Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SUSRET TURKOVIĆ – ZADIĆ: RIJEŠITI PITANJE DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA IZMEĐU BIH I AUSTRIJE
Autor: AA
Objavljeno: 24. September 2020. 13:09:11


Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Beču je održala sastanak s Almom Zadić, ministricom pravde Republike Austrije na kojem su razgovarale o državljanstvima bh. građana, migrantskoj krizi i vladavini prava, saopšteno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je navedeno da u Austriji živi oko 170.000 građana bh. porijekla, te da se skoro polovina njih moralo odreći bh. državljanstva prilikom dobijanja državljanstva Austrije.

Turković je zamolila Zadić da se istraži da li postoje moguće opcije za očuvanje prava na dvojno državljanstvo za Bosance i Hercegovce koji žive u Austriji, te kakve su zakonske mogućnosti po ovom pitanju.

Ovo pitanje je izuzetno važno, istakla je ministrica Turković, zbog očuvanja veza sa domovinom, ali i zbog komplikacija kada su u pitanju imovina, nasljedstvo i porezi. Dodala je da smatra da i druge države bivše Jugoslavije dijele isto mišljenje.

Zadić je kazala da u potpunosti razumije situaciju te da se mnogi ljudi ne žele odreći svog prvobitnog državljanstva jer žele da budu uključeni u procese u rodnoj zemlji. Obećala je da će ova pitanja uputiti austrijskim ministarstvima unutrašnjih i vanjskih poslova. Smatra da ovo pitanje zahtijeva veću reformu, te ako se ona dogodi, ne može biti urađena samo za jednu državu. Dodala je da će ispitati kakvo je raspoloženje u Vladi Austrije po ovom pitanju.

Turković je govorila o trenutnoj teškoj situaciji u BiH, koja je pogođena velikim prilivom migranata, te dodala da je BiH potrebna pomoć s postupanjem u ovakvim situacijama. Bh. vlasti su, naglasila je, otvorene za sve prijedloge i preporuke, a trenutno se potpisuju sporazumi o povratku migranata u njihove matične zemlje.Zadić je istakla da pomno prati situaciju, te da je upoznata sa stanjem u Bihaću.

Ovo pitanje je pokrenula sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u stalnim je razgovorima sa koalicionim partnerima te ulaže napore za rješavanje ovog pitanja.

Ministrice su razgovarale i o vladavini prava, odnosno o mogućnostima i rješenjima koji bi pomogli lokalnim institucijama u BiH da pooštre pravila, kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala.

Turković je izrazila želju da, ukoliko postoji mogućnost, jedna osoba iz Ministarstva pravde Austrije dođe u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, zbog prenosa znanja i iskustava. Zadić je podržala prijedlog, te navela da se jedna osoba iz Ministarstva pravde već nalazi u Beogradu, s ciljem poticanja razmjene i jačanja regionalnih veza. Dodala je da austrijska strana istražuje mogućnosti uspostavljanja drugih mjesta saradnje u zemljama jugoistočne Evrope, a ukoliko se više zemalja Evropske unije želi pridružiti, onda bi se mogla smisliti zajednička akcija po ovom pitanju, zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.Ostali prilozi:
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora:
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
23. October 2020 14:41