Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Završena sjednica Predsjedništva BiH
ODBIJEN "MINI ŠENGEN" I PREMJEŠTANJE BH. AMBASADE U JERUSALEM, 2 : 1 ZA PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA
Autor: AA
Objavljeno: 17. September 2020. 13:09:41
U Sarajevu je završena sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se raspravljalo o nekim bitnim pitanjima.Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je izjavio da nema govora o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem te da su on i aktuelni predsjedavajući Šefik Džaferović na jednoj od današnje dvije vanredne sjednice glasali za priznanje Kosova, dok je Milorad Dodik bio protiv, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Predsjedništvu BiH danas je održana i redovna sjednica na kojoj se razmatralo više tačaka, među kojima situacija sa pandemijom koronavirusa, borba sa ilegalnim migracijama. Komšić je naglasio i da je odgođena rasprava o realizaciji Programa reformi, jer nije urađen cjelokupan izvještaj Vijeća ministara BiH, nego samo segment od strane Ministarstva odbrane.

Bez minute šutnje za ratnog zločinca Krajišnika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je zatražio da se na sjednici Predsjedništva BiH održi minut šutnje povodom smrti ratnog zločinca Momčila Krajišnika.
Međutim, kako saznajemo taj prijedlog je odbačen, i prešlo se na prvu tačka dnevnog reda.
Momčilo Krajišnik, osuđeni ratni zločinac i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, preminuo je jučer u Banjaluci od posljedica zaraze virusom korona na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.
Inače, u Sarajevu se danas održava redovna sjednica Predsjedništva BiH, a nakon nje i dvije vanredne na kojima će biti govora o inicijativi "mali Šengen", premještanju Ambasade BiH u Јerusalem i priznanju Kosova, objavio je portal Vijesti.ba
“Raspravljali smo o malom Schengenu i eventualno prijedlogu Dodika. On je predložio da BiH odmah uđe u pristupanje malom Schengenu. Naš zaključak je malo drugačiji od toga što je on predložio. Riječ je o tome da se prvo vidi šta podrazumijeva mali Schengen, svakako pozdravili smo kao Predsjedništvo tu inicijativu, jer svaka inicijativa koja olakšava kretanje ljudi i roba u regiji je za pozdraviti. Naložili smo Vijeću ministara da uradi prijedlog, odnosno analizu šta to znači za BiH koristeći i metodologije koje su već definisane kada je riječ o analizama takvih inicijativa, odnosno kako to korespondira za drugim inicijativama koje veće postoje u regiji“, istakao je Komšić.

On se osvrnuo i na dvije vanredne sjednice Predsjedništva BiH, koje su sazvane na njegov i zahtjev Dodika. Naime, Komšić je uputio zahtjev za održavanje vanredne sjednice na temu priznanje Kosova, a nakon što je prethodno Dodik uputio zahtjev da razgovaraju o premještanju ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Moj prijedlog je bio da se o prebacivanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem ne raspravlja, jer je to jednostavno suprotno Rezoluciji UN-a, koja definiše Jerusalem u kontekstu izraelsko-palestinskog konflikta, koji traje već decenijama, jer takva odluka bi značila da BiH, koja je glasala za takav akt u Ujedinjenim nacijama, krši taj akt, odnosno iz toga proizilaze ogromne posljedice po BiH, prije svega na međunarodnom planu. Ne treba posebno da objašnjavam šta to znači kada je riječ prije svega o arapskom svijetu“, kazao je Komšić i dodao da je njegov prijedlog bio da to što su zvaničnici Kosova i Srbije dogovorili u Washingtonu ne treba da se veže za BiH:

“Pogotovo pitanje premještanja ambasade, koje nije tehničko pitanje, nego krupno svjetsko pitanje i da u tom slučaju treba jednostavno odgoditi raspravu o priznanju Kosova. Jer, na jednoj strani se pozivate na ono što su Vučić i Hoti dogovorili, a na drugoj strani nećete da idete u realizaciju onoga što proizilazi iz njihovog sporazuma u odnosu na cijelu regiju, a tiče se priznanja Kosova. Dodik to nije prihvatio. Glasali smo 2:1, odbijen je njegov prijedlog da se ambasada premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem i onda smo, nakon toga, na sljedećoj sjednici vanrednoj donijeli odluku, 2:1, Džaferović i ja, da BiH priznaje Republiku Kosovo kao nezavisnu državu. Naravno, s obzirom da je Dodik bio protiv toga, to treba biti tema neke naredne rasprave na sjednici Predsjedništva, jer je takav poslovnik. I, ako to bude tako kako je dosad bilo za očekivati je onda da će Dodik tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, vjerovatno iznoseći već one poznate stavove, gdje se povezuje Kosovo i BiH, odnosno status Republike Srpske i Kosova što je po meni van svake pameti i jednostavno jedna rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji u BiH, a svi znate kuda bi to vodilo i u kakav krug pakla ulazimo sa tom pričom.“Ostali prilozi:
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
Ostali prilozi istog autora: