnoj Gori. Mi treba da njihovu volju poštujemo, jer oni i samo oni imaju pravo da uređuju svoju državu onako kako to njima odgovara. Međutim, niko nema pravo da vrši nasilje nad ljudima zato što su oni drugačije vjere. Napad na Islamsku zajednicu u Pljevljima je potpuno jasna poruka mržnje prema manjinskoj zajednici koja nije u stanju da se zaštiti”, kazao je Kavazović u intervjuu za Preporodov Journal.

On je saopštio da su tim povodom zatražili od države Crne Gore da reaguje, a upozorili su, naglašava, i Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da ona kao duhovna matica tog naroda reaguje, pogotovo što je ona, a to je valjda svima jasno, bila jedan od pokretača promjena na ovim prostorima.

“Drago mi je da je naša reakcija pomogla da se shvati ozbiljnost situacije, bez obzira na neke reakcije od strane uvaženog episkopa iz Hercegovine Dimitrija. Obaveza je reisu-l-uleme da reaguje prije svega prema državi, ma o kojoj se državi na Balkanu radi, ako su ugroženi životi i imovina ljudi od strane zlikovaca. To ćemo i dalje činiti”, poručio je Kavazović za Journal.

On je komentarisao i pozive SPC za pomirenje s Hrvatskom. Mir je, kaže, njegov, kao i put Islamske zajednice.

“Muslimani tih prostora su od Balkanskih ratova pa do posljednjeg rata devedesetih izloženi sistematskim i redovnim progonima i pokoljima. Naravno, zabrinuti smo kada vidimo da se ideologije koje su bile temelj tih zločina ponovo oživljavaju, naročito kada vidimo da se prijeti novim genocidom. To više nije pitanje političkih opcija, nego pukog opstanka našeg naroda. Mi na ovim prostorima prijetnje zločinima ne smijemo shvatati olahko, niti smijemo dozvoliti da nas zmija ugrize dva puta iz iste rupe”, rekao je Kavazović između ostalog, prenio je portal CdM.Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: