Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reakcija
VKBI: MILORAD DODIK SE BRUKA I DEZAVUIŠE JAVNOST
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 18. August 2020. 19:08:23


Stavovi koje je iznio ambasador SAD u BIH Eric Nelson o neophodnosti reformi Ustava Bosne i Hercegovine, u kontekstu procesa približavanja i uključivanja u euro-atlanske saveze (EU i NATO) su potpuno jasne i utemeljene.

Smatraju ovo iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Dodaju da je svima jasno da će Bosna i Hercegovina temeljito morati mijenjati svoj Ustav na putu pridruživanja u Evropsku uniju.

- Jasno je iskazana i politička volja svih političkih stranaka koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine o putu BiH u EU. Dodikov SNSD je također javno parafirao politički stav da BiH treba biti dijelom EU. Prema tome ambassador Nelson samo je izrazio podršku tim procesima države koju predstavlja, a koje su bh političari javno iskazali, navode iz VKBI i dodaju:

- Ono što je teško razumjeti jeste današnji javno izneseni stav člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika da: “...ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament... Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu...“

Iz VKBI kažu da je ovakva izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je sramotna, besmislena i bespotrebna i dodaju da je elementarna stvar koju član Predsjedništva BIH treba i mora znati jesu odredbe Ustava Bosne i Hercegovine.

- Članom X tačka 1. Ustava Bosne i Hercegovine jasno je preciziran i propisan način izmjene Ustava BiH: - „Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.“

Dakle, nikakva entiteska saglasnost o izmjenama Ustava BIH nije potrebna niti propisana Ustavom BIH, navode iz VKBI i dodaju:

- Dodik, iz njemu jasnih razloga ili ne znanja (što bi bilo poražavajuće za funkciju koju obavlja), poistovjećuje pitanja izmjena i/ili dopuna Ustava BiH i pitanja nadležnosti države i entiteta.

Ostaje nejasno zbog čega Milorad Dodik na ovako krupnim pitanjima, koja su posve jasna, dezavuiše bosanskohercegovačku javnost i bruka instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine i samoga sebe.Ostali prilozi:
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora: